REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 25 Mai 2024
Anul XX Nr. 6740
22.4° Constanța Sâmbătă, 25 Mai 2024 Anul XX Nr. 6740
 

Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună

Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună

Virgil STOIAN 29 martie 2023 | 00:00 5051

Polițiștii au ieșit și în această săptămână să protesteze pentru aplicarea legii salarizării dar și a pensiilor militare. Reporterii Replica au vorbit cu președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, despre nemulțumirile polițiștilor, despre dotările precare ale acestora, despre șpaga aferentă, dar și despre digitalizare, birocrație și despre cazul de la Alba în care agenții sunt acuzați că nu au intervenit timp de patru ore. Printre altele, Andreica spune că din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună.

Din doua spagi, un politist de la rutiera si-a realizat salariul pe o luna

Cosmin Andreica a vorbit despre lipsa de claritate în privința obligațiilor pe care le are un agent de poliție dar și absența unei proceduri clare cu privire la modul de intervenție al acestora în cazuri ca cel de la Alba:

Din doua spagi, un politist de la rutiera si-a realizat salariul pe o luna Cosmin Andrei

E clar că din privința legislației, leguitorul, instituția s-a ferit de fiecare dată să individualizeze clar obligațiile pe care le au polițiștii și s-a ferit să aibă proceduri clare cu privire la modul de intervenție în diferite situații, sau de folosire a mijloacelor din dotare, lăsând acel element de liber arbitru, care însă se întoarce de cele mai multe ori împotriva polițiștilor, de aici probabil și reticența acestora de a fi fermi sau de a folosi mijloacele din dotare atunci când se impun. Din start vorbim despre o nevoie de actualizare a legislației cu privire la nevoile operative pe care polițiștii le au, și sunt foarte multe situații de genul acesta. Și pe partea de logistică, de dotare a materialelor propriu-zisă, sunt o serie de elemente care ar facilita și ar ușura munca colegilor noștri, nu neapărat ca să le facă lor viața mai ușoară, ci ca să fie mai eficienți, pentru că în momentul de față, faptul că un polițist ține locul a 3 sau 4 polițiști, demonstrează fără echivoc că vorbim de o calitate a serviciului public precară. Dacă ne raportăm la performanțele instituționale și cum sunt ele măsurate, deja vorbim de nave spațiale.

Din doua spagi, un politist de la rutiera si-a realizat salariul pe o luna

Nu poți evalua activitatea unui polițist raportat la numărul de apeluri 112

Președintele Europol a făcut referire și la cazul de la Constanța, unde s-a vehiculat că s-a impus o medie a intervențiilor agenților: ” Nu pot să nu mă uit la exemplul de la Constanța, unde adjunctul unui șef de secție a făcut o medie a intervențiilor la apelurile de urgență 112, și a apelurilor sesizate direct către secție și a constatat că media este de x intervenții, iar colegii care s-au aflat sub această medie au fost mustrați printr-un proces verbal scris, din care rezultă că nu s-au ridicat la așteptările profesionale ale instituției, în sensul în care au intervenit la prea puține apeluri de 112. Mesajul pe care îl transmite un astfel de „manager”, care este un analfabet funcțional din prisma modului în care acționează, ar induce ideea că polițistul ar trebui să apeleze la prietenii lui, atunci când este de serviciu, prietenii lui să sune la 112, și să reclame diverse lucruri, ca și el să se ridice la același nivel ca al colectivului pentru a avea același număr de intervenție. Nu poți evalua activitatea unui polițist, raportat la numărul de apeluri 112, nu există așa ceva. Este o stupizenie, și din păcate este doar un mic exemplu din ceea ce înseamnă evaluarea performanțelor instituționale la toate structurile poliției române. Atâta  vreme cât avem raportări peste raportări, îmi spunea un coleg că aceeași situație este monitorizată de 7 ori. În loc să avem un loc unde informația introdusă să fie folosită de toate cele 7 structuri care au nevoie de ea, pentru statistică, informarea conducerii și așa mai departe. Nu există așa ceva, nu există o comunicare.”

