REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Dieta cu legume și fructe de toamnă

Dieta cu legume și fructe de toamnă

Replica API 7 septembrie 2021 | 00:00 710

Toamna înseamnă, pentru unii dintre noi, mai mult decât bogăția pe care o au alte anotimpuri. Din septembrie și până în noiembrie, recoltele de toamna scot la iveală o varietate de fructe și legume sănătoase și delicioase, pe care e bine să le incluzi mai des în dietă ta, începând de la dovleacul mare, și până la mere sau pere.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a te bucura de ceea ce are toamna mai bun să îți ofere, citește lista de mai jos cu fructe și legume de toamna care nu trebuie să lipsească în această perioadă din dieta ta, scrie doc.ro.

Merele

Aceste favorite ale toamnei, dulci și gustoase, sunt bogate în antioxidanți, care te ajută să previi unele boli cronice și care încetinesc procesul de îmbătrânire. Specialiștii spun că există anumite soiuri de mere care au concentrații mai mari de fenoli și flavonoizi, însă cu cât mănânci mai multe mere, indiferent de soi, cu atât mai bine. În plus, toamna poți face și gemuri de mere, jeleuri și poți prepară o mulțime de deserturi sau compoturi, însă nu uită că cel mai bine este să consumi aceste fructe crude.

Sfeclă roșie

Poate că este disponibilă la supermarket tot anul, însă nu uită că sfeclă roșie are cel mai bun gust toamna. Pe lângă culoarea roșie, că de ridiche, poți găși și sfeclă galbenă sau albă. Când mergi la cumpărături ori la piață, caută sfeclă cu bulbul tare, ferm și neted, cu frunze (dacă are) de un verde aprins și care să nu fie ofilite. Poți să coci sfeclă în cuptor și să te bucuri de betaina, un compus care te paote ajută să previi bolile de inima și bolile hepatice. Tot sfeclă conține nutrati, care pot crește fluxul sangvin către creier.

Varză albă și cea de Bruxelles

Bogate în vitaminele A și C, varză albă și sora ei mai mică, varză de Bruxelles, au concentrații mari de glucozinolati, care lupta contra cancerului. Glucozinolatii sunt cei care le dau acestor legume aromă inconfundabilă.

Perele

Aceste fructe dulci se încadrează în două categorii majore: europene și asiatice. În unele țări ale lumii, sunt mai comune soiurile de pere europene. Perele conțîn fibre solubile, care ajută la scăderea colesterolului "rău" (LDL). Pentru a te bucură de acea doză zilnică de fibre și pentru a-ți potoli poftă de ceva dulce, mănâncă, că gustare, o pară întreagă sau include mai multe pere în rețetele tale de deserturi ori cocktailuri.

Dovlecii mari placintari

Membrii din familia dovleacului au o istorie bogată și foarte multe beneficii pentru sănătate (că să nu mai zicem de rolul lor în sărbătoarea de Halloween). Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de alfa caroten și de beta caroten, care pot fi transformate în retinol pentru a încuraja dezvoltarea celulelor și pentru a te ajută să ai o vedere mai bună. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursă bună de acid alfa-linolenic, un acid gras Omega-3 care poate ajută pacienții cu boli de inima, cu hipertensiune sau cu colesterolul mare.

Cartofii dulci

Aceste legume de culoare portocalie au cea mai bună aromă pe perioada toamnei, când sunt în plin sezon. La fel că unele soiuri de dovleac (precum dovleacul spaghetti), cartofii dulci sunt bogați în beta caroten, care poate preveni deficiență de vitamina A, poate contribui la o mai bună sănătate a ochilor tăi și poate genera producerea de retinol. De asemenea, cartofii dulci sunt o sursă bună de vitamina C, iar atunci când sunt consumați cu tot cu coajă, un cartof mediu poate avea un aport de aproape 4 grame de fibre alimentare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272