REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Din toamnă, ora ar putea să aibă 30 de minute la școală

Din toamnă, ora ar putea să aibă 30 de minute la școală

Replica API 18 iunie 2020 | 00:00 1416

În rândul părinților s-a creat o agitație care pare să ia amploare după ce Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un document cu recomandări pentru anul școlar 2020-2021. Printre acestea se enumeră faptul că elevii vor face doar 4 ore pe zi, cu o durată de 30 de minute ora și 20 de minute pauza, pentru a se putea igieniza corespunzător. Despre aceste recomandări, inspectorul general al ISJ Constanța, Sorin Mihai, a transmis faptul că este o părere a unor specialiști în sănătate, nu din educație.

Institutul Național de Sănătate Publică a formulat un set detaliat de recomandări pentru reluarea cursurilor în școli, începând din luna septembrie. Sunt peste 15 capitole care fac referire la aspecte începând de la organizarea spațiilor de învățământ la modul în care se va derula fiecare tip de activitate. Printre principalele propuneri se numără cea referitoare la un număr maxim de 10-15 elevi în clasă. Acest lucru ar însemna cursuri prin rotație: în timp ce jumătate dintre elevi se află la școală, ceilalți vor face cursuri on-line. De asemenea, copiii nu vor sta la școală mai mult de patru ore, conform recomandărilor INSP, iar în acest interval, în mare parte a timpului vor fi în pauză. Durata unui curs va fi de cel mult 30 de minute, recomandă INSP, în timp ce pauză ar putea avea și 20 de minute, "pentru a se permite spălatul eficient a mâinilor". De asemenea, programul va fi organizat astfel încât nu toate clasele să aibă pauză în același timp.

Elevii cu temperatură mai mare de 37 de grade Celsius vor fi trimiși acasă

Totodată, elevii care vor fi depistați cu temperatură de peste 37 de grade de Celsius nu vor mai participa în acea zi la cursuri. În timpul pauzelor, copiii vor fi lăsați să se joace împreună în grupuri formate cel mult din trei elevi din aceeași clasă. În cazul în care elevii doresc să se joace fotbal, de menționat este faptul că nu vor avea voie decât 5 persoane (4 jucători și un portar).

Sorin Mihai

Ce spune șeful ISJ, Sorin Mihai despre recomandările INSP

Contactat fiind, Sorin Mihai, inspectorul general școlar al ISJ Constanța, a menționat că ceea ce a făcut INSP-ul este doar o recomandare iar părinții nu au de ce să se îngrijoreze. După spusele acestuia, măsurile de prevenire a răspândirii virusului oricum vor fi luate și păstrate cu strictețe. Totodată, acesta a criticat subtil faptul că recomandările făcute au fost doar pe partea de sănătate nefiind luată în calcul și partea educațională. „Este o doar recomandare. Părinții nu ar trebui să se alarmeze. Știu, sunt cazuri în care unii părinți spun ceva și alții total contrarul. Nu putem să ținem cont de toate pentru că de cele mai multe ori sunt contradictorii. Până când nu avem o decizie clară și o legislație emisă, rămânem la stadiul de discuții. Este o părere a unor specialiști în sănătate, nu din educație. Noi trebuie să colaborăm și să se țină cont de toate aspectele problemei și în primul rând trebuie să vedem ce presupune și din punctul de vedere al educației și cum putem să punem în practică asemenea recomandări. Nu întotdeauna rezultatul este identic cu recomandarea inițială. Cu siguranță vor fi modificări și schimbări și trebuie să ne pregătim și pentru așa ceva doar că deocamdată nu știm care vor fi acestea. Ce este cert este că se vor păstra măsurile de siguranță și prevenire a infectării în rândul elevilor și profesorilor” a declarat Sorin Mihai, șeful ISJ.

Sfaturi și recomandări pentru părinți

Evident, zilnic va fi efectuat triaj epidemiologic, părinții nu vor mai avea acces în incinta școlii, iar dezinfecția spațiilor și a obiectelor din unitățile de învățământ va fi o activitate curentă. Documentul include și sfaturi, în special pentru părinții elevilor din clasele primare. INSP face recomandări cu privire la cum trebuie aceștia să discute cu cei mici, despre situația deosebită prin care trecem, dar și cu privire la cum trebuie "echipați" copiii care merg la școală. "Asigurați-vă să fie copilul îmbrăcat corespunzător, inclusiv în eventualitatea petrecerii unei părți din timp în are liber. Amintiți-vă de crema cu protecție solară, dacă vremea este bună" sau "Nu oferiți nimic de mâncat sau de băut întregii grupe/clase la ziua de naștere sau cu alte ocazii".

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Uraaa, ati inventat roata timpului, vom trai dublu, in loc de 80 de ani, vom trai circa 160 de ani, cel putin, daca o ora are 30 de minute.
1
0
lumea are nevoie de sclavi;mariti timpul la materiile alea cu sexul,cu optiunile; ce nevoie ai de istorie ,matematica ,fizica, literatura ?
2
0
simasa snt prosti de bubuie,la examene se da ca ptr clasa 3si ei tot hu reusesc sa ia 5,faceti ora de 30,pe urma deloc.Si va mira ca ies din astia criminali,hoti,politicieni,boscheti,adica drojdia umanitatii?
3
1
shpaga va fi jumate
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212