rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dezvoltarea vaccinurilor ARNm pentru COVID-19, un pas important în lupta împotriva cancerului

Dezvoltarea cu succes a vaccinurilor cu ARN mesager împotriva COVID-19 a deschis noi oportunități de cercetare pentru noi tipuri de vaccinuri împotriva altor boli infecțioase, printre care și cancerul. Dr. Özlem Türeci și dr. Uğur Şahin, cofondatorii companiei germane BioNTech, au oferit o serie de răspunsuri cu privire la această nouă cale de cercetare și potențialele beneficii.

Sursa foto: Shutterstock

Importanța vaccinurilor cu ARN mesager

Ultimul an a schimbat în mod fundamental felul în care vaccinurile vor fi dezvoltate în viitor. Pandemia COVID-19 a demonstrat, în mod concret, multiplele avantaje ale vaccinurilor cu tehnologia ARN-ului mesager, care se află în topul celor mai rapid dezvoltate vaccinuri din istoria medicală. Acesta este unul dintre avantajele cheie ale vaccinurilor cu ARN mesager, și anume faptul că pot fi produse în cicluri de producție scurte, iar timpul necesar pentru studii clinice este mai redus, scrie doc.ro.

Un alt aspect important de reținut este că, potrivit datelor actuale, acest tip de vaccin este foarte eficient nu doar în inducerea răspunsului imun, dar și în prevenirea îmbolnăvirii asimptomatice.

În plus, disponibilitatea acestui tip de vaccin, care a putut ajunge la milioane de oameni într-un interval de timp relativ scurt, face posibilă scurtarea pandemiei în mod considerabil.

Vaccinurile cu ARN mesager împotriva altor boli infecțioase

Potrivit lui Özlem Türeci, una dintre cele mai importante întrebări și provocări pentru cercetători, la ora actuală, este cum se pot prioritiza oportunitățile de vaccinare împotriva altor boli infecțioase. Demersurile tehnologice, logistice și de autorizare întreprinse pentru vaccinurile anti-COVID-19 au permis stabilirea unei tehnologii solide pentru toate stadiile de dezvoltare clinică a vaccinurilor cu ARN mesager.

În principiu, există multe alte boli infecțioase și patogeni pentru care, doar prin eliminarea proteinei reactive și inserarea informației genetice pentru un antigen din alt virus în același vector ARN mesager, se poate formula un vaccin. Gripa este una dintre bolile aflate în centrul atenției în această discuție, deoarece cercetătorii au început deja munca pentru dezvoltarea unui vaccin cu ARN mesager împotriva virusului gripal. Cu toate acestea, alte afecțiuni infecțioase, cum ar fi tuberculoza, se află pe lista de priorități, cu o activitate de cercetare preclinică deja inițiată.

Cei de la BioNTech au început colaborarea cu compania Pfizer pentru un vaccin împotriva gripei în anul 2018 și se aflau în stadiul de cercetare preclinică atunci când a izbucnit pandemia COVID-19. Odată ce aceasta a curpins toate teritoriile lumii, atenția a fost proiectată exclusiv pe utilizarea resurselor existente pentru dezvoltarea unui tratament și a unui vaccin împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, procesele pentru inițierea studiilor clinice ample, care durează, în mod normal, câteva luni, au fost accelerate. Astfel, informațiile obținute din aceste studii clinice pot servi drept bază pentru cercetările clinice necesare în dezvoltarea de vaccinuri pentru alte boli infecțioase.

În prezent, se lucrează, așadar, pe un vaccin viabil împotriva gripei, iar oamenii de știință sunt încrezători că acesta este numai începutul în ceea ce privește lupta împotriva bolilor infecțioase.

Tehnologia ARN-ului mesager și cancerul

Oamenii de știință de la compania BioNTech au experiență în ceea ce privește cercetările pentru descoperirea unui tratament eficient împotriva cancerului. Abordarea lor de până în prezent a constat în utilizarea imunoterapiei pentru activarea sistemului imunitar al pacienților cu cancer.

