REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Diagnosticarea imagistică a stenozelor arterelor carotide

Diagnosticarea imagistică a stenozelor arterelor carotide

Replica API 10 iunie 2021 | 00:00 416

Stenoza arterei carotide se numără printre factorii favorizanți ai accidentelor vasculare cerebrale (AVC), una dintre cele mai răspândite cauze de deces din întreaga lume.

În fiecare an, 150.000 de pacienți mor că urmare a unui accident vascular cerebral (AVC), în timp ce 600.000 de pacienți rămân cu urmări grave, cum ar fi orbirea sau paralizia. Dintre toate acestea, peste 10% apar că urmare a stenozei arterei carotide.

Investigarea imagistică are că scop principal prevenția unor astfel de complicații grave, în special în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, care urmează tratamente cu statine.

Ecografia

Investigarea cu ajutorul ultrasunetelor sau ecografia (ultrasonografia) folosește undele sonore pentru a produce imagini ale arterelor carotide din gât, care transporta sângele de la inima la creier. Ecografia Doppler este o tehnică inclusă deseori în acest examen, fiindcă evaluează fluxul sanguin care traversează un vas și, implicit, observă orice "îngreunare" a circulației sângelui. Este, de altfel, cel mai frecvent folosit mijloc pentru a depista blocarea sau îngustarea arterelor carotide și, implicit, pentru a depista riscul de accident vascular cerebral, scrie doc.ro.

Angio CT

Tomografia computerizată (CT) permite scanarea carotidei cervicale și a arterelor cerebrale, oferind un mijloc precis de a evalua stenoza și efectele pe care această le poate avea asupra creierului, în funcție de gradul de evoluție. Avantajul acestei tehnici este că se pot obține imagini axiale, imagini multiplanare și detalii 3D care pot ajută la acuratețea rezultatelor.

Prin utilizarea scanerelor CT avansate, stenoza carotida poate fi diagnosticată la un grad de precizie egal sau mai mare decât cel al angiografiei de baza de catete, însă fără a implică metode invazive. Tehnicile CT folosesc radiații X, similare cu radiografiile.

Angio RMN

Examenul imagistic prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) intercranian are o sensibilitate de 92-95%, o specificitate de 91% și o precizie totală de 91% în detectarea stenozei carotidiene intracraniene. Scopul acestuia este de a obține mai multe imagini bidimensionale, unite ulterior în cadrul unei imagini tridimensionale, care să ofere informații privind starea țesuturilor scanate. Fiindcă pot înregistra trei parametri diferiți, imaginile RMN oferă o cantitate mai mare de informații decât alte investigații imagistice, iar nocivitatea este mai mică, fiindcă nu utilizează radiații ionizante.

Ce este stenoza arterei carotide?

Boală obstructiva carotidiana sau stenoza carotidiana are loc când depozitele ori depunerile de grăsimi (plăci de aterom) înfundă vasele de sânge care transporta sângele la creierul și la capul pacientului (arterele carotide). Blocajul acesta îți crește riscul de accident vascular cerebral, o urgență medicală care are loc când fluxul sanguin către creier este întrerupt sau este grav redus.

Accidentul vascular cerebral îți privează creierul de oxigen. În decurs de câteva minute, celulele creierului încep să moară. Stenoza arterei carotide se dezvoltă lent. Primul semn că ai această afecțiune ar putea fi un AVC sau un accident (atac) ischemic tranzitoriu (AIT). Un AIT este o insuficientă temporară a fluxului sanguin către creierul pacientului.

Tratamentul stenozei arterelor carotide, de regulă, implică o combinație de modificări în stilul de viață, medicație și, uneori, intervenție chirurgicală.

Simptomele pe care le are stenoza arterelor carotide

În stadiile ei incipiente, stenoza arterelor carotide de cele mai multe ori nu produce niciun fel de semne ori simptome. Afecțiunea poate să treacă neobservată până când este suficient de gravă pentru a-ți priva creierul de sângele de care are nevoie, cauzând un AVC sau un atac ischemic tranzitoriu.

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral sau ale unui atac ischemic tranzitoriu includ:

• Slăbiciune subită sau senzație de amorțeală subită în zona fetei sau membrelor (mâini și picioare), de cele mai multe ori doar pe o parte a corpului;

• dificultăți subite de vorbire și de înțelegere

• dificultăți de vedere subite, la un ochi sau la ambii ochi

• amețeală subită sau pierderea echilibrului

• durere de cap subită, severă, fără să aibă o cauza cunoscută.

Cere îngrijiri medicale de urgență dacă te confrunți cu oricare dintre semnele și simptomele unui AVC. Chiar dacă durează doar puțin timp și apoi începi te simți normal, trebuie să te vadă imediat un doctor. Este posibil să fi suferit un accident ischemic tranzitoriu, un semn important că ești expus unui risc mare de a avea un AVC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272