Moldova este cu mult înaintea României

Mă uit la structurile de Ordine Publică și Rutieră: cât de greu este în era digitalizării să ai niște instrumente digitale la dispoziție pentru a aplica contravenții într-un timp foarte scurt, să renunți la indigo, să nu mai scrii cu pixul, ci să bifezi niște căsuțe și să nu mai trebuiască să pui mâna pe telefonul tău personal să suni la dispecer să-ți interogheze baza de date, să vadă dacă mașina are ITP, în loc ca tu să folosești o aplicație a poliției, așa cum se întâmplă în celelalte țări cu apă caldă. Mi-e rușine să spun, dar din această perspectivă, Moldova este cu mult înaintea României.  Nu am cum să nu spun că există un refuz de adaptare la nevoile existente din pricina incompetenței și probabil a fricii că vor pierde controlul sau că nu vor mai putea gestiona aceste situații. Cu cât oferim mai multă transparență Poliției Române, la fel ca și cu body-cam-urile, atunci când ne-am chinuit noi ca sindicat, să obligăm instituția să accepte un comodat în care noi puneam la dispoziție niște camere de corp gratuit ca să vedem rezultatele lor, și abia după un an și jumătate au acceptat. Anul trecut, în toamnă, a fost adoptat un plan de măsuri prind integritatea instituțională, iar cei de la DGA au identificat nenumărate vulnerabilități care se pot rezolva prin digitalizare.  De asemenea, limitarea  timpului cu contravenientul, să nu mai stai 15 minute în trafic, și pe urmă poate să cedezi tentației de a lua șpaga, să dureze interacțiunea 3 minute, prin faptul că ai digitalizat acel format al procesului verbal de contravenției. Termenul pentru astfel de măsură este de 24 de luni. Lipsa de voință îngreunează exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru polițist, o serie de acte birocratice și rămânem cu faptul că trebuie să te acoperi cu hârtii. ” a declarat Cosmin Andreica.

Din doua spagi, un politist de la rutiera si-a realizat salariul pe o luna

Mai mult de 25% din testele antidrog au dat erori

Cosmin Andreica a vorbit și despre teste antidrog folosite de poliția rutieră, care de multe ori au dat erori: ”Au existat niște limite maxime de erori care au depășit 25% din teste. Mai multe persoane au fost declarate pozitiv prin folosirea acestor dispozitive de tip drug-test, iar ulterior, la recoltare de probe de sânge, rezultatul a fost 0 la toate acele substanțe la care inițial au ieșit pozitiv. În mod evident nici polițiștii nu-și doresc astfel de instrumente cu astfel de erori. Acelui șofer, căruia i se interzice dreptul de a conduce pe drumurile publice până iese testul final, se întoarce împotriva polițistului. Mulți colegi au fost reticenți să folosească acest aparat. Majoritate dintre ei au încercat să se adapteze acestei erori și să testeze doar acei conducători auto care prezinte și niște semne ale prezenței acestor substanțe în organism: pupile dilatate, buze uscate, incoerență în vorbire, etc. Nu ar trebui să existe astfel de orientare a polițistului. Lui ar trebui să îi se pună la dispoziție un instrument cât se poate de precis, evident că nu e 100%. Dacă ne uităm la alte state, ele au avut niște pretenții sănătoase și au găsit instrumentele bune. La noi s-a mers pe repede înainte, s-a mers pe burtă și s-a cumpărat...”

Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună

Referitor la salarii, noi am spus-o cu voce tare și nu ne-am ferit de la această analogie. Noi am constatat din dosarele instrumentate de DGA, a cărui informații sunt deja publice, că nivelul salarial al polițistului este atât de jos încât din două șpăgi la rutieră de exemplu, pentru a nu reține unui conducător auto permisul de conducere, din două șpăgi și-a realizat salariul pe o lună. În Brazilia, pentru o amendă, dacă dă șpagă 50 de dolari, la fel, i-a plătit salariul pe o lună de zile. Nu poți să pretinzi integritate când tu din două fapte de corupție, mita pentru un permis de conducere oscilează între 300 și 700 de euro. În foarte puține situații există o solicitare din partea polițistului. Ai trecut pe roșu, dă-mi 350 de euro să nu-ți iau permisul. Prima intenție vine din partea cetățeanului. Din două șpăgi de 350 de euro, mi-am făcut 3.500 de lei, adică salariul pe o lună de zile.

