REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Direcţia de Cultură, în colaborare cu Jandarmeria: Siturile vor fi păzite

Direcţia de Cultură, în colaborare cu Jandarmeria: Siturile vor fi păzite

Replica API 17 iulie 2012 | 00:00 82

Aviz căutătorilor de comori

Aviz căutătorilor de comori

După Daniela Caruţiu, Magdalena Tiţă este a doua femeie care ocupă funcţia de director în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Constanţa. Chiar dacă ocupă interimar funcţia, iar în cel mai scurt timp se va organiza un concurs, proaspătul director ne mărturiseşte că are în plan realizarea mai multor colaborări cu diverse instituţii, în vederea protejării patrimoniului şi siturilor din judeţul Constanţa. Primul parteneriat este cu Jandarmeria.

Reporter: Având în vedere că dumneavoastră ocupaţi interimar funcţia de director al instituţiei şi că se va organiza un concurs, veţi participa?

Magdalena Tiţă: Aşa este, funcţia este temporară, probabil că se va organiza la un moment dat concursul şi asta mă refer la nivel pe ţară, pentru că mai sunt posturi vacante. Nu ştiu când se va întâmpla, însă cred că voi participa.

Rep.: Aţi fost la Ministerul Culturii, aţi discutat despre Constanţa, sunt proiecte noi?

M.T.: Da, s-au discutat foarte multe lucruri, în general problemele de care se lovesc Direcţiile de Cultură, în general, dar şi legile de patrimoniu şi chiar a fost o discuţie extrem de potrivită şi interactivă, în care fiecare a putut să spună ce probleme are. Ministerul are o poziţie destul de bună în sensul acesta, şi odată ce vor relua în Parlament lucrările, după vacanţa parlamentară, probabil că se vor pune la punct mai multe.

Rep.: Câteva exemple de viitoare proiecte?

M.T.: Eu, fiind interimar, în principal mă ocup de buna funcţionare a Direcţiei pe o perioadă mai delimitată. Sunt lucruri la care ne gândim, lucrăm...

Rep.: În ceea ce priveşte fondurile alocate, având în vedere că ministrul Culturii este constănţeanul Puiu Haşotti, credeţi că veţi avea de câştigat din acest punct de vedere?

M.T.: Asta vom vedea pe viitor, se vor face nişte corecturi în legea care priveşte ce venituri au Direcţiile şi cum pot să le folosească mai exact, în ce scopuri, şi odată ce se va clarifica asta vom şti cum putem să ajutăm mai bine la buna funcţionare a Direcţiei. Deocamdată încercăm să facem ce e mai bine pentru cazurile de patrimoniu, pentru siturile din judeţ, sunt foarte multe probleme, este greu. Legea în care sunt prevăzute obligaţiile proprietarilor are câteva sincope, şi acolo cu siguranţă se va umbla. Ministerul este pentru acest lucru şi se vor face nişte prevederi mult mai clare pentru a nu mai lăsa monumentele în paragină. Aceasta e prima noastră grijă.

Rep.: Legat de probleme, la nivelul Direcţiei de Cultură Constanţa, aveţi deficit de personal?

M.T.: Adevărul este că suntem puţini şi cu siguranţă că ar mai fi nevoie de posturi pe care să le putem scoate la concurs. Mă gândesc aici la faptul că, nu de mult, Ministerul Culturii a transmis situaţia din acest punct de vedere încercând să afle ce necesităţi de personal are fiecare Direcţie. Şi noi am transmis că în măsura în care va fi posibil să se deblocheze posturile, să putem angaja nişte specialişti pe arhitectură, poate şi pentru partea de resurse umane, contabilitate.

Rep.: Veşti bune pentru muzeele din judeţ există?

M.T.: Deocamdată nu, dar avem în intenţie. Dorim să realizăm nişte protocoale de colaborare cu mai multe instituţii. De exemplu, noi şi Jandarmeria vom încerca să facem până la începutul toamnei un parteneriat pentru că ei sunt foarte dornici să înfiinţeze nişte unităţi în teritoriu pentru a le folosi în scopurile lor, dar ne-ar folosi şi nouă pentru că ne-ar folosi la paza siturilor în zone mai limitrofe, unde e mai greu de asigurat paza. Şi asta va privi şi siturile şi muzeele.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212