rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Directorul Liceului Traian, DEMIS după scandalul cu banii strânși de la elevi: 'Sunt presiuni politice'

Directorul Liceului Traian, Gabriela Costea, a fost demisă luni, 2 decembrie, din funcție, după scandalul în care unitatea de învățământ a fost implicată. Asta după ce o membră a Consiliului de Administrație din acdrul liceului și vicepreședintele Asociației Elevilor, Roxana Șerban, a făcut publică dovada că fondul şcolii există la liceul unde învață. Decizia de emitere a fost luată de Consiliul de Administrației al ISJ Constanța. Gabriela Bucovală, fostul ”general” al ISJ, îi va lua locul.

”A fost demisă pentru gestionarea defectuasă a situației conflictuale, fiind atins prestigiul unității de învățământ. Decizia a fost luatăieri de CA al ISJ, urmând să fie pusă în practică în perioada următoare”, a declarat, pentru Replica, șeful ISJ, Sorin Mihai.

”Luni, 02.12.2019, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a hotărât încetarea detașării în interesul învățământului din funcția de director a doamnei prof. Costea Gabriela, numită la conducerea Liceului Teoretic „Traian” din Constanța, începând cu 02.09.2019. Decizia de încetare a detașării din funcția de director a fost luată în urma gestionării necorespunzătoare a situației conflictuale de la Liceul Teoretic „Traian”, care a fost semnalată de către Asociația Elevilor și Avocatul Poporului. Începând de miercuri, 04.12.2019, a fost detașată în interesul învățământului pe funcția de director doamna Zoia-Gabriela Bucovală, cadru didactic titular la Liceul Teoretic „Traian”, a transmis, printr-un comunicat, Inspectoratul Școlar Județean.

Reacția directorului demis, Gabriela Costea

Directorul demis a aflat din presă că nu va mai conduce instituția. Drept urmare, a transmis următoarele: „Am aflat din presă că echipa ISJ, care, aparent, promovează transparența, a luat decizia de a-mi înceta contractul de management. Cum s-a ajuns aici? Mi s-a propus să mă ocup de conducerea acestui liceu la începutul lunii septembrie 2019, într-un vid de conducere creat de pensionarea precipitată a fostului director; propunerea a venit ca urmare a rezultatelor mele profesionale anterioare (peste 20 ani de activitate la catedra de limba și literatura română (cu rezultate notabile, și asta, fără falsă modestie!), a experienței de inspector școlar, cât și pentru modul meu de lucru în relațiile interumane. Am început acest mandat într-un mod dificil, pentru că nu am preluat nimic de la nimeni, încercând să îmi lămuresc diferite aspecte și să acopăr lipsurile inerente ale unei școli, fie și ale uneia renumite, despre care nimeni nu vorbește, începând cu ”a face rost” de o stație și de boxele necesare pentru festivitatea de deschidere a anului școlar. Timp de o lună am lucrat alături de colega mea, directorul adjunct, de dimineața până seara târziu, având normă de predare și totodată, coordonând, participând sau realizând efectiv și, fără a fi exhaustivă, sute de documente, de la realizarea organigramei la desfășurarea activităților necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor necesare derulării activității de învățământ, de la gestionarea bazei materiale la coordonarea activităților legate de elaborarea Regulamentului Intern și a Regulamentului de Ordine Interioară, organizarea ședințelor Consiliului Profesoral și ale Consiliului de Administrație, stabilirea tematicii și a graficului Consiliului Profesoral, a tematicii și a graficului Consiliului de Administrație, actualizarea programului anual de achiziții publice, coordonarea comisiei de întocmire a orarului, întocmirea fișelor de atribuții pentru membrii Consiliului de Administrație, a fișelor posturilor pentru personalul din subordine, verificarea completării și semnării de către toți angajații a contractelor de muncă, coordonarea și colectarea datelor statistice pentru sistemul național de indicatori pentru educație și introducerea datelor în Sistemul de informații Integrat al învățământului din România (SIIIR), audiențe, stabilirea componenței catedrelor și comisiilor din cadrul unității de învățământ, elaborarea instrumentelor interne de lucru, utilizate în activitatea de îndrumare, control și evaluare a tuturor activităților care se desfășoară în unitatea de învățământ etc”, a transmis Costea., prin intermediul unei scrisori.

