REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Din Palatul Navigatorilor cad pietre, la propriu, peste trecători!

Din Palatul Navigatorilor cad pietre, la propriu, peste trecători!

Replica API 23 martie 2020 | 23:09 1437

În ciuda promisiunilor

În ciuda promisiunilor

Despre Casa Embiricos, fostul Palat al Navigatorilor una din clădirile emblematice ale Constanței, în care s-au scris pagini importante din istoria orașului de la malul mării, s-a mai vorbit. Cândva Palat al Navigației, de ani buni adăpost pentru oamenii străzii și câinii maidanezi, un real focar de infecție, după cum atrăgea atenția cotidianul „Replica de Constanța” în edițiile anterioare. Municipalitatea a promis că va începe să facă pași cerți spre reabilitarea clădirii. Proiectul de reabilitare încă nu a început, iar clădirea din Piaţa Ovidiu reprezintă, în prezent, un real pericol pentru trecători.

Cine trece pe strada Nicolae Titulescu 15, prin dreptul Casei Embiricos, riscă, la propriu, să se trezească cu o fereastră în cap! Sau, dacă reuşeşte să evite pericolul, bucăţi masive din construcţie, care cad necontenit, par să urmeze acelaşi traseu. Pare să fie doar o chestiune de timp până când această clădire va face prima victimă. Este nevoie doar de o uşoară adiere a vântului pentru ca ferestrele şubrede ale acestei ruine, care par susţinute doar de formă, să semene panică printre trecători.

Reporterii Replica, aflaţi în zonă, au observat cum oamenii privesc temători în sus atunci când trec prin dreptul clădirii, încercând să grăbească pasul. Aceştia au povestit că încearcă să evite traversarea prin zona casei Embiricos de teama că, într-o zi, bucăţile din zidăria care se dezintegrează îi va nimeri şi pe ei.

Reamintim că Primăria Constanţa are în plan reabilitarea clădirii, urmând ca, mai apoi, aici să funcţioneze un „Incubator de afaceri”. Proiectul prevede reabilitarea și refuncționalizarea clădirii și transformarea ei în incubator de afaceri destinat sectorului industriilor creative, iar perioada lui de implementare este de 48 luni, respectiv 2.07.2019-1.07.2023, având o durată de execuție a lucrărilor de 18 luni.

"Casa Navigației se pregătește ca, în 2022 sa aniverseze 100 de ani. Mi-aș dori ca acest moment să găsească o casă restaurată și plină de viață. Ne-am asumat aproape 47 % dintre valoare de 3 milioane de euro", afirma, în 2018, primarul Făgădău.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai ca am auzit-o si pe asta. Un incubator intr-o cladire plina de mucegai si igrasie.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212