Munca celor de BioNTech în domeniul tehnologiei ARN-ului mesager a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar motivul a fost crearea unei terapii individualizate de combatere a cancerului, în baza observației atente a specificităților de boală ale fiecărui pacient.

Aceștia sunt de părere că o abordare, care s-ar putea dovedi de success, este analizarea tumorilor și identificarea antigenilor potriviți pentru elaborarea unui vaccin eficient. Această strategie necesită tehnologia potrivită, adică o tehnologie ce permite cercetătorilor să inducă un răspuns imun împotriva oricărui tip de antigen tumoral, într-o manieră potentă. De asemenea, timpul de dezvoltare a vaccinului este crucial, deoarece cancerul este o boală ce poate progresa extrem de rapid.

La începutul muncii de cercetare, oamenii de știință de la BioNTech au evaluat ADN-ul, peptidele, proteinele recombinante și multe alte elemente pentru a dezvolta un potențial vaccin împotriva cancerului. Ulterior, atenția acestora s-a îndreptat către tehnologia ARN-ului mesager, care s-a dovedit a fi mult mai puternică și eficientă. Tehnologia ARN-ului mesager poate fi exprimată la nivelul celulelor dendritice, care sunt esențiale în inducerea unui răspuns imun. Acesta a fost factorul decisiv pentru urmarea acestei căi de cercetare și, de aici, a pornit în mod concret dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Reconversia tehnologiei ARN-ului mesager

Munca de cercetare a oamenilor de știință pe tehnologia ARN-ului mesager a început de la premisa că sistemul imunitar trebuie studiat îndeaproape, pentru a putea dezvolta tehnologia necesară.

Sistemul imunitar uman a dezvoltat diverse mecanisme de protecție împotriva agenților patogeni, cum ar fi virusurile. Virusurile ARN sunt printre cele mai vechi și trainice, ceea ce înseamnă că, fără înțelegerea deplină a felului în care acționează sistemul imunitar, nu se poate formula un vaccin realmente eficient împotriva unor afecțiuni posibil letale, cum este cancerul. Așadar, potența vaccinurilor cu ARN mesager trebuie îmbunătățită considerabil, deoarece este dificil să stimulezi un răspuns imun suficient de puternic împotriva antigenilor de la nivelul celulelor canceroase.

Prin urmare, conform cercetătorilor, reconvertirea vaccinurilor cu ARN mesager, pentru protecție împotriva infecțiilor virale, nu a fost greu de obținut – potența acestora este suficientă pentru a lupta împotriva unor pericole mai mici față de cel al cancerului. Principiul fundamental rămâne același, și anume livrarea unui antigen către celulele dendritice pentru a induce un răspuns imun.

În ceea ce privește eficiența de 95% dovedită a vaccinurilor cu ARN mesager împotriva virusului SARS-CoV-2, obiectivul oamenilor de știință a fost, încă de la început, să obțină un răspuns imun ideal, deci rezultatul nu i-a surprins în mod deosebit. Având în vedere munca depusă pe parcursul a peste două decenii pentru elaborarea acestei tehnologii, rezultatele au fost conform așteptărilor.

Vaccinurile clasice au, în general, o eficiență cuprinsă între 50% și 70%, acest procent fiind valabil pentru majoritatea vaccinurilor antigripale.

Din nou, se dovedește superioritatea vaccinurilor cu tehnologia ARN-ului mesager, care depășesc cu mult pragul de eficacitate stabilit, în trecut, de vaccinurile antigripale.

vineri, 21 mai 2021506
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 oct 00:00SănătateHemoglobina mică poate avea beneficii pentru sănătate?

