REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Din ciclul "unul pleacă, altul vine": mai puţine nunţi, mai multe naşteri, dar şi decese

Din ciclul "unul pleacă, altul vine": mai puţine nunţi, mai multe naşteri, dar şi decese

Replica API 13 decembrie 2012 | 00:00 211

Bilanţ 2012

Bilanţ 2012

Pe lângă ritmul alert în care constănţenii îşi duc zilele, presărate, în funcţie de situaţie, cu elemente politice, promisiuni şi campanii, urbea de la malul mării mai este încununată şi de cele trei etape ale vieţii: naştere şi botez, cununie, deces. Ca atare, desprinzându-ne de rutina cotidiană, ne îndreptăm atenţia strict pe cele trei categorii, un bilanţ fiind mai mult decât binevenit. Fiţe, fast, bun gust, kitsch, fală, modestie, eleganţă - sunt elementele care învăluie evenimentele de mare amploare din viaţa oamenilor "importanţi" ai Constanţei. Însă, spărgând bariera buzunarului, care, de multe ori, clasează categoriile sociale, ajungem şi la tinerii de rând, unde situaţia este puternic contrastată de faptul că nunţile nu mai sunt la mare căutare, numărul acestora scăzând faţă de 2011. În creştere se află decesele. Din fericire, şi natalitatea.

La capitolul nunţi, câteva chiar au lăsat multă lume cu gura căscată. În prim-plan a fost, de departe, nunta fetei lui Costel Zelca, un prosper om de afaceri de la malul mării. Cei doi tineri, Dan şi Raluca, au avut parte de-o nuntă ca-n filme, pe o plajă din nordul staţiunii Mamaia. La această nuntă au participat peste 600 de invitaţi, iar costurile pregătirilor au depăşit suma de 100.000 de euro. Ţinând linia oamenilor înalt clasaţi, ajungem la o altă unire a destinelor, cu ştaif, am putea spune, organizată tot pe nisipul fierbinte de pe litoral, unde şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, Aurelian Pavel, a spus "da" managerului hotelului Iaki, Anca Nedea. Ceremonia a fost organizată pe plaja Crazy din staţiunea Mamaia, cu decoruri florale menite să binedispună invitaţii. Chiar dacă atmosfera a fost niţel cam încărcată, putem spune că lumea s-a distrat, iar tinerii însurăţei se pot bucura acum de statutul cu acte în regulă de soţ - soţie. Tot sub soarele fierbinte a fost şi căsătoria interpretului Nicu Paleru cu Cristina. După slujba cu peripeţii, a urmat o petrecere de senzaţie, în care interpretul a cântat pentru mireasă. Lăsând la o parte fastul şi numele cunoscute, ajungem şi la tinerii de rând, care au dovedit, potrivit statisticilor, că nu prea mai sunt interesaţi de viaţa de familie. Poate că printre elementele ce bagă spaima în nunţi se numără şi situaţia financiară, cert este că se poate observa o diferenţă faţă de anul 2011. Astfel, anul trecut şi-au unit destinele 1652 de tineri, iar în anul 2012 au fost înregistrate 1607 căsătorii, cu 45 mai puţine faţă de 2011. Darm anul nu s-a încheiat... Cuplurile care doresc o nuntă într-o zi de sărbătoare, sunt nevoite să scoată din buzunar pentru a-şi îndeplini visul nu mai puţin de 352 lei.

Constanţa se află între judeţele cu cel mai ridicat nivel al natalităţii

Deşi anul trecut a fost înregistrat un record negativ absolut al natalităţii în România, judeţul Constanţa se bucură în acest an de o creştere cu 343 de naşteri faţă de anul trecut. Astfel, în anul 2011 au fost înregistraţi 4.563 de nou născuţi, iar în acest an au avut loc 4.906 de naşteri. Prin urmare, putem afirma că judeţul Constanţa se află printre puţinele judeţe din România unde natalitatea este pozitivă, cel puţin până în acest moment. Dacă avem motive de bucurie atunci când privim statistica natalităţii, numărul de divorţuri din acest an, şi anume 214, ne poate oferi un alt motiv de speranţă. Spunem asta pentru că numărul de divorţuri din acest an a scăzut faţă de anul trecut. Nu cu mult - 19 -, dar tot e bine.

Numărul deceselor din acest an a crescut faţă de 2011

Trecând de la vii la morţi, numărul de decese în 2012 a crescut faţă de anul trecut, astfel, în acest an s-au înregistrat 3479, cu 47 mai multe în comparaţie cu 2011, când au fost înregistrate 3432 de decese. Aceste date au fost oferite de către directorul Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Constanţa, Rodica Ana Crăciun.

Sorin HULUBEI, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272