REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dezvoltarea vaccinurilor ARNm pentru COVID-19, un pas important în lupta împotriva cancerului

Dezvoltarea vaccinurilor ARNm pentru COVID-19, un pas important în lupta împotriva cancerului

Replica API 21 mai 2021 | 00:00 799

Dezvoltarea cu succes a vaccinurilor cu ARN mesager împotriva COVID-19 a deschis noi oportunități de cercetare pentru noi tipuri de vaccinuri împotriva altor boli infecțioase, printre care și cancerul. Dr. Özlem Türeci și dr. Uğur Şahin, cofondatorii companiei germane BioNTech, au oferit o serie de răspunsuri cu privire la această nouă cale de cercetare și potențialele beneficii.

Sursa foto: Shutterstock

Importanța vaccinurilor cu ARN mesager

Ultimul an a schimbat în mod fundamental felul în care vaccinurile vor fi dezvoltate în viitor. Pandemia COVID-19 a demonstrat, în mod concret, multiplele avantaje ale vaccinurilor cu tehnologia ARN-ului mesager, care se află în topul celor mai rapid dezvoltate vaccinuri din istoria medicală. Acesta este unul dintre avantajele cheie ale vaccinurilor cu ARN mesager, și anume faptul că pot fi produse în cicluri de producție scurte, iar timpul necesar pentru studii clinice este mai redus, scrie doc.ro.

Un alt aspect important de reținut este că, potrivit datelor actuale, acest tip de vaccin este foarte eficient nu doar în inducerea răspunsului imun, dar și în prevenirea îmbolnăvirii asimptomatice.

În plus, disponibilitatea acestui tip de vaccin, care a putut ajunge la milioane de oameni într-un interval de timp relativ scurt, face posibilă scurtarea pandemiei în mod considerabil.

Vaccinurile cu ARN mesager împotriva altor boli infecțioase

Potrivit lui Özlem Türeci, una dintre cele mai importante întrebări și provocări pentru cercetători, la ora actuală, este cum se pot prioritiza oportunitățile de vaccinare împotriva altor boli infecțioase. Demersurile tehnologice, logistice și de autorizare întreprinse pentru vaccinurile anti-COVID-19 au permis stabilirea unei tehnologii solide pentru toate stadiile de dezvoltare clinică a vaccinurilor cu ARN mesager.

În principiu, există multe alte boli infecțioase și patogeni pentru care, doar prin eliminarea proteinei reactive și inserarea informației genetice pentru un antigen din alt virus în același vector ARN mesager, se poate formula un vaccin. Gripa este una dintre bolile aflate în centrul atenției în această discuție, deoarece cercetătorii au început deja munca pentru dezvoltarea unui vaccin cu ARN mesager împotriva virusului gripal. Cu toate acestea, alte afecțiuni infecțioase, cum ar fi tuberculoza, se află pe lista de priorități, cu o activitate de cercetare preclinică deja inițiată.

Cei de la BioNTech au început colaborarea cu compania Pfizer pentru un vaccin împotriva gripei în anul 2018 și se aflau în stadiul de cercetare preclinică atunci când a izbucnit pandemia COVID-19. Odată ce aceasta a curpins toate teritoriile lumii, atenția a fost proiectată exclusiv pe utilizarea resurselor existente pentru dezvoltarea unui tratament și a unui vaccin împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, procesele pentru inițierea studiilor clinice ample, care durează, în mod normal, câteva luni, au fost accelerate. Astfel, informațiile obținute din aceste studii clinice pot servi drept bază pentru cercetările clinice necesare în dezvoltarea de vaccinuri pentru alte boli infecțioase.

În prezent, se lucrează, așadar, pe un vaccin viabil împotriva gripei, iar oamenii de știință sunt încrezători că acesta este numai începutul în ceea ce privește lupta împotriva bolilor infecțioase.

Tehnologia ARN-ului mesager și cancerul

Oamenii de știință de la compania BioNTech au experiență în ceea ce privește cercetările pentru descoperirea unui tratament eficient împotriva cancerului. Abordarea lor de până în prezent a constat în utilizarea imunoterapiei pentru activarea sistemului imunitar al pacienților cu cancer.

Munca celor de BioNTech în domeniul tehnologiei ARN-ului mesager a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar motivul a fost crearea unei terapii individualizate de combatere a cancerului, în baza observației atente a specificităților de boală ale fiecărui pacient.

Aceștia sunt de părere că o abordare, care s-ar putea dovedi de success, este analizarea tumorilor și identificarea antigenilor potriviți pentru elaborarea unui vaccin eficient. Această strategie necesită tehnologia potrivită, adică o tehnologie ce permite cercetătorilor să inducă un răspuns imun împotriva oricărui tip de antigen tumoral, într-o manieră potentă. De asemenea, timpul de dezvoltare a vaccinului este crucial, deoarece cancerul este o boală ce poate progresa extrem de rapid.

La începutul muncii de cercetare, oamenii de știință de la BioNTech au evaluat ADN-ul, peptidele, proteinele recombinante și multe alte elemente pentru a dezvolta un potențial vaccin împotriva cancerului. Ulterior, atenția acestora s-a îndreptat către tehnologia ARN-ului mesager, care s-a dovedit a fi mult mai puternică și eficientă. Tehnologia ARN-ului mesager poate fi exprimată la nivelul celulelor dendritice, care sunt esențiale în inducerea unui răspuns imun. Acesta a fost factorul decisiv pentru urmarea acestei căi de cercetare și, de aici, a pornit în mod concret dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Reconversia tehnologiei ARN-ului mesager

Munca de cercetare a oamenilor de știință pe tehnologia ARN-ului mesager a început de la premisa că sistemul imunitar trebuie studiat îndeaproape, pentru a putea dezvolta tehnologia necesară.

Sistemul imunitar uman a dezvoltat diverse mecanisme de protecție împotriva agenților patogeni, cum ar fi virusurile. Virusurile ARN sunt printre cele mai vechi și trainice, ceea ce înseamnă că, fără înțelegerea deplină a felului în care acționează sistemul imunitar, nu se poate formula un vaccin realmente eficient împotriva unor afecțiuni posibil letale, cum este cancerul. Așadar, potența vaccinurilor cu ARN mesager trebuie îmbunătățită considerabil, deoarece este dificil să stimulezi un răspuns imun suficient de puternic împotriva antigenilor de la nivelul celulelor canceroase.

Prin urmare, conform cercetătorilor, reconvertirea vaccinurilor cu ARN mesager, pentru protecție împotriva infecțiilor virale, nu a fost greu de obținut – potența acestora este suficientă pentru a lupta împotriva unor pericole mai mici față de cel al cancerului. Principiul fundamental rămâne același, și anume livrarea unui antigen către celulele dendritice pentru a induce un răspuns imun.

În ceea ce privește eficiența de 95% dovedită a vaccinurilor cu ARN mesager împotriva virusului SARS-CoV-2, obiectivul oamenilor de știință a fost, încă de la început, să obțină un răspuns imun ideal, deci rezultatul nu i-a surprins în mod deosebit. Având în vedere munca depusă pe parcursul a peste două decenii pentru elaborarea acestei tehnologii, rezultatele au fost conform așteptărilor.

Vaccinurile clasice au, în general, o eficiență cuprinsă între 50% și 70%, acest procent fiind valabil pentru majoritatea vaccinurilor antigripale.

Din nou, se dovedește superioritatea vaccinurilor cu tehnologia ARN-ului mesager, care depășesc cu mult pragul de eficacitate stabilit, în trecut, de vaccinurile antigripale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218