Despre hemoglobină se știe că nu trebuie să fie prea mică. Însă un studiu bazat pe două mari cohorte umane,...95

21 oct 00:00SănătateO aplicație ar putea detecta boala Alzheimer cu ajutorul conversațiilor telefonice91
21 oct 00:00SănătateChefirul: băutura magică pentru o digestie sănătoasă116
21 oct 00:00SănătateCe trebuie să știi despre alăptarea în „era COVID-19”

Faci eforturi pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți de SARS-CoV-2. Urmezi toate recomandările, inclusiv...88

21 oct 00:00SănătateTătaru: Majoritatea populaţiei refuză vaccinarea, singura armă pe care o avem împotriva COVID-1984
21 oct 00:00SănătateMS a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-284
21 oct 00:00SănătateCoronavirus - Dr. Hans Kluge: Marea greşeală, lipsa investiţiilor în sănătatea publică

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a subliniat marţi că niciun sistem sanitar n-a fost pregătit...81

21 oct 00:00SănătateValeriu Gheorghiță, întâlnire video cu omologul portughez: 'Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă'105
21 oct 00:00SănătateStudiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza82
21 oct 00:00SănătateINSP: Până pe 17 octombrie - 3.199 de cazuri confirmate cu varianta Delta a SARS-CoV-2

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, marţi, că, până la data de 17 octombrie, au fost confirmate...81

21 oct 20:56SănătateBolnavii români de coronavirus REFUZĂ să fie transferați în Ungaria, ca să nu MOARĂ de foame638
21 oct 20:57SănătateAstraZeneca oferă primul tratament cu anticorpi care poate proteja pacienții vulnerabili în fața Covid-19411
Vremea
10.8°10.8° - 13.5° joi, 21 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 8.15 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4913241110618
5/4023142515521
joker2032335314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 oct 00:00SportFotbal: Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat pentru Dinamo

Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat, marţi, un contract cu clubul de fotbal Dinamo Bucureşti până la finalul...89

21 oct 00:00SportNew York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din NBA

New York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA),...106

21 oct 00:00SportFotbal: Betis a câştigat în deplasare în La Liga

Betis Sevilla a învins-o pe Deportivo Alaves cu scorul de 1-0, luni seara, în deplasare, într-un meci din etapa a...87

21 oct 00:00SportGimnastică artistică: Maria Ceplinschi s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol la Mondiale

Sportiva română Maria Ceplinschi, în vârstă de 16 ani, s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol...131

Local
21 oct 00:00LocalDoi inspectori ANAF Constanța, REȚINUȚI pentru LUARE de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...12630

21 oct 23:59LocalConsultații și tratamente stomatologice gratuite pentru preșcolari, elevi și studenți!

Rețeaua de medicină școlară stomatologică a orașului nostru cuprinde 14 cabinete medicale care se află în...380

21 oct 23:59LocalPrimăria Năvodari acordă, și în acest an, tichete sociale de Crăciun!

187

21 oct 23:58LocalCoronavirus: Se suspendă cursurile cu prezență fizică la 5 unități de învățământ din Constanța

În cadrul CJSU, a fost votată, miercuri, 20 octombrie a.c. hotărârea nr. 150. Aceasta prevede aprobarea propunerii...713

21 oct 23:58LocalPoliţiştii, SEMNAL de ALARMĂ privind EMAIL-URILE de tip PHISHING

Phisingul reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum...322

21 oct 23:58LocalConsilierii au votat PROIECTE IMPORTANTE pentru județ

Consilierii judeţeni s-au reunit miercuri, 20 octombrie 2021, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele...371

21 oct 23:59LocalPERCHEZIŢII la Sinoe! 165 de kilograme de peşte CONFISCATE de POLIŢIŞTI

În urma unor informații operativ-investigative, polițiștii Secției 5 Rurală Cogealac au pus în aplicare, la data...625

21 oct 00:00LocalANCHETĂ: Tânără PIPĂITĂ de COLEGI, pe HOLURILE LICEULUI Tehnic TOMIS!

Polițiștii Secției 3, în cursul zilei de marți, 19 octombrie, au fost sesizați cu privire la faptul că o elevă,...4661

21 oct 00:00LocalIMAGINE cu un puternic IMPACT emoțional, din Spitalul Județean CONSTANȚA!

