Dezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video
Dacă în plan personal, Radu Cristian se poate lăuda cu o avere de invidiat, nu același lucru se poate spune despre modul în care gestionează fondurile publice ale municipiului pe care-l conduce... spun unii. Mangalia este ”îngropată” în datorii, ajungând, de-a lungul timpului, să fie executată silit pentru plata debitelor, pierzând, astfel, mai multe terenuri. Însă, puțini au curajul să vorbească despre cum este cheltuit banul public la Mangalia, cum ar fi consilierul local PER, Ozghiun Menabit. Acesta a vorbit, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, despre ”mecanismul jafului organizat din Mangalia” și a făcut dezvăluiri despre cum se cheltuiesc banii.
Înainte de toate, consilierul Ozghiun Menabit a vorbit despre cum a ajuns să candideze din Partea PER, la Consiliul Local, pentru cel de-al doilea mandat. ” În primul mandat am fost consilier din partea PSD, dar doar 3 ani, pentru că PSD s-a gândit să-mi retragă sprijinul politic deoarece era mult pre vocal și ei erau în înțelegere cu primarul Radu Cristian. Am venit și am candidat din partea Partidului Ecologist în 2020 și partidul a obținut 3 locuri de consilieri locali. Am ajuns la concluzia că voturile anti-Radu se vor împărți în 2, astfel am gândit că este o șansă importantă de a se schimba actuala administrație care a ținut orașul pe loc timp de 10 ani”, a spus consilierul.
Întrebat cum decurg ședințele de Consiliul Local, acesta a declarat: ” Ședințele sunt online, lucru pe care nu-l înțeleg. Legea spune că ședințele se pot organiza online doar în situații speciale, precum starea de alertă sau starea de urgență. Justificarea este că încă mai avem cazuri de Covid, dar această justificare nu mai funcționează când sunt organizate evenimente publice. Din 2016, vă asigur că primarul Radu Cristian nu a fost prezent la nici măcar o ședință de Consiliu Local, el le convoacă, dar niciodată nu participă. Legea spune că trebuie să fie prezent, dar nu există nici măcar o sancțiune pentru neparticipare. În mod normal, inițiatorul trebuie să explice ce este în acele proiecte, niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. În Consiliul Local majoritatea o deține Partidul Național Liberal, au 10 consilieri și astfel că tot ce-și dorește primarul i se aprobă de consilieri”.
Menabit vorbește despre ”mecanismul jafului public”
În continuare, consilierul Ozzy Menabit a vorbit despre așa zisul mecanism al jafului public și spune că se plătec bani grei pe lucruri mărunte... de multe ori, inexistente. ”Eu nu cred că este ceva rău dacă lucrurile pe care le dorește sunt și bune pentru oraș, dar, în general, acestea sunt ori abuzuri ori împotriva intereselor acestui oraș. Eu îl numesc mecanismul jafului organizat din Mangalia. Pot să pun la dispoziție documente despre cum funcționează acest mecanism, este foarte greu și complicat, eu sunt foarte curios cine a reușit să-l organizeze. De exemplu, Primăria Mangalia s-a gândit să aplice o taxă pentru turiști pentru stațiunile Mangaliei de 5 lei, pe zi, pe turist, asta înseamnă încasări de 10 milioane de lei. La o adresă pe care am făcut-o către Primărie ni s-a transmis că gradul de încasare este de 89%. Practic, anul trecut s-au încasat aproximativ 1 milion și ceva de euro. Prin HCL în care s-a instituit această taxă de stațiune este stipulat că banii aceștia sunt pentru o asociație înființată în colaborare cu agenții economici din turism, în care Primăria să fie 50%, iar agenții 50%, condusă Stan Linica„, a spus Menabit.
Consilierul a continuat să facă dezvăluiri în această direcție. ” În momentul în care s-a făcut această lege, dânsa (n. red Linica Stan) a pus bazele Organizației Patronale și a făcut cerere către Primăria Mangalia să se asocieze. Există foarte multe asociații care funcționează de peste 20 de ani, dar Primăria a decis să se asocieze cu o organizație creată de puțin timp, condusă de un consilier local. În această nouă asociație au fost aleși în conducere consilierul local Stan Dumitru, acesta fiind președintele, Angelescu Dragoș, viceprimarul orașului, iar alți 2 membri sunt numiți de asociația unui alt consilier local, Stan Lilica. Este o incompatibilitate de funcții. Asociația funcționează în Clubul Nautic din Mangalia, ei au cerut spațiul, ei au votat în ședință. Asociația nu a avut angajați până anul trecut, nu știu câți are în prezent, am făcut o adresă către asociație, dar nu răspuns nici până în ziua de astăzi, am făcut o adresă și către Primăria Mangalia și nu mi-au răspuns”,a spus consilierul PER.
Acesta a precizat că,”anul trecut s-au cheltuit circa 400.000 de lei cu această asociație, dar ceea ce am văzut declarat a fost doar o încasare de 245.000 de lei de la Primăria Mangalia. Anul acesta au aprobat 550.000 de lei, la următoarea rectificare au mai aprobat 550.000 de lei, la momentul acesta au 1.100.000 de lei alocați către această asociație. Am făcut interpelări și am întrebat în baza cărei legi se acordă acești bani către asociație, nicăieri nu se specifică ce se întâmplă cu acești bani, nu știu cum fac ei aceste transferuri. ANI a fost sesizată în urmă cu un an și 3 luni, de atunci agenția încă evaluează și nu are un răspuns, iar din punctul meu de vedere, această tărăgănare este foarte gravă”.
S-au pierdut terenuri în instanță…
Ozzy Menabit a mai dezvăluit faptul că sunt sute de dosare, unde Consiliul Locl are calitatea de pârât, pe rolul instanțelor, dar nimeni nu a știut de ele, pentru că CL nu a fost anunțat. Primăria plătește avocați din bani publici pentru procese care se pierd, spune Ozzy Menabit ”Noi avem pe rolul instanțelor sute de dosare și procese în care CL este dat în judecată. Instanța ne transmite că suntem dați în judecată, avem o corespondență cu ei, dar Consiliul Local nu știe niciodată când este dat în judecată pentru că aceste hârtii nu ajung niciodată în ședințe. Toate hârtiile ajung la un avocat al primarului care chipurile ne apără pe noi și el pierde în favoarea cuiva care câștigă despăgubiri din bugetul local de mii și milioane de euro. Este vorba despre dosarul cu Calattis Therme. Primăria a trebuit să plătească aproximativ un milion de lei către societatea respectivă, pe milionul acela de lei au obținut despăgubiri de 8 milioane de lei, de la 1 milion de lei trebuia să primească 10 milioane de lei. În baza acelor sume a executat terenuri din Mangalia, ideea e că noi în Consiliul Local nu am știu nimic și nu ne-a spus nimeni nimic niciodată. Noi nu știm ce se pierde, doar din presă și de pe portalul instanțelor, pe noi nu ne anunță nimeni”, a mai acuzat Menabit.
În 10 ani, s-au risipit din bugetul local între 180 și 200 de milioane de euro
”Am luat toate bugetele din ultimii 8 ani și am separat ce a fost în interesul orașului și ce se vede în oraș, începând de la salarii, și bani care s-au cheltuit pe lucruri pe care nu-i putem cuantifica. Cum au fost bordurile de 250 de euro bucata și vorbim de 16 km de trotuare, în total 16 mil de euro investiți în borduri. Borduri pe care nu le văd, lăsate de izbeliște de cei care le lucrau, banii s-au cheltuit. Făcând o situație eu consider că în 10 ani de zile au plecat din bugetul local între 180-200 de milioane de euro. Documente există, pentru că există pentru toate.... Vă dau un alt exemplu: s-a făcut o parcare în Mangalia, de fapt s-a turnat beton și s-au trasat linii. Această parcare a valorat cât o parcare supraetajată din Bistrița. S-au plătit 10 milioane de lei pentru amenajarea scărilor de bloc, dar nu s-a amenajat niciuna. Există o firmă care face cele mai multe studii de fezabilitate din Mangalia și a cărui administrator este chiar un angajat al Primăriei Mangalia, cel care a pornit lucrările și pe plaja din Corbu”, a spus alesul local.
Totodată, Menabit a mai spus că ”Dacă m-ar întreba un judecător, un procuror dacă este Radu Cristian corupt și ce cunosc eu...aș spune ce știu eu”.
...deturnări de fonduri, devalizare, cheltuieli inoportune a fondurilor
În încheiere, Ozzy Menabit a trage un semnal de alarmă către autorități și spune că ”unui procuror nu-i trebuie mai mult decât să urmărească ședințele de CL. Atunci are la dispoziție o deturnare de fonduri, o devalizare, o cheltuială inoportună de zeci de milioane de lei”.
Mai multe dezvăluiri, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
Mirela PASCAL

