REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dieta Rina: avantaje, reguli și recomandări

Dieta Rina: avantaje, reguli și recomandări

Replica API 5 februarie 2022 | 00:00 761

Dieta Rina este una dintre cele mai iubite și populare diete care se bucură de un real succes în grupurile de socializare, unde adepții pot găsi felurite rețete și experiente reale, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shuttertstock

Pe YouTube și alte medii online există foarte multe testimoniale ale celor care au experimentat, cu mai mult sau mai puțin succes dietă Rina, astfel încât această capătă din ce în ce mai mulți adepți. În principiu , așa cum a fost ea concepută inițial, are o durată de 90 de zile pe parcursul cărora se repetă un ciclu de 4 zile de alimentație disociată, în care alimentele sunt grupate pe macronutrienti. Astfel, alternativ, în fiecare din zile dietă era concepută, cel puțin inițial fie pe bază de proteine, fie pe bază de carbohidrați, amidon sau vitamine. Această dietă a cunoscut pe măsură timpului diverse adaptări și poate fi ținută și de vegetarieni.Iată care sunt avantajele și dezavantajele.

Fiind o dietă disociată, dieta Rina poate crea unele dezechilibre din punct de vedere al mineralelor și vitaminelor din grupurile B și D, de exemplu, dacă nu este concepută variat și în raport cu nevoile fiecărei persoane, cu atât mai mult cu cât se lasă destul de multă libertate de alegere pe baza preferințelor. La ora actuală există însă, și o serie de aplicații diverse ce pot fi descărcate în GooglePlay, AppStore, ba chiar firme cu livrare la domiciliu, care lucrează cu nutriționiști. Iar alegerile chiar trebuie să fie mai atent selecționate, întrucât organismul uman este conceput să funcționeze optim în condițiile unei diete variate, ce conține atât proteine, fie animale, fie vegetale, aminoacizii fiind "cărămizile' pe baza cărora se produc procesele regenerative, dar și fibre, ce stimulează digestia și promovează o microbiota sănătoasă, dar și carbohidrați, glucide complexe și grăsimi, ce furnizează vitamine, enzime și energie pentru procesele metabolice generale și cerebrale. Este de la sine înțeles că un consum exclusiv din anumite grupe alimentare poate crea unele dezechilibre, care ar trebui monitorizate atent de către un medic.

Acestea fiind zise și conștientizate de toată lumea, totuși mulți oameni care au de pierdut multe kilograme rezultate în urmă exceselor alimentare și sedentarismului, recurg la acest gen de dietă pe perioade scurte pentru a scapă de un oarecare surplus de grăsime, însă este bine de știut că menținerea noii siluete înseamnă adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, dublată de mișcare moderată și un stil de viață cât mai sănătos.

Dieta Rina este un tip de dietă disociată, care implică aportul de anumite alimente în anumite zile. O dată pe lună există și o zi când este permis numai consumul de apă plată. În cele ce urmează, află care sunt punctele țări și punctele slabe ale acestui stil alimentar.

Ce avantaje se presupune că ar avea dieta Rina?

Slăbirea se produce în mod constant pe parcursul celor aproximativ trei luni și ai posibilitatea să te oprești atunci când consideri că ai ajuns la greutatea propusă.

Nu numai că te ajută să slăbești, însă ar garanta și schimbarea de metabolism( o susținere discutabilă din punct de vedere al multor medici)

Este o dietă flexibilă, care nu te privează în totalitate de anumite alimente „interzise”.

Este o dietă destul de ușor de respectat chiar și de către persoanele cu un program foarte încărcat , întrucât nu trebuie să îți gătești anumite preparate pentru a respectă regulile alimentare ale acestei diete.

Această dietă nu necesită cântărirea alimentelor, numărarea și calcularea caloriilor consumate la fiecare masă.

Nu este o dietă care te înfometează, ci una care te ajută să slăbești fără a reduce foarte mult aportul caloric.

Este o dietă care te ajută să pierzi mai multe kilograme într-un timp relativ scurt.

La finalul celor 90 de zile în care ții dietă Rînă vei putea păstra regulile de alimentație sănătoasă deprinse în timpul dietei.

Categorii de alimente indicate în dieta Rina

Proteine: carne de pasăre, de vită, de porc, pește, brânză, lapte, ouă

Amidonoase și leguminoase: soia, tofu, orez, fasole, năut, linte, cartofi

Carbohidrați: făină albă, făină integrală, hrișcă, spaghete, mălai, lasagna, cuscus, tăiței, graham, quinoa, burgur

Vitamine: fructe, verdețuri, zarzavaturi, rădăcinoase și legume

Cum se consumă alimentele?

În prima zi, în care se mănâncă proteinele, ziua începe cu fructe, apoi se consumă numai alimente proteice și legume.

În ziua a două, adică în cea de alimente pe bază de amidon, se începe tot cu fructe și apoi se consumă numai legume pe bază de amidon precum năutul, cartofi și cartofii dulci sau orezul.

Cea de-a treia zi, adică ziua de carbohidrați, debutează cu micul dejun pe bază de fructe, apoi se consumă numai carbohidrați și legume. Spre exemplu, poți mânca paște cu roșii sau focaccia din făină integrală cu legume diverse (ai grijă însă să nu fie legume amidonoase).

Ziua a patra, cea de vitaminizare, este ziua în care se consumă în mod exclusiv fructe, legume, zarzavaturi, verdețuri, rădăcinoase.

Reguli de respectat pentru ca dieta Rina să fie eficientă

În perioada dietei se beau numai apă și ceai neîndulcit, cam doi litri de lichid pe zi (depinde de la o persoană la altă și de efortul pe care îl depune zilnic sau dacă lucrează într-un mediu foarte cald).

În perioada dietei se respectă numărul de mese și de gustări pe zi (adică 3 mese principale și 2 gustări între mesele principale ale zilei). Chiar dacă nu îți este foame la toate, trebuie să iei aceste 5 mese zilnice, deci este important să nu se sară peste mese.

Dacă poftești la dulciuri, în ziua de carbohidrați poți mânca un cubuleț de ciocolată neagră, care conține antioxidanți benefici pentru sănătatea inimii. De asemenea, poți mânca două linguri de înghețată pe post de gustare în ziua de carbohidrați, însă renunță la toppinguri, frișcă, sosuri de vanilie sau caramel.

Între mese trebuie să lași să treacă măcar două ore. Că să îți fie mai ușor, poți stabili la început, în funcție de programul tău, orele la care vei lua toate cele cinci mese ale zilei.

Dietă Rina este și pentru vegetarieni

Dacă o persoană nu consumă carne, nu înseamnă că nu poate avea o alimentație dezechilibrată care să ducă la îngrășare. Dacă ești vegetarian, poți să adopți și tu pentru trei luni dietă Rina că să ajungi din nou la o greutate normală. Cele patru categorii de alimente sunt aceleași, doar că în ziua de proteine nu vei consumă cărnuri. Astfel, dietă Rina pentru vegetarieni include:

Proteine: brânză, lapte, ouă sau proteine vegetale din ciuperci și leguminoase

Amidonoase: soia, tofu, orez, fasole, năut, cartofi

Carbohidrați: făînă integrală, hrișcă, spaghete, mălai, lasagna, cuscus, tăiței, graham

Vitamine: fructe și legume cât mai diverse, de diferite culori

Ar fi de preferat că lactatele fermentate de tipul iaurturilor să fie alternate, pentru a ajută dezvoltarea florei intestinale ce poate suferi în această perioada. În plus, iaurturile, sana și kefirul, cât mai slabe din punct de vedere al aportului de grăsimi, au avantajul de a fi ușor de transportat și consumat, hidratează, satură, previn constipația, iar unele studii arată că au rolul de a promova pierderea în greutate și prevenirea bolilor metabolice, de tipul diabetului secundar.

Exemplu de meniu pentru vegetarieni în dieta Rina

Ziua 1

Mic dejun: fructe la alegere, preferabil anans, fructe de pădure

Gustare: un iaurt mic, preferabil degresat pentru a accelera pierderea kilogramelor.

Prânz: Salată de castraveți, ardei gras, salată verde, brânză, ouă fierte

Gustare: bețe de morcov

Cină: Vinete, ciuperci și dovlecei la grătar cu feta rasă pe deasupra

Ziua 2

Mic dejun: Fructe

Gustare: Bețe de morcovi și țelină

Prânz: Salată de năut fiert, roșii, varză roșie, piper, busuioc

Gustare: o mână de boabe de năut copt la cuptor cu boia și usturoi

Cină: Salată de cartofi fierți cu tofu, salată verde, roșii proaspete, ceapă

Ziua 3

Mic dejun: fructe

Gustare: bețe de morcovi

Prânz: Paște cu sos de roșii, vinete, dovlecei, usturoi

Gustare: o conservă mică de porumb

Cină: Pizza cu sos de roșii, ciuperci, ardei, ceapă, condimente

Ziua 4

Mic dejun: fructe

Gustare: bețe de morcovi și țelină

Prânz: salată de roșii, castraveți, ardei, ceapă, pătrunjel, busuioc

Gustare: fructe sau un cubuleț de ciocolată neagră

Cină: salată de legume

Atenție la riscurile dietei Rina!

Înainte de a începe un regim alimentar este indicat să ceri sfatul medicului, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, dar mai ales dacă ai anumite afecțiuni cronice. În rest, dietă Rina urmată pe termen lung poate deveni plictisitoare, iar tentația de a consumă alte alimente care nu sunt în program va crește. De asemenea, chiar dacă, în principiu, conține o diversitate de alimente, faptul că nu sunt combinate adecvat sau că dintr-unele se consumă cantități prea mari deodată poate duce la diverse dereglări.

Nu mai puțin important, dacă într-o lună se slăbesc foarte multe kilograme (de exemplu, cu dietă Rină se pot slăbi 10 kilograme în patru săptămâni), acest lucru poate fi periculos pentru organism. În general, dacă kilogramele se pierd rapid, tendința este că acestea să se și întoarcă rapid. În general, se recomandă slăbirea treptată, într-un ritm mai scăzut (cam un kilogram pe săptămână) pentru că organismul să se adapteze mai bine și să nici nu apară carențe alimentare.

Este foarte important că în această perioada să nu renunți la mișcare. Dacă ai fost o persoană sedentară care ai acumulat multe kilograme ce se resimt la nivelul articulațiilor, în special genunchilor, plimbările sau înotul reprezintă un bun început. Pe măsură ce kilogramele se pierd, poți mari treptat intensitatea sau durata sesiunilor de mișcare, însă găsește un echilibru pe care să îl poți respectă și ulterior, pentru că efortul tău să nu fi fost în zadar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272