”La data de 13.10.2019, după doar o lună de mandat, am aflat că reprezentantul elevilor în Consiliul de Administrație a postat un tabel cu sume plătite în anul 2018 de părinți pentru asigurarea pazei. (Menționez că în 2018 nu eram directorul instituției și niciodată, dar niciodată, nici în calitate de simplu profesor, nici de diriginte, nu am solicitat și nu am primit bani sau alte favoruri din partea părinților sau din partea elevilor. Ca director, nici atât!!!). A doua zi, am rugat să fie chemată să lămurim despre ce este vorba și am realizat că deschide telefonul și mă înregistrează. Am fost stupefiată. De ce oare ar face un elev așa ceva? Doar voiam să văd despre ce este vorba exact și să o întreb de ce nu a încercat să își spună nemulțumirile mai întâi în consiliul din care face parte. Apoi a început bâlciul deșertăciunilor cu diferite incitări și am înțeles scopurile, motivele și mijloacele folosite. Din cauza prezentărilor tendențioase sau chiar mincinoase uneori, cei care nu au înțeles dedesubturile s-au inflamat de parcă eu personal eram vinovată de modul deplorabil de subfinanțare al învățământului, în general și al Liceului Teoretic Traian, în particular, fiind înjurată, hărțuită și pusă la zid. Am trecut peste toate aceste mizerii și am solicitat, verbal și în scris, ajutorul autorităților locale care ba nu au răspuns deloc la solicitarea deblocării postului de paznic (ISJ Constanța în speță, cu o...scrisoare pierdută) sau au refuzat elegant acordarea fondurilor pentru instalarea unui sistem de alarmare sub precizarea că cererea nu este ”conformă” (Primăria Constanța); în presă, toată lumea vorbește că da, ”se vor da”, realitatea fiind alta”, a mai relatat cadrul didactic.

Gabriela Costea susține cp, de când a fost făcută publică povestea cu fondul școlii, au urmat presiunile asupra ei, inclusiv politice, spune fostul director. ”Au urmat nenumărate plângeri, sesizări, reclamații, solicitări, telefoane anonime, pe diferite motive și la diferite instituții, toate menite să hărțuiască și la care am fost nevoită să răspund pentru că, nu-i așa, unitatea de învățământ nu are prevăzută în organigrama sa un compartiment de informare și relații publice, această activitate revenind conducerii instituției. La pachet, amenințări voalate sau fățișe ale potentaților zilei, dintre care un senator de Constanța și un consilier local, care nu au venit să mă întrebe de ce anume are nevoie școala pentru o bună funcționare, (pentru că unii doar trâmbițează sloganuri cu ”România educată”!!!), ci au venit să facă presiuni politice; am înțeles din toată această ”atenție” că incomodez și că, în final, voi fi demisă, însă am refuzat să cedez, așa cum probabil doreau. Au fost derulate diferite anchete, care de care mai interesante: MEN, actualmente MEC, ISJ, AVOCATUL POPORULUI; reprezentantul AVOCATULUI POPORULUI a făcut o anchetă care, doar eufemistic vorbind, poate fi numită subiectivă și intruzivă: nu a audiat toți partenerii de dialog din școală (profesori, CONSILIUL ȘCOLAR AL ELEVILOR, ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI din LICEUL TRAIAN) preferând să audieze o singură persoană, pe reprezentantul elevilor în CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE, fără să consemneze că ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI, legal constituită, poate să sprijine în mod legal școala, făcând ulterior diferite recomandări hilare și fără concordanță cu procesul verbal de ”constatare” de genul ”organizarea concursului pentru ocuparea celui de-al treilea post de paznic”, ”trecerea paznicilor din regim de noapte în regim de zi” și altele asemenea. Păi doamna ”meneger” Weber nu știe că posturile personalului nedidactic sunt blocate? Că este obligația conducerii instituțiilor publice să asigure paza continuă a acestei instituții? Păi cine să se ocupe dacă toți aruncăm pisica în curtea vecină și ne prefacem în presă că ”avem toată disponibilitatea”? Anchetatorii care ”s-au autosesizat din presă” precum că ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI plătește paza nu au reușit să citească și comentariile, că este o problemă generalizată a învățământului sau doar atât au fost lăsați să vadă?”, a precizat Costea.

