REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Directorul BRCCI: Un număr crescut de companii româneşti caută clienţi în Bulgaria

Directorul BRCCI: Un număr crescut de companii româneşti caută clienţi în Bulgaria

Replica API 10 februarie 2022 | 00:00 495

Relaţiile de afaceri între Bulgaria şi România se dezvoltă în pofida pandemiei, interesul mare al companiilor bulgare în România a rămas stabil în timp ce un număr crescut de companii din România caută clienţi în Bulgaria, a declarat directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Române, Eleonora Ivanova, într-un interviu pentru BTA, citează Agerpres.

Partea bulgară caută parteneri în sectoarele tradiţionale precum produsele alimentare sau cosmetice şi există un interes crescut în construcţia de maşini, a spus Eleonora Ivanova. BRCCI primeşte un număr crescut de solicitări din ambele părţi despre diferite materii prime, lucru normal având în vedere criza, care a condus la deficienţe în aprovizionare şi majorări de preţuri, a adăugat Ivanova. Companiile de software din ambele ţări caută clienţi prin oferirea de produse specializate în diferite sectoare, precum agribusiness şi sectorul industrial, printre altele, a explicat directorul BRCCI.

România este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Bulgariei. Potrivit datelor statistice oficiale, balanţa comercială a Bulgariei pe relaţia cu România a fost pozitivă în perioada ianuarie-octombrie 2021, când s-a ridicat la 1,017 miliarde leva. Comparativ, în perioada similară a lui 2020, balanţa comercială a Bulgariei a fost una pozitivă, de 516,7 milioane de leva. Estimările preliminare arată că se aşteaptă un nivel record al schimburilor comerciale, care va depăşi nivelul din 2019, când schimburile comerciale au atins un maxim istoric de 9,784 miliarde leva. Exporturile de produse bulgăreşti în România a crescut cu 35,2%, în timp ce importurile au crescut cu 26,2%. România rămâne al doilea mare partener comercial al Bulgariei, după Germania, a explicat Ivanova.

Directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Române a precizat că una dintre priorităţile BRCCI este conectivitatea de transport dintre cele două ţări. "La momentul înfiinţării Camerei, conectivitatea dintre cele două ţări nu era deloc pe agendă", a spus Ivanova. Însă această problemă nu a fost rezolvată de-a lungul timpului şi a devenit şi mai gravă. Ivanova a reamintit că există doar două poduri între Bulgaria şi România chiar dacă schimburile comerciale au crescut de 17 ori iar schimburile de turişti au crescut şi ele semnificativ. Asta a dus la blocaje la punctele de trecere a frontierei, o problemă care a fost agravat de măsurile sanitare introduse în contextul COVID-19.

Potrivit Eleonorei Ivanova, Dunărea are un uriaş potenţial nefolosit. "Lucrăm în mod activ pe proiecte împreună cu organizaţiile partenere din ţările de-a lungul Dunării şi ne străduim să atragem atenţia asupra fluviului şi a oportunităţile pe care le oferă cu generozitate", a declarat Ivanova.

Camera de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Română (CCIBR) este o asociaţie privată de companii, înfiinţată în 2003 şi care în prezent regrupează 90 de companii interesate să îşi dezvolte activitatea în Bulgaria şi/sau în România. Sediul Camerei se află în Ruse (Bulgaria), la doar 60 km sud de Bucureşti. În cadrul CCIBR a fost înfiinţat şi un centru de pregătire care oferă cursuri de limba română.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272