REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dietă în psoriazis: cum reduci inflamația din organism

Dietă în psoriazis: cum reduci inflamația din organism

Replica API 26 octombrie 2020 | 00:00 1029

Psoriazisul este o afecțiune cronică de natură inflamatorie, care determina înlocuirea permanentă a celulelor de la nivelul pielii, cauzând astfel plăgi cutanate cu aspect de piele îngroșată și inflamată.

Dietă adoptată poate agrava psoriazisul, cauzând episoade de activitate a bolii (puseuri). De pildă, consumul de alcool sau de alimente cu potențial inflamator poate favoriza simptomele psoriazisului, declanșând un puseu de activitate al bolii, scrie doc.ro.

Pe de altă parte, o dietă echilibrată, bazată pe alimente de proveniență organică precum fructele, legumele, proteinele sănătoase și cerealele integrale poate ameliora simptomele specifice psoriazisului.

Recomandări privind alimentația persoanelor care suferă de psoriazis

Consumă alimente antiinflamatoare – alimentele cu efecte antiinflamatoare pe care le poți consumă dacă suferi de psoriazis sunt: fructele, legumele, somonul, sardinele sau alte tipuri de peste bogat în acizi grași Omega 3, ierburi bogate în antioxidanți precum salvia, ghimbirul, pătrunjelul sau cimbrul, surse de grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, semințele și nucile.

Alimentele care declanșează sau favorizează inflamația ar trebui evitate. Printre acestea se numără alimentele procesate sau zaharurile rafinate, carnea roșie, mezelurile, produsele lactate bogate în grăsimi (smântână, laptele gras).

Consumă alimente bogate în zinc – zincul este esențial pentru menținerea pielii sănătoase. Mai mult decât atât, unele studii arată că zincul reduce durerea și inflamația specifice psoriazisului. Spanacul, ciupercile, semințele de dovleac, chefirul și năutul sunt surse excelente de zinc.

Consumă alimente bogate în vitamina A – alimentele bogate în vitamina A contribuie la refacerea pielii, așa că ar trebui suplimentat consumul de morcov, mango, roșii, varză Kale, pepene.

Verifică dacă glutenul îți face probleme – unii pacienți care suferă de psoriazis pot observă o ameliorare a simptomelor în momentul în care opresc consumul de gluten. Acest lucru se petrece la pacienții care suferă de intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Cere medicului să îți recomande testul de intoleranță la gluten înainte de a-l elimina din dietă. E posibil să nu suferi de această intoleranță, iar eliminarea lui din alimentație poate reprezenta o provocare și poate veni la pachet cu o serie de costuri suplimentare.

Suplimentele alimentare sunt, de asemenea, eficiente în ameliorarea simptomelor psoriazisului la unii pacienți. Uleiul de peste (bogat în acizi grași esențiali Omega 3), vitamina D3, armurariul și probioticele sub formă de supliment alimentar pot ameliora simptomele specifice psoriazisului. Discuta cu medicul care te tratează înainte de a folosi suplimente alimentare.

Indiferent de dietă adoptată, precum și de suplimentele consumate, este esențial să îți asculți corpul. Astfel, vei sesiza imediat când ceva nu este în regulă și vei putea face modificări în funcție de nevoile organismului.

De ce trebuie evitat consumul de alcool

Un studiu a arătat că bărbații care au consumat alcool în exces nu au avut de beneficiat de pe urmă tratamentelor pentru psoriazis. Un alt studiu ** a comparat bărbații care sufereau de psoriazis cu bărbații care nu aveau această boală, iar concluziile trase de cercetători au fost că persoanele care au băut aproximativ 43 de grame de alcool, pe zi, au avut o predispoziție mai mare de a suferi de psoriazis, în comparație cu bărbații care au consumat doar 21 de grame pe zi.

Așadar, pentru a reduce inflamația din organism, este nevoie să consumi alcool cu moderație sau chiar să renunți la acest viciu, pentru că prin evitarea alcoolului, vei calmă simptomele psoriazisului.

Dieta bazată pe alimente care lupta contra inflamației

Așa cum știi deja, psoriazisul este o boală inflamatorie. Chiar dacă studiile sunt limitate în această privința, unii pacienți care suferă de psoriazis recunosc că și-au ținut mai bine boală sub control dacă au mâncat mai multe alimente care ajută în lupta contra inflamației.

În general, aceste alimente sunt antiinflamatoare, așa că ai putea să încerci să le mănânci mai des, întrebându-l pe medicul tău înainte de a adopta o astfel de dietă:

- legume și fructe: fructe de pădure, cireșe, frunzoase (salate)

- somon, sardine și alte tipuri de peste gras, bogat în acizi grași Omega 3

- condimente și plante aromatice antioxidante, precum cimbrul, salvia, chimionul și ghimbirul

- surse bune de grăsimi sănătoase: uleiul de măsline, semințele și nucile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102