”Ceea ce doresc să semnalez este faptul că nu m-am implicat în activitatea Asociației de Părinți și nu am pretins nici în mod direct și nici prin interpuși niciun fel de taxă reprezentând fondul școlii. Asociația de Părinți a sprijinit în anul școlar precedent inițiativele fostei conduceri a liceului, inițiative de a organiza diverse evenimente precum serbări școlare, premierea elevilor olimpici sau paza unității școlare prin contractarea unei firme de pază. Ironia sorții face ca, în anul 2012 să fi fost demisă din poziția de inspector școlar de la ISJ Constanța sub diferite pretexte, deoarece se bănuia că fac parte din PDL/ PNL, lucru absolut neadevărat; azi, sunt suspectată că fac parte din PSD, lucru la fel de neadevărat; singurul partid din care fac parte este CORPUL DASCĂLILOR. Dar este cu desăvârșire adevărat că cei a căror profesiune este colportarea sunt doar niște mărunți politruci care nu au altă modalitate de afirmare. Dacă ar fi fost curioși, ar fi aflat că înaintașii mei pe linie paternă, din familia INCULEȚ, au fost toți condamnați politic sau surghiuniți, motiv care m-a determinat să nu mă apropii niciodată de politică. Se pare, însă, că pentru a promova în carieră, nu de caracter sau de profesionalism ai nevoie, ci doar de apartenența la un partid sau altul și lucrul acesta este ca un cancer al societății românești și că suntem sortiți să fim conduși mereu și mereu de și în favoarea rațiunilor partinice . Este fără dubiu că toate aceste atacuri au fost regizate de către persoane apropiate mediului didactic, afiliate politic, persoane cu acces imediat la resurse, instituții publice și media, având ca unic scop vacantarea postului, prin îndepărtarea persoanei incomode și ocuparea lui de persoane cu ”origine sănătoasă”; ar fi interesant dacă cei care s-au ocupat cu blocarea activității instituționale prin intermediul bombardării cu sesizari, etc. și-ar declara apartenențele politice, s-ar prognoza ușor direcțiile viitoare, relațiile de tot felul și s-ar releva interesele, adesea altele decât învâțământul de calitate”,a continuat Costea.

”În final, este un gust amar pe care mi-l lasă intrigile de budoar ale persoanelor cu apucături machiavelice care doresc doar să se cațăre și să sufoce asemenea plantelor parazit, care propun demagogic măsuri populiste și irealizabile pe termen scurt și mediu, având, de fapt, în minte, doar propria agendă, asemeni ”ilustrului” Coriolan Drăgănescu al lui Caragiale, pentru că nimeni nu poate schimba o instituție în două luni și asta în condițiile în care nu există resurse suficiente sau cadrul legal. Îmi pare rău că, pentru o funcție efemeră, s-au aruncat atâtea resurse în joc, târând în scandaluri ipocrite numele unei instituții respectabile; de asemenea, am motive temeinice de suspiciune asupra gradului de libertate și obiectivitate în ceea ce privește un anumit segment al presei, și vom vedea câți din cei care au trunchiat declarații sau le-au inventat vor publica și acest drept la replică. Mi-am dorit dintotdeauna să fiu profesor și am intrat pe ușa din față a liceului cu peste 2 decenii în urmă, pregătindu-mă să fiu la înălțimea misiunii pe care mi-am ales-o, și, pentru mine, cel puțin, este o onoare să fiu DOAR profesor, deși nu credeam să ajung să spun, asemeni lui Cicero: ”O tempora! O mores!!”, se maia rată în scrisoarea transmisă de Gabriela Costea.

Cum a început totul!

Reamintim că Roxana Șerban a atras atenția, public, că va încerca să oprească acest fenomen și va cere sancționarea tuturor celor implicați. ”Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile”, atrage atenția Roxana Șerban, vicepreședintele Asociației Elevilor. ”Fondul școlii există, deși autoritățile se fac că nu există- 100 lei/elev. Deși primarii și directorii se jură că în școlile administrate de aceștia nu se colectează niciun ban și că elevii au toate necesitățile, în realitate, aceștia gestioneză sute de mii de lei pe cale informală”, a scris pe facebook eleva de la Liceul Traian, acre este și membră în Consiliul de Administrație. ”Am făcut rost, zilele trecute, de un tabel care cuprinde "situația colectarii" fondului școlii în Liceul Teoretic Traian din Constanța, liceu unde învăț și eu. Am fost șocată să văd ce sume se vehiculează și destinația lor. Mai mult, tabelul are o rubrică și de grad de colectare, ceea ce îmi da senzația că, daca nu ne conformăm, urmează să fim executați silit. Practic, Liceul Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 de euro pentru pază, consumabile, "serbare Crăciun" sau "premii olimpici". În calitate de membru al Consiliului de Administratie, voi cere stoparea oricărui fenomen de astfel de colectări, la modul cel mai serios, și sancționarea tuturor celor implicați”, a transmis eleva.

Mirela PASCAL

miercuri, 4 decembrie 20192740
Comentarii

01cami(6 dec 07:42)
Dna Bucovala are "competente ridicate"? spune dl general. dat ministerul i-a acordat calificativul nesatisfacator si este in proces. de ce poate ocupa functie cu nesatisfacator si proces pe rol??
10Meritati bai rumenilor(4 dec 15:23)
Romanii sufera de sindromul Stockhholm le place sa fie luati pe la spate si stropiti in fata! Toti tampitii sustin directoarea. Bine bai tampitilor platiti atunci dar sa nu carecumva sa aveti pretentia sa fie toti prosti ca voi!
02Parinte(4 dec 14:12)
Pe directoarea de la OVIDIUS cand o schimba? E de 20 de ani acolo si nu a adus 1 leu liceului pentru investitii.Cad usile,wc sunt imputite, nu exista sapun,detergent,laboratoarele au calculatoare cu licente de peste 15 ani. Profesorii au ramas intepeniti in era comunista , frustrati , slab pregatiti , fara deschidere catre nou.Copii sunt obligati sa memoreze pagini intregi, se predau alert lectii la care copii sunt spectatori, deoarece nu inteleg nimic, totul fiind peste puterea varstei . NU mai exista pedagogie. Domule insp.gen.cand se face o evaluare a cadrelor didact. dar si conducerii?
02gicu valerica(4 dec 13:15)
prost e ala care da nu ala care cere
04Mucan(4 dec 11:41)
Armanlu nu cheari! Liber la angajat de matusi, cumetri si alte rubedenii..Ca doar doamna e cu antecedente...
03alta boala(4 dec 11:04)
cancerul galben a inceput sa se manifeste
12logicus(4 dec 11:03)
daca prostia ar durea multi parinti ar tipa ! copii lor sa fie inscrisi la scoli care nu strang bani
06Iris(4 dec 09:42)
Bucovala isi muta incompetenta la Traian.
29Adevar(4 dec 08:58)
Parintii care au bani sunt de vina, pentru ca ei insista sa cotizeze toti copiii, umilindu-i si amenintindu-i pe cei care nu vor sa dea bani!
30Kriss(4 dec 08:24)
Costea a fost ejectata din ISJ pentru ca a facut varza olimpiada de romana. A incurcat si pierdut lucrarile copiilor. A dat subiectele din anul precedent. E pilaf. Bucovala si Costea sunt din PNL dar nu se iubesc. Banu conteaza.
77Elena(4 dec 07:35)
Nu exista fondul scolii, exista fondul Asociatiei de parinti, o asociatie constituita legal acum multi ani si care are dreptul legal de a sponzoriza scoala, la fel cum orice persoana publica sau privata are dreptul de a dona, sponsoriza etc....
05Elena(4 dec 07:26)
La Gradinita nr. 8 din Tomis 2, fondul clasei este impus de doamnele educatoare, 300 lei de copil. In clasa sunt 30 de copii. Pe langa acest fondul clasei zilnic ne cer alti bani. Pe copii nu ii invata nimic, doar urla la ei. Pentru serbarea de Craciun alte sute de lei si multe alte pretentii.
21Ciuma(4 dec 06:52)
E obligatoriu sa scape orasul de ciuma rosie
111Profesor(4 dec 05:22)
Bucovala? Are dreptul? Dar calificativul ii permite?
09100 de ani, sa ne revenim(4 dec 04:46)
V-ati tampit, de ce nu se recunoaste ca fondul clasei, fondul scolii exista peste tot .Ca e la initiativa comitetului de parinti, comitetului elevilor si tot ei il gestioneaza, dar exista si nu lipseste cu desavarsire.A cazut in capcana aceasta directoare ca trebuia sa existe si un tap ispasitor.Dar pana la a judeca si condamna acest fenomen trebuie vazut de ce este necesar acest fond, niste sume de bani mai mici sau mai mari care se getioneaza pentru scoli ca sa nu intru in amanunte.Inspectoratul nu este strain de aceasta practica, culpa comuna.
152Duamna Dancila(3 dec 22:25)
Gabriela Costea e cu siguranta o zdreantza PeSeDista.
021Ion(3 dec 22:03)
Asta se intampla la toate scolile. De ce nu ii schimbati pe toti directorii? Sau unii au alta apartenenta politica? Sunt foarte multe scoli in care paza este platita de asociatia de parinti, cu contract. Ce este atat de rau? Nu este nimeni obligat sa dea acei bani.
011Primarie, consiliul judeatean(3 dec 21:32)
Ii doarein cur de invatamant... Uitati unde se ajunge..
014Pentru parinte(3 dec 21:16)
Aveti dreptate! La fel ar trebui sa faca si profesorii din liceu..dar ghiciti? Azi nu stiau cum sa o pupe pe noua sefa...prefacatorie maxima!
028Marcela(3 dec 20:05)
Lumea este satula de machidonisme! Nu exista institutie in Constanta in care sa nu fie vreun mache! Poate stie Caracoti mai multe. Intrebati-l pe el. Pe vremea lui nu exista fondul? S-au pe madame Dermengiu. Alta javra ordinara! Sictir!
020Horia A carici(3 dec 19:58)
Bucovala este o profesoara foarte buna, trebuie doar sa stii cum sa o iei. Eu o iau cum ii place ei cel mai mult, pe la spate!
132Parinte(3 dec 19:10)
Revoltator! Ar trebui ca toti parontii sa faca adresa la minister ptr neacceptarea incompetentei Bucovala!
226Unu(3 dec 18:38)
