REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.9° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Directorul Casei de Cultură nu ştia că nu există autorizaţie la Culture Pub

Directorul Casei de Cultură nu ştia că nu există autorizaţie la Culture Pub

Replica API 4 noiembrie 2015 | 23:31 176

Ungureanu: Firma care a provocat paguba va suporta reparaţiile

Ungureanu: Firma care a provocat paguba va suporta reparaţiile

Deţinătorii Culture Pub sunt buni de plată! Directorul Gheorghe Ungureanu susţine că firma care a provocat paguba la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa va suporta toate cheltuielile legate de reparaţii. Afaceristul Valentin Viorel Bucur Oiţă a închiriat spaţiul în care a funcţionat Culture Pub în 2013, pe o perioadă de cinci ani. Contractul expiră, potrivit directorului Gheorghe Ungureanu, în 2017. În momentul în care a avut loc parafarea înţelegerii, Ungureanu spune că l-a întrebat pe Oiţă dacă are toate documentele necesare funcţionării. Şi i-a răspuns afirmativ. Aşa că a mers pe încredere. De atunci, nu a bătut la uşa lui şi nici a celorlalţi chiriaşi să verifice actele de funcţionare. Nu e organ de control, spune Ungureanu.

În seara în care clubul a luat foc, directorul instituţiei de cultură susţine că a mers la Culture Pub, pentru a le spune patronilor să aibă grijă, având în vedere ce s-a întâmplat la Bucureşti. „Eu am plecat la ora 19.00 acasă. Înainte, am coborât la ei în club şi le-am spus să aibă grijă. Apoi, am fost sunat şi anunţat că a luat foc“, a spus Gheorghe Ungureanu. Clubul lui Oiţă, care a luat foc duminică de la un panou electric, nu avea nici măcar aviz de la pompieri, dar nici autorizaţie de funcţionare de la Primărie.

“Eu am închiriat spaţiul şi în contract se menţionează ce obligaţii are agentul economic. El avea obligaţia contractuală să obţină toate avizele necesare. Noi am închiriat spaţiul, dar agentul economic răspunde ce face acolo. Noi nu mai putem intra acolo, pentru că spaţiul este închiriat. Noi când avem control la Casa de Cultură prezentăm contractele cu spaţiile închiriate şi inspectorii merg în control şi la acei agenţi economici.

Dacă un chiriaş dă foc la spaţiul închiriat este normal să răspundă pentru ceea ce face. Nu ştiu dacă incendiul acesta a fost provocat. Organele de anchetă au intrat acolo şi nu ştiu ce au constatat. Ancheta este în desfăşurare”, a declarat, pentru “Replica”, Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa. Acesta susţine că acum nu se gândeşte să rezilieze contractul cu patronul de la Culture Pub, La Lăutari, Save Self Security, Valentin Viorel Bucur Oiţă, zis “Piticul”, ci să văruiască.

“De ce să reziliez contractul? Chiriaşul ne-a plătit banii. Contractul este încheiat pe o perioadă de cinci ani. Nu vă spun cât este chiria. Însă, vă pot spune că agentul economic şi-a luat angajamentul că va suporta contravaloarea pagubelor. Este bun de plată. Eu trebuie să văruiesc în Casa de Cultură, să schimb uşile afectate de incendiu. Nu este deloc simplu. Nu pot să-mi dau seama la ce valoare se ridică paguba. Eu le iau pas cu pas. Firma care a provocat paguba la Casa de Cultură va suporta toate cheltuielile de reparaţii.

Dacă nu achită contravaloarea lucrărilor, atunci mă voi adresa instanţei de judecată şi reziliez contractul. Împreună cu Poliţia am vizualizat şi fotografiat zonele afectate. Ne-am luat toate măsurile pentru recuperarea pagubei”, a declarat Ungureanu. Directorul susţine că acesta a fost singurul incendiu izbucnit la Casa de Cultură într-un spaţiu închiriat:

“Să ştiţi că şi pe timpul răposatului Ceauşescu în spaţiul acela era discotecă, dar nu s-a întâmplat aşa ceva. Atunci era o singură intrare. Acum sunt două intrări". Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) face verificări la Culture Pub din Constanţa. Directorul Eugen Bola susţine că activitatea clubului a fost sistată în urma incendiului izbucnit duminică seară, iar oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz.

„Eu dau spațiu la dispoziție și el, chiriașul, trebuie să-și ia toate autorizațiile necesare. A făcut investiții mari aici. Ce alt prost mai investește?! La câți chiriași sunt... ce fac, mă duc la fiecare să verific autorizațiile?! Mă dau afară din spațiu. Eu îi întreb și spun că au toate actele. Și pe el l-am întrebat și a spus că: „Da!” Eu nu sunt organ de control“, a spus Ungureanu. Una peste alta, constănțenii sunt cu atât mai revoltați cu cât, spun ei, n-are ce căuta un club de manele într-o clădire emblematică a Constanţei, o instituție de cultură.

“Totul pleacă de la goana nebună după bani. Ne înmormântăm adevăratele valori. O Casă de Cultură, prin definiţie, nu poate fi un local în care se consumă alcool. Aici este nenorocirea. În loc să încurajăm şi să organizăm activităţi culturale, noi deschidem club în incinta Casei de Cultură. Să ne răsune manele. Dacă nu suntem în stare să desfăşurăm activităţi culturale, atunci să conservăm Casa de Cultură”, a declarat Petre Preda, deţinătorul firmei de catering Arimex Comexim 2000. În replică, Ungureanu se apără și spune că nu constănțenii îi dau bani pentru salarii și alte utilități.

„Lumea asta, să se întrebe! Dacă lumea ar da bani la Casa de Cultură... Noi ne autofinanțăm, mă chinui să aduc spectacole, aduc destule. Restul... trebuie plătit curentul, angajații, cine-ți dă? Dacă aș avea bani, n-aș avea nevoie de chiriași. Se mai întâmplă să ia foc de la un tablou, se întâmplă oriunde. N-au murit oameni. Avea și el puse lucrurile la punct. Eu nu cred că un agent economic nu are documente. Mi-a adus de la Camera de Comerț documente. Păi cum funcționează dacă nu au?!“, a precizat directorul. Întrebat care este cuantumul chiriei pe care Oiță o plătește lunar, acesta a precizat: „Sunt cifre confidențiale, nu pot să spun cât plătesc chiria. Am în jur de 11, 12 chiriași, nu mai știu. Sunt toate domeniile de activitate“.

S-a asigurat directorul Gheorghe Ungureanu că al său chiriaș are toate documentele necesare de funcționare a clubului de manele? „Mi-a spus că are autorizații“, a răspuns Ungureanu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă urmează să stabilească cauza incendiului din Culture Pub. “Se auzise că incendiul a izbucnit de la un panou electric. Rămâne să stabilească pompierii ce a fost acolo”, a conchis Ungureanu.

Alexandra VASILE, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272