REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Dezvăluiri șocante de la vârful OMV, care sunt legăturile austriecilor cu Rusia

Dezvăluiri șocante de la vârful OMV, care sunt legăturile austriecilor cu Rusia

Valentina CAMARA 19 decembrie 2022 | 00:00 673

Austria, țara cu resurse de gaz și petrol de zece ori mai mici decât ale României este dependentă de hidrocarburile rusești în proporție de 80%. Fostul director general al gigantului OMV a declarat într-un interviu pentru presa austriacă faptul că rețeaua electrică ar trebui să depindă și de România.

Nu poți să fii dependent în proporție de 80% de un singur furnizor și dacă ai energie legată de rețea, atunci cu siguranță mi se pare foarte neglijent când susții o singură sursă. În varianta mea, aș spune că ar trebui să luam o treime din Norvegia, un 10% din gazul nostru și o treime din România în viitorul apropiat. Iar atunci am avea suficient cât să limităm gazul rusesc la un maximum de 25%”, declarat Gerhard Roiss, fost director general al OMV.

După plecarea sa forțată din fruntea OMV în 2015, Roiss a spus că producția internă a Austriei a scăzut de la 15% la sub 10 procente, în timp ce consumul a crescut covârșitor. Fostul șef al gigantului petrolier și de gaze naturale susține că a vrut să reducă dependența de un singur furnizor făcând referire la ruși.

Exista o facţiune mare de persoane care înţelegeau Rusia şi pe Putin, care au pus presiuni ca OMV să se implice mai mult în Rusia. OMV ar fi trebui să constituie o bază, să fie un fel de stimulator pentru aprofundarea relaţiilor dintre Austria şi Rusia”, a spus Roiss.

Soluția sa a fost rezerva uriașă de gaz din România. În 2012, OMV a făcut cea mai mare descoperire de gaze din istoria companiei: rezervele uriașe din Marea Neagră, în largul României. Roiss a spus că dacă va putea rula anual câte trei miliarde de metri cubi de gaz de aici în Austria, dependența de Rusia ar fi scăzut la mai puțin de jumătate.

La o lună după setul drastic de sancțiuni al Uniunii Europene impus Rusiei și după ce Gazprom a anunțat că „anumite probleme tehnice” împiedică furnizarea de gaz către Europa, Gerhard Roiss a declarat din nou că rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt singura soluție pentru a limita dependența de gazul rusesc.

În al doilea rând avem nevoie de gaz, iar rușii au gazul lor propriu. Noi avem rezerve foarte mari de gaz în Marea Neagră, dar este nevoie de proiecte să construim acolo, este nevoie de susținerea europenilor. Problema este că trebuie să fim conștienți că în realitate avem nevoie de și mai mult gaz pe termen lung, chiar dacă vrem să admitem sau nu”, spune Roiss.

Zăcământul Neptun al României din Marea Neagră este atât de mare încât ar putea asigura tot consumul de gaz al țării noastre pentru următorii 7 ani. Timp de aproape 20 de ani, Gerhard Roiss a fost vicepreședinte în Consiliul de Administrație al OMV din 1997 până în 2015, potrivit realitatea.net .

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa citeasca acest text toti politicianii romani si sa fie dat pe toate televiziunile si posturile de radio ca sa intelegem toti cum vorbesc hotii fe austrieci despre bogatiile Romaniei.
1
0
Pai, sa intelegem ca gazul din Marea Neagra este al Austriei? Huuuooooo! Hotilor!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272