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...2696
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1877
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3346
Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6130


ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 4.83 m/s
Presiune: 1025 milibari

Câştigătoarea titlului de campioană a Angliei la fotbal în acest sezon va fi decisă în ultima etapă, după ce FC...89
Clubul FC Barcelona nu este dispus să plătească mai mult de 35 de milioane de euro pentru Robert Lewandowski,...78
Ciclistul eritreean Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) a câştigat surprinzător, marţi, la sprint, etapa a 10-a a...79
Spaniolul Feliciano Lopez, unul dintre "veteranii" circuitului profesionist de tenis, a pus capăt unei serii de 79 de...86


La data de 19 mai a.c., în jurul orei 00.10, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au procedat la...476
Urmare a cercetărilor în 3 dosare penale care vizează săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat, respectiv...345
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că, în cursul zilei de miercuri, la nivel naţional, prin...282
Lucrările de remediere a avariei pe conducta magistrală de apă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Sursei Cișmea 1C...334
Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat...88
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva...86
Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi...303
Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul...283
De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4128
Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3346
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2361
Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6130
Prima ediţie a Festivalului Miez se desfăşoară în perioada 20 - 22 mai, în Bucureşti, pe malul lacului...96
Amber Heard a respins ferm, marţi, acuzaţiile avocaţilor lui Johnny Depp care o acuză că a fost violentă,...84
Charlie Watts, bateristul The Rolling Stones, ar fi lăsat soției și fiicei sale o avere de 30 milioane de lire...90
Actorul şi regizorul nord-irlandez Kenneth Branagh îl va interpreta pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, în...84
''Zero Covid'': Autorităţile din Shanghai au anunţat marţi că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia...97
Între 200 şi 300 de persoane au manifestat marţi la Londra pentru a cere guvernului britanic să refuze să-l...82
Grecia a anunţat miercuri că de la 1 iunie măştile de protecţie în avioane şi în spaţii publice închise nu vor...91
Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, 85 de ani, avea "sclave sexuale" la petrecerile pe care le organiza în...632
Ministerul Sănătăţii a informat că în unităţile sanitare de profil sunt internate 760 de persoane cu COVID-19,...91
O echipă de medici chirurgi din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU)...85
Guvernul României a aprobat miercuri o hotărâre care vizează conținutul și metodologia de colectare și raportare...401
18 europarlamentari, printre care și medicul român Tudor Ciuhodaru, au înaintat Parlamentului European o propunere de...452