REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DEZINFECTANȚII de MÂINI, PERICOL pentru SĂNĂTATE!

DEZINFECTANȚII de MÂINI, PERICOL pentru SĂNĂTATE!

Replica API 18 august 2020 | 00:37 1506

În ultimele cinci luni, milioane de români au folosit măști și dezinfectanți de mâini care nu oferă protecția minimă necesară împotriva virusului SARS-CoV-2, aceste două categorii de produse fiind neconforme, reclamă Asociația Pro Consumatori. Mai mult decât atât, Asociația mai acuză că, pe perioada epidemiei de SARS-CoV-2, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor nu a întreprins nicio acțiune de control pentru verificarea măștilor de protecție respiratorie și a dezinfectanților de mâini. Conducerea ANPC neagă însă aceste acuzații.

„Nicio instituție nu a făcut nici măcar o verificare”

Pentru a arăta cât de periculoși sunt dezinfectanții de mâini neconformi, mai ales pentru copii, Asociația Pro Consumatori prezintă constatările făcute de instituțiile cu responsabilități în domeniul protecției consumatorilor din Franța, Marea Britanie și Danemarca.

„În România, de la declararea primei stări de urgență, 16 martie 2020, și până în prezent, instituțiile statului cu atribuții în domeniul supravegherii pieței de echipament individual de protecție/produse biocide de protecție, nu au întreprins nici măcar o acțiune de verificare a conformității acestora. Asta, deși în perioada 17 aprilie – 14 august 2020 toate țările europene au fost notificate cu privire la 117 de mărci de măști respiratorii neconforme și 6 mărci de dezinfectanți de mâini neconforme. Nicio instituție a Guvernului României, recte ANPC, Ministerul Sănătății și ANDMD, nu a făcut nici măcar o verificare de rutină!”, a afirmat Costel Stanciu, președinte APC.

Costel Stanciu

„Există o tematică de control”

Mărcile de dezinfectant MissLife, ON DERMO, SYMEX, FICOMED, VECTEUR ENERGY, SHIELD, fabricate în Turcia, Spania și Marea Britanie, au prezentat abateri de la normele europene în vigoare. Mai exact, în marca MissLife a fost găsită o substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și ochi. De asemenea, în cazul altor mărci de dezinfectant, s-a constatat că în compoziție era o cantitate insuficientă de etanol, fapt ceea ce face ca produsele să fie ineficiente împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție.

Paul Anghel

„Acest lucru nu este adevărat. Am avut acțiuni de control și vor exista pe toată perioada stării de alertă. Sunt acțiuni de control pentru verificarea măștilor de protecție, dezinfectant, mănuși, etc. Există o tematică de control care a pornit în perioada stării de urgență și care continuă pe toată perioada stării de alertă.”, a declarat, pentru „Replica”, Paul Anghel, președintele ANPC.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta e ca un redbul se poate si bea da ebergie in lupta cu covitul
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614