Fondul clasei a existat chiar si acum 40-50 de ani. Nimeni nu a pus atunci problema ca acei bani se fura. Exista in schimb , in acest moment, un curent de opinie, construit si intretinut de catre unii binevoitori , cum ca acesti bani nu ar trebui sa existe. Deci, fara paza, fara mici reparatii, fara cadouri pentru olimpici. Acest principiu poate fi pus in aplicatr atunci cand tot sistemul va functiona impecabil. Poate peste 100 de ani! Invatati copii sa construiasca nu sa distruga! Principii pe stomacul gol...
025asdf(3 dec 18:27)
pe vremea lui caracoti, nu era fondul clasei ?
223Mucan(3 dec 18:19)
S-a facut dreptate! Armanlu nu cheari! Liber la angajat de matusi, cumetri si alte rubedenii..Ca doar doamna e cu antecedente...
011Vaaaai(3 dec 18:13)
Ce rost are sa va expuneti la un astfel de nivel de urbe?
145Anca(3 dec 18:10)
Dna profesoara Gabriela Costea este un cadru didactic extraordinar. Am fost eleva dumneai, am fost olimpica. Acum sunt si eu mama si in scoala mea exista Asociatie de Parinti. Noi platim paza, noi platim sistemul de supraveghere, noi platim diverse imbunatatiri ce se aduc scolii pentru ca NU SUNT BANI LA BUGETUL ALOCAT scolii. Nu este obligat nimeni sa dea bani. Iar aceasta dna profesoara, care este o doamna din toate punctele de vedere, nu merita pusa la zid. Fondul clasei exist si in 1990, exista si acum. Sa le fie rusine celor ce vorbesc urat fara sa cunoasca adevarata situatie.
251Jack(3 dec 16:14)
Bucovala isi muta incompetenta la Traian care, veti vedea, va deveni , in scurt timp, un liceu de duzina! Mandatul Zoiei la sefia ISJ s-a remarcat prin urlete, tipete si multa mediocritate dovada fiind ultimul calificativ! Ar trebui sa ii fie rusine ptr modul in care a incercat sa o demita pe Floriana directoarea de la Kogalniceanu, un director apreciat si cu cele mai bune rezultate din mediul rural!
139MACHEDONEALA(3 dec 15:49)
Bucovala vrea sa manance.
036Escu(3 dec 15:31)
Cand spune ca:"sunt presiuni politice"directoarea asta are dreptate pentru ca ilegalitatea asta se intampla in aproape toate scolile si liceele din orasul si judetul Constanta,este la fel ca si parlamentari,toti fura dar la puscarie ajung doar o mica parte dintre hoti.
349Zina(3 dec 15:09)
Asta miroase a facatura deoarece lui Bucovala ii e greu la catedra asa ca dupa 4 ani in care a facut praf ISJ in care a urlat si tipat la directori o sa urmeze niste ani in care o sa tipe la profesorii de la Traian!!! Oamenii rationali isi dau seama ca e facatura iar directoarea in functie daca nu a avut pe nimeni in politica trebuie sa plece! !!
918Daniel(3 dec 15:08)
Dascalii care cer bani pt igiena, fondul scolii etc., ar trebui condamnati la in chisoare cu executare
331Mircea(3 dec 14:40)
Pai asta e situatia actuala la toate institutiile de invatamant. Grupuri de mame asa zise binevoitoare, care din lipsa de activitate infiinteaza un grup si apoi le bese mintea pentru orice cauza. Ba ca e 8 martie, ba ca e ziua de baie, numai sa facem cheta sa-i luam cadoo la doamna. Daca nu cotizai, se facea tabel cu cei care nu au cotizat si facut public. Mircea
928pnl la putere(3 dec 14:36)
si uite asa pnl-ul ne arata ca este exact ca psd-ul. ati votat acu isi pun ei oamenii lor!
515DOLORES(3 dec 14:34)
Foarte bine, copiii nu sunt datori cu nimic la fondul scolii.
036Alex(3 dec 14:22)
Se inlocuiesc fosilele astea intre ele. Bucovala, Caracoti si tot asa. Nu ne mai facem bine, mai sunt si alti profesori capabili.
1429Opinie(3 dec 14:12)
Limbajul folosit in comentarii lasa mult de dorit dar asta e nivelul, nu avem pretentii...eleva vedeta daca era o valoare reprezenta liceul la olimpiade, nu isi facea din acest scandal punctul forte al CV-ului ei pentru admiterea in strainatate..ar fi interesant de vazut si lista de sponsorizari a acestei asociatii a elevilor, care pierde procese pe banda rulanta dar ...e tare in scandaluri!
722corect(3 dec 14:07)
desi s-au marit consistent salariile unele cadre didactice tot isi bat joc de orele pe care le fac fortind copii sa vina la meditatii E buna marirea dar ar trebui si niste controale si sanctiuni drastice pentru cei care nu-si fac treaba!!!
3510Sa mori tu!(3 dec 13:55)
Javra incearca sa se justifice doar doar s-o mai infrupta de la fondul clasei! Pai fa boarfa comunista, daca tot esti tu asa profesionista, de ce nu ai luat masuri in clipa in care a aparut problema? Era simplu! In loc s-o ameninti pe fata aia, luai taurul de coarne si ziceai - la noi nu se exista asa ceva, ancheta interna si contributorii la fondul clasei pedepsiti drastic plus scuzele de rigoare fata de eleva. Si daca vroiai sa fii ghioarla in continuare, mergeai blat, lu' asta nu-i ziceai nimic, masluiai ancheta si colectai in continuare de la fraierii dornici de lins cur si platit aiurea!
915fagadau muistule(3 dec 13:49)
si de la elevi furi mai cacatule ???
468Alina(3 dec 13:44)
Hai dna director, te rog, canta la alta masa. Scuteste-ne de vaicarelile astea fara rost. Ai fost, esti, si vei ramane o hoata.
mai mult...Replica
6 dec 00:00ReplicaVIDEO! A început FESTIVALUL IERNII în Parcul Tăbăcărie!