39616

Politică
21 oct 21:29PoliticăMarcel Ciolacu s-a vaccinat cu doza a treia

Marcel Ciolacu a anunțat, pe Facebook, că s-a vaccinat cu doza a treia de ser anti-coronavirus. Liderul PSD și mai...195

21 oct 21:29PoliticăKlaus Iohannis cheamă partidele abia joi la consultări

Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare joi, de la ora 11, potrivit...231

21 oct 21:29PoliticăCîțu: Soluția este un nou guvern format în jurul PNL

195

21 oct 21:28PoliticăCCR: O hotărâre a Parlamentului privind STAREA de ALERTĂ, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari -...1072

21 oct 21:28PoliticăCurtea Constituţională RESPINGE sesizarea Ancăi Dragu privind REMANIEREA miniştrilor

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, privind...177

21 oct 23:29PoliticăLudovic Orban cere demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL

Ludovic Orban i-a cerut, miercuri, demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL. Fostul șef al liberalilor spune...252

21 oct 21:30PoliticăKlaus Iohannis, DESFIINȚAT de George Simion: 'Și-a bătut joc și trebuie să plătească'

George Simion, copreședintele AUR, a avut un discurs dur în Parlamentul României, în care a criticat modul în care...493

21 oct 21:30PoliticăDiana Șoșoacă, show în Parlament: Pentru colegii de la USR spun jos masca!

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a dezlănțuit în Parlament. „Pentru colegii de la USR spun „jos masca!”, vă...370

21 oct 21:31PoliticăCiolacu vrea restricții pentru nevaccinați: 'Eu am un drept la viață'

1505

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7110

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2583

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8385

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...1991

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4444

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4209

Monden
21 oct 00:00MondenCelebra artistă Christina Aguilera anunță lansarea unui nou single în limba spaniolă

Christina Aguilera a anunţat lansarea primului său single în limba spaniolă din ultimii peste 20 de ani, informează...99

21 oct 00:00MondenKanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi a devenit 'Ye'

Rapperul american Kanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi se va numi de acum înainte "Ye", informează...102

21 oct 00:00MondenEdiţia din 2021 a MTV Europe Music Awards va fi organizată în Ungaria în sprijinul comunităţii LGBTQ

97

21 oct 00:00MondenTatăl lui Meghan Markle i-a cerut fiicei sale să îi permită să îşi viziteze nepoţii

Thomas Markle le-a cerut luni fiicei lui, Meghan, şi ginerelui său, prinţul Harry, să îi permită să îşi...109

21 oct 00:00MondenRegizorul M Night Shyamalan va prezida juriul internaţional al Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul şi producătorul M Night Shyamalan a fost ales să conducă juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii...89

21 oct 01:22MondenCorneliu Porumboiu, reacție în ancheta DIICOT în care este cercetat pentru spălare de bani

324

Mapamond
21 oct 00:00MapamondPreşedintele Nicolas Sarkozy, audiat ca martor în procesul privind sondajele suprafacturate

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marţi audierea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în...80

21 oct 00:00MapamondTrei adolescenţi au fost arestaţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că au împins un bărbat în faţa unui tramvai

Trei adolescenţi au fost arestaţi marţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că ar fi responsabili de moartea unui...111

21 oct 00:00MapamondFBI a pătruns în locuința din Washington a aliatului lui Putin, Oleg Deripaska

114

Sănătate
21 oct 00:00SănătateCoronavirus - Dr. Hans Kluge: Marea greşeală, lipsa investiţiilor în sănătatea publică

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a subliniat marţi că niciun sistem sanitar n-a fost pregătit...81

21 oct 00:00SănătateValeriu Gheorghiță, întâlnire video cu omologul portughez: 'Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă'

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, i-a spus medicului Valeriu...105

21 oct 00:00SănătateStudiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

82

21 oct 00:00SănătateINSP: Până pe 17 octombrie - 3.199 de cazuri confirmate cu varianta Delta a SARS-CoV-2

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, marţi, că, până la data de 17 octombrie, au fost confirmate...81

21 oct 20:56SănătateBolnavii români de coronavirus REFUZĂ să fie transferați în Ungaria, ca să nu MOARĂ de foame

Pare o glumă, dar nu e. Ungaria s-a oferit să acord asistență medicală pacienților români de pe secțiile ATI,...638

21 oct 20:57SănătateAstraZeneca oferă primul tratament cu anticorpi care poate proteja pacienții vulnerabili în fața Covid-19

411

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT