REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Din cauza crizei locurilor de muncă, crește pericolul traficului de persoane!

Din cauza crizei locurilor de muncă, crește pericolul traficului de persoane!

Replica API 8 mai 2020 | 00:00 1233

Din pricina pandemiei de coronavirus, foarte multe persoane au rămas fără locuri de muncă. Cum viitorul este încă incert, din cauza disperării, unii oameni pot deveni, fără să-și dea seama, victimele traficului de persoane, în scopul exploatării prin muncă. Specialiștii trag un semnal de alarmă și anunță faptul că în perioada următoare poate crește numărul acestor cazuri, oamenii trebuind să acorde o atenție sporită atunci când citește un anunț de angajare.

În această perioadă deosebit de provocatoare pe care o traversăm cu toții, persoanele vulnerabile sunt expuse pericolelor, inclusiv traficului de persoane. Pandemia de coronavirus, cu care ne confruntăm are efecte multiple, inclusiv în plan economic și social, iar măsurile impuse de autorități, în cadrul efortului general de a limita răspândirea viruslui, au afectat cererea și oferta de pe piața forței de muncă. Multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-și ia minimele măsuri de precauție. Astfel, conform specialiștilor, după 15 mai, este posibil ca numărul acestor situații să crească. Din păcate, un număr destul de mare al victimelor traficului de persoane din Europa este reprezentat de cetățeni români.

Tentația este foarte mare

Conform specialiștilor, persoanele care caută locuri și oportunități de muncă pentru a-și asigura veniturile necesare, ar putea fi tentate să accepte aproape orice propunere pentru un loc de muncă, ceea ce îi poate face vulnerabili la capcanele traficanților. Aceștia vor profita întotdeauna de lipsa de informare, de nemulţumirea privind nivelul veniturilor și de credulitatea persoanelor, încercând să le transforme în victime, în scopul exploatării. „După un astfel de episod de exploatare, suferă întreaga familie, recuperarea materială, emoțională sau psihologică făcându-se foarte greu. Ei pleacă la muncă tocmai pentru că au ajuns la o limită de suportabilitate. Cei care intră în contact cu potențiale victime ale traficului, nu trebuie să rămână impasibili” a transmis inspectorul principal, Ionuț Daniel Filimon, coordonatorul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane.

Sfaturi esențiale de la specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au oferit câteva sfaturi esențiale care trebuiesc urmate în cazul în care sunteți în căutarea unui loc de muncă sau sunteți deja pregătiți de plecare. „Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare precum site-urile, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului, firma la care urmează să vă angajați, dar și despre agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul. Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale. Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut). Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol. Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă. Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc. În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați” au transmis specialiștii în domeniu.

Detaliile care dau de gol anunțurile traficanților

Există un anumit tipar de anunțuri de care trebuie să vă feriți. Prin intermediul anunțurilor și al unui comportament specific, traficanții reușesc să atragă victimele în plasa exploatării prin: anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt; nu solicită experiență în domeniu; nu solicită anumite studii, cursuri sau cunoașterea limbii țării de destinație; sarcinile de muncă nu sunt clar specificate; compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț; plata transportului; diferite oferte de lucru on-line si nu numai, de regulă însoțite de mențiuni precum: “open mind”, câștiguri rapide peste medie și activitate discretă - Videochat, asistentă personală; împrumutarea unor sume de bani.

Indicatorii care prevestesc pericolul

Următorii indicatori de pericol pot semnaliza pregătirea unei situaţii de trafic de persoane: plata transportului; sprijin pentru perfectarea documentelor; împrumutarea unor sume de bani pentru plata transportului, obţinerea documentelor, şedere; propunerea de a pleca cu acte false; propunerea de a pleca cu viză turistică; perfectarea documentelor fără participarea ta şi într-un timp foarte scurt; ţinerea secretă a plecării faţă de rude, apropiaţi, prieteni; sugestia de a nu spune adevărul la frontieră despre scopul plecării; intenţia de a fi deposedat de telefonul mobil, tabletă, restricţionarea accesului la orice mijloc de legătură.

Metode incredibile! Cum acționează traficații

Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime.

În vederea preluării controlului total asupra victimelor şi parazitării extreme a acestora, în celelalte situații de recrutare decât cele prin intermediul anunțurilor, se poate observa următorul pattern în modul acestora de acţiune: identificarea şi studierea vulnerabilităţilor, nevoilor şi dorinţelor viitoarei victime; câştigarea încrederii victimei şi a apropiaţilor (părinţilor, familiei, prietenilor), chiar îndrăgostirea; dovezi de prosperitate, generozitate, influenţă, succes social, putere; îndatorarea viitoarei victime, emoţional, financiar, moral; pregătirea izolării: determinarea victimei să nu spună nimănui despre locul de destinaţie sau chiar să-şi mintă apropiaţii; manipularea victimei folosindu-se de starea ei de dependenţă morală, financiară, emoţională (vulnerabilităţile existente + cele accentuate şi/sau nou create); convingerea victimei că autorităţile nu ar interveni să o salveze

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Exista posibilitatea sa ti faci singur un loc de munca. Incercati sa va faceti propria afacere chiar daca nu aveti bani. Majoritatea afacerilor care exista astazi asa au inceput. Trebuie sa te duca bine capu, recunosc.
1
0
Du-te pe site-ul ajofm Constanta vezi cate locuri de munca sunt pentru Constanta si apoi sa vorbesti. Nu sunt locuri de munca. Asta nu inseamna ca daca nu ai facultate trebuie sa te duci femeie de servici camerista cu liceu cum vor nemernicii astia acum.Anunturi in ziare camerista cu liceu la hotel Zenith.Si pe ma-sa cine o ...,bani putini,fara libere. Degeaba ai 9 calificari ca nu gasesti locuri de munca conform specializarilor si calificarilor pe care le ai.Asta-i un oras plin de hoti din care trebuie sa fugim cat mai curand si sa ramana ei cu neamul lor sa muncesca non-stop, cum vor ei.
6
0
nu este o criza a locurilor de munca, este o criza a celor dispusi sa munceasca... e cu totul altceva !!!
1
4
De ce nu este statul atent la publicitate,are atatea parghii de prinderea acestor nenorociti.Omul simplu se duce pentru a avea ce munci.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212