Festivalul Iernii 2019 şi-a deschis porţile vineri, 6 decembrie, de la ora 18.00, în Parcul Tăbăcărie. Amfitrionii...666

6 dec 16:08ReplicaEXPLOZIE într-o locuință din LUMINA: o persoană RĂNITĂ!407
6 dec 00:00ReplicaFLAGRANT și PERCHEZIȚIE în Constanța: tânăr ARESTAT pentru TRAFIC de DROGURI908
6 dec 20:21ReplicaDosarul Retrocedărilor. Primăria Constanța plătește peste 3 milioane de lei pentru recuperarea terenurilor!

Primăria Municipiului Constanța a demarat procedura de achiziție publică a servicilor de consultanță, asistență...486

6 dec 13:42ReplicaSe DEMOLEAZĂ? Autorizația care a stat la baza construirii magazinului Lidl de pe strada Soveja, ANULATĂ DEFINITIV!3355
6 dec 16:13ReplicaINDIVID PERICULOS prins cu MASCAȚII, la Techirghiol!893
6 dec 00:00ReplicaANCHETĂ la Constanța! Luau bani pentru lucrări de tapițerie și DISPĂREAU! S-a lăsat cu percheziții și ARESTĂRI

Polițiștii de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Constanța, cu sprijinul celor de la Oradea,...1631

6 dec 12:51ReplicaMilitar angajat în județul Constanța, CONDAMNAT cu EXECUTARE pentru că a condus BEAT!1389
6 dec 12:18ReplicaAccident rutier în Constanța: Un șofer BEAT s-a RĂSTURNAT cu mașina!1981
6 dec 00:00ReplicaConstanța: PERCHEZIȚII de AMPLOARE într-un DOSAR de CONTRABANDĂ cu țigarete!

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean...1455

6 dec 00:00ReplicaFaleza din Costinești se prăbușește sub ochii autorităților!971
6 dec 00:00ReplicaSală de jocuri din județul Constanța, SPARTĂ de un MASCAT înarmat cu un CUȚIT: 'Culcaaat!'1617
Vremea
0.1°0.1° - 2.9° vineri, 6 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 76%
Vânt: 3.22 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/49222833363743
5/40142228313329
joker5323739425
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 dec 00:00SportZlatan Ibrahimovic îl atacă pe Cristiano: „Mă voi întâlni cu adevăratul Ronaldo în Serie A? În nici un caz! Ronaldo e doar unul, cel brazilian”

Zlatan Ibrahimovic, 38 de ani, a acordat un interviu presei din Italia în care a vorbit despre o posibilă revenire asa...502

6 dec 00:00SportPer Johansson, antrenorul Muntenegrului: „Sunteți favoriți cu Ungaria, aveți ce nu are nimeni în lume! E un fenomen!”

Per Joahnsson, antrenorul Muntenegrului, care a câştigat şi cu noi, dar şi cu Ungaria, crede că "tricolorele" au...578

6 dec 00:00SportCraiova - Botoșani 3-1. Oltenii urcă pe podium și continuă să viseze la titlu

Craiova a trecut de Botoșani, scor 3-1 (Mihăilă '20, Cicâldău '28 pen., Vătăjelu '90+3 / Ofosu '39), în etapa...291

6 dec 00:00SportClubul Corona Braşov, exclus din Cupa EHF după ce mai multe jucătoare s-au dopat

Clubul feminin de handbal Corona Braşov a fost exclus, joi, din competiţiile continentale de către Tribunalul...319

Local
6 dec 00:00LocalITM a sancționat firmele din Constanța care erau în neconformitate cu legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor...484

6 dec 03:16LocalDetalii șocante despre părinții săltați de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii, pe bani, pentru perverși din SUA

Apar informații șocante despre cei 15 părinți ridicați, marți, de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii cu...547

6 dec 03:16LocalDacă vedeți această fată, sunați de urgență la 112

Polițiștii au fost sesizați cu privire la dispariția numitei ANAMARIA LORELEI ROȘU, de 23 de ani, din municipiul...853

6 dec 03:12LocalÎncă o acțiune a polițiștilor locali în zona străzilor Munții Tatra și Locotenent Mănoiu

Polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța împreună cu reprezentanți ai Direcței Generale de...583

6 dec 03:08LocalAsociația ‘Daruieste Aripi’ decorează secțiile pediatrice din Spitalul Județean Constanta și organizează un concert caritabil

În fiecare an, Asociația „Dăruiește Aripi” aduce bucuria sărbătorilor de Crăciun și copiilor internați în...363

6 dec 03:08LocalCentru de ajutor pentru persoanele fără adăpost, la Constanța

Primăria Municipiului Constanta, prin Direcția Generală de Asistență Socială, este pregătită să asigure cazarea...395

6 dec 03:09LocalUn șofer BEAT și altul fără permis, în atenția polițiștilor!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 4 decembrie a.c., în jurul orei 16.10, au depistat un...460

6 dec 03:10LocalMagazinele din Constanța, controlate de polițiștii de la Economic: marfă contrafăcută!

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al I.P.J. Constanța, la data de 4...672

6 dec 03:18LocalJucării susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...399

6 dec 03:05LocalAccident cu mai multe mașini în Constanța: una a ajuns pe SCUAR!

Un accident rutier a avut loc în dimineața zilei de joi, 5 decembrie a.c., în municipiul Constanța, la intersecția...3586

Politică
6 dec 03:15PoliticăIohannis: Climatul politic s-a îmbunătăţit, abordările noastre au revenit pe făgaşul european. Am multe de spus ambasadorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la...374

6 dec 03:06PoliticăProiect în vederea alocării de fonduri pentru reabilitarea Moscheei Carol I din Piața Ovidiu

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, alături de consilierul Secil Cantaragiu au realizat un...592

6 dec 03:13PoliticăNumele lui Mihai Fifor și Ion Mocioalcă apar în dosarul permiselor de port-armă eliberate ilegal

Numele fostului ministru de Interne interimar, senatorul PSD Mihai Fifor, şi cel al secretarului general al Pro...446

6 dec 03:17PoliticăCioloş: Preşedintele Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie, care să prevadă, pe...362

6 dec 03:07PoliticăTraian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne

Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, va fi numit șef de cabinet...1238

6 dec 03:07PoliticăPrimarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi convoacă şedinţă de consiliu

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă de îndată a Consiliului Local al comunei Valu lui...436

6 dec 03:13PoliticăANI riscă să rămână fără conducere! Ludovic Orban: „Am investigat mai multe posibilități!“

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că există riscul ca ANI să rămână fără conducere după încetarea...482

6 dec 03:12PoliticăIohannis: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile inechităţilor semnalate; problema nu se rezolvă într-o lună - două

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile...446

6 dec 03:08PoliticăOrban: Obiectivul nostru este de a reuşi ca Legea bugetului de stat să fie adoptată până la data de 31 decembrie

Obiectivul Guvernului este ca Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat să...366

6 dec 03:09PoliticăMarcel Ciolacu schimbă cârma PSD: 'Dacă magistrații spun că SIIJ trebuie desființată, PSD va vota în consecinţă'

Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că, în cazul în care...821

Monden
6 dec 16:39MondenCătălin Botezatu, chef grandios după ce a învins cancerul. „Am trecut pe lângă doamna cu coasa“

Cătălin Botezatu o ține din petrecere, în petrecere. Designerul a împlinit 53 de ani pe 3 decembrie, prilej cu...370

6 dec 00:00MondenFiica Iuliei Albu, machiaj spectaculos la doar 10 ani. Reacția vedetei

Mikaela, fiica Iuliei și a lui Mihai Albu, s-a transformat într-o domnișoară adorabilă și, la doar 10 ani, pare...440

6 dec 17:43MondenBianca Drăguşanu, între fostul şi actualul iubit

Bianca Drăguşanu are o viaţă sentimentală complicată în care apar mereu persoane din trecut. Blondina care era...322

6 dec 00:00MondenCine este „creierul“ afacerii lui Smiley. A fost desemnat managerul anului

