REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dîncu a discutat cu omologul sud-coreean despre cooperarea militară dintre cele două state

Dîncu a discutat cu omologul sud-coreean despre cooperarea militară dintre cele două state

Replica API 24 septembrie 2022 | 00:00 736

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, aflat în vizită oficială în Coreea de Sud, a avut o întrevedere cu omologul din această ţară, Lee Jong-Sup, discuţiile vizând în principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară dintre cele două state, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Vasile Dîncu

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, cei doi miniştri semnat o scrisoare de Intenţie, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui acord cadru de cooperare în domeniul apărării, scrie Agerpres.

O altă temă abordată în cadrul întrevederii au fost situaţia de securitate internaţională, cu accent pe provocările de securitate din regiunea Mării Negre, respectiv Asia-Pacific. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre stadiul şi perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener global al Alianţei Nord-Atlantice, precizează sursa citată.

Ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat importanţa participării, pentru prima dată, a partenerilor din regiunea Asia-Pacific la un Summit NATO şi a subliniat relevanţa deciziei adoptate la Madrid privind consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu partenerii NATO consacraţi din această regiune, inclusiv Coreea de Sud, pentru promovarea securităţii prin cooperare şi a sprijinului pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, se mai arată în comunicatul MApN.

În plan bilateral, Vasile Dîncu şi Lee Jong-Sup au agreat intensificarea cooperării în domeniul educaţiei militare, apărării cibernetice şi a instruirii în comun. A fost analizată şi posibilitatea cooperării aprofundate în vederea dezvoltării de noi tehnologii, inclusiv transferul de know-how, avându-se în vedere inclusiv posibilitatea producţiei de echipamente militare în România, arată sursa menţionată.

La finalul discuţiilor, cei doi oficiali au convenit asupra continuării dialogului, în vederea extinderii cadrului normativ existent, care să asigure premisele consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării.

În cadrul vizitei oficiale în Coreea de Sud, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a mai avut, vineri, întrevederi cu ministrul Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare, EOM Dong-hwan, şi cu preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională, LEE Hunseung.

Pe timpul discuţiilor purtate cu cei doi înalţi demnitari sud-coreeni, s-a evidenţiat interesul reciproc pentru dezvoltarea cooperării în domeniul industriei de apărare între România şi Coreea de Sud, având repere atât potenţialul existent în domeniu, cât şi importanţa transferului de tehnologie şi al securităţii aprovizionării, ca elemente definitorii pentru domeniul apărării în actualul context strategic, se precizează în comunicatul MApN.

Potrivit sursei menţionate, Dîncu a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la competiţiile pentru viitoarele programe de înzestrare ale Armatei României, având în vedere utilizarea standardelor NATO de către industria de apărare sud-coreeana şi experienţa în derularea unor programe de înzestrare similare cu alte state NATO.

În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiată oportunitatea oferită de aprofundarea cooperării în domeniul tehnologiilor de vârf, inclusiv a celor emergente şi disruptive. Cooperarea industrială a fost evidenţiată drept un aspect cheie al dezvoltării încrederii reciproce, având în vedere oportunităţile oferite de o piaţă a echipamentelor militare în continuă evoluţie, în contextul unor provocări de securitate fără precedent la adresa statelor europene democratice, conchide MApN.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102