Protestele vor continua

În privința protestelor, președintele Europol a declarat că acestea vor continua: ”Protestele vor mai continua, doar că nu avem un calendar concret, în momentul actual suntem implicați în discuțiile pe care le avem pe legea pensiilor militare și vrem să vedem ce se întâmplă, dar mai mult ca sigur, pe ceea ce înseamnă salarizare vom avea proteste în continuare, în condițiile în care Guvernul trebuie să scoată din joben o nouă lege a salarizării, cu toate că actuala lege nu a fost aplicată. Este ca și cum ai vrea să-ți renovezi casa cu toate că ea încă nu a fost ridicată. Nu are nici acoperiș, dar o renovați. Noi ne așteptăm ca această lege din 2017 să intre în vigoare și abia ulterior să discutăm despre această lege a salarizării. Dacă și noua lege a salarizării, în privința căreia este o secretomanie totală cu privire la cum va arăta, ce principiu, deși nu au cum să inventeze apa caldă, sunt cam același limite pe care le pot avea în vedere, atâta timp cât nu știm, este clar că există intenția de a fi noi polițiștii sacrificați, că nu suntem atât de gălăgioși precum profesorii sau medicii. Și nu putem să promovăm politic personajele care vor candida la alegeri, că am mai auzit această teorie la nivelul unor partide. Că de aceea  sunt promovați medicii și profesorii când vine vorba de drepturile salariale pentru că ei la rândul lor susțin partidele care le-au dat aceste măriri, polițiștii fiind apolitici, nu-și pot exprima intenția, deci nu sunt interesanți ca și clientelă sau ca și electorat pentru partidele politice