Smiley este un artist în vogă, care dincolo de comcerte din care câştigă bine, îşi suplimentează veniturile din...567

6 dec 00:00MondenModelul Doina Ciobanu, cu sânii pe afară în Londra

Fotomodelul şi vedeta de Internet Doina Ciobanu a făcut senzaţie la petrecerea organizată de Naomi Campbell după...429

6 dec 17:40MondenElton John a făcut criză de isterie la aeroport

Cântăreţul britanic Elton John (72 de ani) a fost filmat, marţi, 3 decembrie, în timp ce îşi arunca bagajele din...380

6 dec 00:00MondenUn nou scandal între Angelina Jolie şi Brad Pitt. De la ce a pornit totul

Un nou scandal a izbucnit între Angelina Jolie şi Brad Pitt! Au apărut noi tensiuni între cei doi foşti soţi după...352

6 dec 00:00MondenActriţa Emma Stone s-a logodit cu producătorul Dave McCary

Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie,...269

6 dec 00:00MondenD.C. Fontana, scenaristă şi producătoare ''Star Trek'', a murit la 80 de ani

Scenarista şi producătoarea Dorothy Catherine ''D.C.'' Fontana, care şi-a pus semnătura pe mai multe serii şi filme...222

6 dec 00:00MondenCatalogul muzical al rapperului Jay-Z a revenit pe Spotify, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a artistului

Catalogul muzical ce conţine piesele solo ale celebrului rapper Jay-Z a revenit miercuri pe platforma de streaming...219

Mapamond
6 dec 00:00MapamondSUA: Procedurile de destituire a preşedinţilor vor deveni o chestiune de rutină, avertizează Trump

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că decizia democraţilor din Camera Reprezentanţilor de a avansa cu...237

6 dec 00:00MapamondRepublica Moldova: La şase ani de la decizia Curţii Constituţionale, „limba moldovenească“ nu a fost înlocuită cu româna în Constituţie

La şase ani de când Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba română este limbă oficială în...249

6 dec 00:00MapamondBulgaria, criticată de ONG-uri internaţionale pentru situaţia orfanilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi

Guvernul bulgar a fost criticat de mai multe organizaţii neguvernamentale care acuză relele tratamente la care...221

6 dec 00:00MapamondPelosi cere să se redacteze actul de acuzare împotriva lui Trump. Casa Albă: democraţilor „să le fie ruşine“

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a cerut joi oficial Congresului să...234

6 dec 00:00MapamondHong Kong: Autorităţile au dat undă verde organizării unui marş de amploare pro-democraţie

Autorităţile din Hong Kong au acordat protestatarilor permisiunea de a organiza un marş la finalul săptămânii, au...218

6 dec 00:00MapamondSlovacia: Parlamentul a respins controversatul proiect de lege privind avortul

Parlamentul slovac a respins joi un proiect de lege mai restrictiv privind avortul, doar 59 dintre cei 150 de membri ai...222

6 dec 00:00MapamondSUA: Două dintre cele trei persoane rănite în incidentul armat de la Pearl Harbor au decedat

Două dintre cele trei persoane rănite miercuri după-amiază în atacul armat comis la baza militară istorică de la...233

6 dec 00:00MapamondRusia: Patriarhul Kirill condamnă un proiect de lege „periculos“ ce propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică

Patriarhul rus Kirill a avertizat miercuri împotriva unui proiect de lege "periculos" care propune înăsprirea...242

6 dec 00:00MapamondUniunea Europeană promite un ajutor de 15 milioane de euro pentru Albania în urma cutremurului

Comisia Europeană a promis miercuri un ajutor de 15 milioane de euro pentru Albania, afectată de un cutremur în care...227

6 dec 00:00MapamondSUA: Mai multe persoane rănite într-un atac armat la baza navală din Pearl Harbor

Mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri care a început miercuri după-amiaza pe şantierul naval...253

Sănătate
4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...1338

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1419

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...811

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...496

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...3917

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1772

29 noi 01:20SănătateSpitalul Județean, în doliu. Doctorul Constantin Tica a MURIT

Doliu la Spitalul Județean Constanța. Șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică, Constantin Tica, a...47026

29 noi 00:00SănătateMenta este un tonic pentru digestie

Ceaiul de mentă este un tonic răcoritor, mai ales vara, dar poate fi şi de un real ajutor într-o digestie cu...821

29 noi 01:04SănătateFOCAR de HEPATITĂ la Cumpăna!

Focar de hepatită la Cumpăna! Mai multe cazuri au fost depistate în respectiva localitate, în aceste zile, însă...4814

21 noi 22:27SănătateMierea - aliment și remediu natural? Iată ce spun specialișii

Asociația Pro Consumatori, organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate...1278