Direcția Regională de Drumuri și Poduri, OBLIGATĂ să plătească DAUNE unui şofer
Direcția Regională de Drumuri și Poduri, OBLIGATĂ să plătească DAUNE unui şofer
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestF.I.D. a chemat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin Direcția de Drumuri și Poduri Constanța dar și Asocierea Fcc Construccion SA Astaldi Spa Jv solicitând obligarea acestora la plata sumei de 6250 de euro reprezentând contravaloarea reparațiilor la autoturismul său, precum și obligarea acestora la plata cheltuielilor de judecată. Reclamantul a arătat că, deplasându-se regulamentar pe autostrada A4, pe banda pe care se deplasa se afla un câine mort iar în încercarea de a-l evita, a intrat în coliziune cu glisiera metalică laterală și trei stâlpi, organele de poliție reținând că nu a avut nicio culpă în desfășurarea evenimentului rutier.
Cum s-a petrecut accidentul
F.I.D. a condus autoturismul marca Volkswagen Golf pe autostrada A 4 km 16+900, iar în timp ce circula pe banda nr. 2, i-a apărut brusc în față un câine pe care l-a evitat, intrând în coliziune cu glisiera centrală metalică. Reclamantul nu a fost sancționat contravențional, reținându-se existența cazului fortuit drept cauză ce înlătură caracterul contravențional al faptei. Conform autorizației de reparații 2017 emisă de Inspectoratul General al Poliției Române, autoturismul condus de către reclamant a suferit avarii la aripa stângă și dreapta față, capota motor, faruri, bara protecție față, anvelopă dreapta față, alte avarii. Reclamantul a susținut că singura cauză a accidentului a reprezentat-o existența obstacolului pe banda de mers a drumului public, fapt ce este în totalitate imputabil administratorului drumului, căci în zonă nu exista montat gard de protecție pentru a împiedica accesul animalelor pe carosabilul autostrăzii și nici nu a fost ridicat obstacolul de pe carosabil în timp util pentru a se evita producerea incidentelor rutiere.
Ce a spus instanța
Instanța a constatat că administratorul drumului, respectiv CNAIR, prin Direcția regională de Drumuri și Poduri, are obligația legală de a asigura condiții de siguranță a circulației pe autostrăzi și drumuri naționale deschise circulației publice. Prin urmare, administratorul drumului, respectiv pârâta C.N.A.I.R, răspunde față de terți pentru lipsa asigurării condițiilor de siguranță a circulației pe autostrăzi, câtă vreme acestea au fost deschise circulației publice.
Instanța a obligat CNAIR prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța la plata către F.I.D. a sumei de 6250 de euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului suferit. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Virgil STOIAN
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News