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In principiu toti cei care traiesc din munca au salarii mizerabile. Sunt si activitati care nu pot fi considerate munca,adica acele sinecuri politice dar sunt exagerat de bine platite,chiar daca aduc paguba,nu bine societatii. Romania este supusa saracirii cu rea intentie inca de la avenimentele numite ,,revolutie'',cand niste indivizi au pus labele pe putere si si-o paseaza in continnuare intre ei,sub privirile naive ale populatiei dezbinate. Democratie contrafacuta,ca tot ce ni se vinde. Daca si politia iese in strada,se intelege cam cat de mare e porcaria in tara asta.
6
1
Yeeeeeeesssssssss....tot poporul pe Politie, militari, pompieri.....DAR PE CEI DE SUS, DE LA PRESEDINTE , PARLAMENTARI, SENATORI,si altii, cu salarii exorbitante si spagi de sute de mii de euro,,,NIMIC. De ce??? Exemple aveti...dar capul plecat
1
6
Zii noua cate masini ai vile ...știu nu pe numele tau...! Sa va iau sistemul in pl de leșinați ce sunteți....5000 lei te caci pe ei...dar culmea e că aveți vile mașini de lux culmea din acei 5000 lei, rușinea tarii
8
2
.... sa micsoreze amenzile ca sa nu isi mai ia salariul din 2 spagi, din mai multe si mai mici. Asa va fi bine si pentru soferi.
6
1
Bravo M e m e t Aldo ești la fel de pămpălău că și mine , Slava MAI & LOCALA
8
2
Bravo n***t Aldo ești la fel de pămpălău că și mine , Slava MAI & LOCALA
9
1
Mai militienilor dasta va critica 9 romani din 10 pentru ca toata lumea stie ca sunteti niste spagari care protejati contra cost traficanti de tot felul si interlopi,caci daca va faceati treaba nu crestea continuu puterea astoara,dar tot voi cu ciocu mare ca o duceti greu si mai vreti drepturi de la stat dupa ce sunteti corupti pana in maduva oaselor;deci mai pe scurt daca va este greu sa lucrati in politie din cauza salariului pe care il aveti acum si a celorlalte avantaje date de statul Roman din bani contribuabililor la buget"adica aia pe care voi ii numiti saraci si p****i"atunci afara cu voi din politie si mergeti la munca in alta parte asha cum au facut milioane de romani,oameni capabili care sau integrat prin munca in alte tari,pentru ca si voi va credeti capabili,haideti afara din sistem daca aveti cohones si aratati cat sunteti de buni putorilor si spagarilor.
16
4
Individul asta santajeaza cu faptul ca daca nu se majoreaza salariile atunci politistii iau spaga. Halal reprezentant al politistilor.
12
3
Militia romana vai si-amar.Sa vina in plm in sensul giratoriu de la Ovidiu cu A4 ca e jale.Picior de militian nu am vazut de cand se repara podu,sa dirijeze traficul.Dar na,nubse produce nimica in sens.
13
1
Eu in fiecare dimineață îmi beau cafeaua mocca chiar în cafeneaua lui Lefterica Daniel proxenet sef până la ora 10 sa moara fraierii din Cernavodă.Asa ducem noi munca grea in politie.
7
2
De aceea zburda interlopii și proxenetii in Ro iar mii de tinere trimise la produs in Europa că sunteți voi activi ?.Si sa îți dau un mic exemplu. Daca trece un muritor de rând cu o mașină de 1000 de euro sare polițiștul pe el sa îl verifice că are o amarata de roaba care își face și el treaba cu ea.In schimb când apare Lefterica și Piron din Cernavodă doi KILLERI protejați de voi cu limuzinele lor de sute de mii de euro fara a avea o zi de munca doar că se face că muncește vânzând ghizlomele in centrul orașului polițistul sta în poziție de drepți îi salută pentru că știe că de la acești doi proxeneți ii vine casul.Cu asta vă ocupați voi in ultimii 30 de ani in r*mânia...Cu șpaga !
15
2
Sa nu dati în trafic de Ciubotariu sau Bolozan(mangalia) că tarifele sunt duble....asa ca luați mai mult cash la buzunar..
8
5
Complexitatea muncii unui politist cu munca unui comandant de avion sau de vapor fara sa fi lucrat nici ca politist nici ca aviator nici ca marinar. Dar tot este bine ca il comparati pe politistul in uniforma de pe strada cu comandantii de avioane si de vapoare. Dar nici asa nu e suficient. Sunteti prea redusi mintal ca sa intelegeti limitarile de manevra pe care ti le ofera o incinta inchisa total care zboara sau pluteste cu spatiul aproape nelimitat in care se misca hotii pe strada. Pe strada toti hotii au drepturi. In avion sau pe vapor aceste drepturi sunt restranse de situatia ca viata le este fals garantata de pilot sau marinar.
7
12
Astia când s au făcut poolitai ce credeau că se fac , comandați de avion de vapor să aibă 10mii euro? Acum ce nu le convine? Atâta muncă...atât salariu! Că sa fiu sincer nu prea se omoară! Așa că....ciocul mic ,caschetelor că cine știe pe cine supărați și va caută de unde aveți voi viloase și X5 uri! Hai la treabă cu voi ,,,
17
9
Chiar nu stiam cat mai e darul la politist...acum ca am aflat tarifele, umblu cu cash suficient la mine...
18
2
Ati inteles ca, de fapt, organosii isi cauta scuze, atunci cand sunt dovediti de lege ca fiind spagari ? Tanarul organ de la Europol, spune ca problema nu ar fi, pe fond, ca organosii incalca legea - ei fiind de fapt platiti ca sa respecte legile - ci faptul ca salariile organosilor nu acopera mai multe spagi. In mod oficial, Europol spune ca salariul organosilor se masoara in "spagi acoperite". DNA ar trebuie sa lucreze cu noua expresie: "spagi acoperite". Nu va e rusine organosilor, ca tot dati vina pe salariu ?! Unul de la rutiera are studii de postlicela. Vrea salariu in mana de 8000 ron ? Fostul comandant de politie, Coteanu, din Eforie, avea salariu mic cand cerea saptamanal, de doua ori, spaga langa sectia de militie? Inseamna,ca si organul Grosu Nicolae, dovedit de justitie ca fiind spagar fiindca a cerut sticle de whiskey si sampanie pentru nunta, are scuza ca salariul lui nu depasea multe "spagi acoperite".Inseamna,ca e logic,sa se sponsorizeze si atunci cand va avea copii.
19
5
Bay CERNAVODKA CernavodskYY vino di tu la MAI angajat
1
13
polițiștii au devenit mahari.Unii sunt foarte saraci și vin la munca cu SUV urî de ultimă generație pornind de la 20.000 de euro,având în vedere că salariaiile din m.a.i sunt mici.Unii chiar o duc rău au câteva imobile pe care le închiriază sa nu moara de foame.Mai incercati un miting să luați ochii la fraieri că sunteți amarasteni. Trai neneaca in m.a.i !....
30
4

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920