REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Directorul Muzeului de Istorie dă de pământ cu ministrul Culturii: în afară se deschid muzeele în aer liber!

Directorul Muzeului de Istorie dă de pământ cu ministrul Culturii: în afară se deschid muzeele în aer liber!

Replica API 6 mai 2020 | 00:00 1732

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat luni, 4 mai, într-o conferință de presă, faptul că starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă, începând cu data de 15 mai. Atunci se vor impune anumite relaxări, printre care redeschiderea frizeriilor, cabinetelor stomatologice, dar și a muzeelor. Cea din urmă a stârnit multe reacții în spațiul public, iar multă lume încă se întreabă care a fost argumentul solid ce a stat în fața acestei decizii.

Sorin Colesniuc

Marți, 5 mai, reprezentanții instituțiilor de cultură din Constanța au avut o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Contanța, Horia Țuțuianu, în sala Remus Opreanu, unde au vorbit despre redeschiderea acestora după data de 15 mai și măsurile care se impun în acest sens pentru a preveni răspândirea virusului.

Doina Păuleanu

Doina Păuleanu: Vom lua toate măsurile necesare. Nu cred că va fi aglomerație

Directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, așteaptă vizitatorii începând cu data de 15 mai, însă pune în priml rând siguranța oamenilor care doresc să calce pragul Muzeului de Artă. „Ne bucurăm pentru că muzeul va fi vizitat, dar aș vrea ca aceste vizite să se desfășoare în totală securitate. Noi suntem interesați în primul rând să luăm toate măsurile de siguranță pentru cei care vin să se bucure de exponatele noastre. Trebuie să luăm toate măsurile. Muzeul nostru este mare, spațiile sunt vaste. Nu se pune mâna pe lucrări, deci de acolo nu ai cum să fii contaminat și dacă ești civilizat și ții distanța socială, totul va fi bine. Noi o să limităm intrările, dar oricum nu cred ca va fi aglomerație. Vor intra câte trei persoane”, a spus ea.

Muzeul de Artă

Nu vom organiza Noaptea Muzeelor în acest an

Directorul Muzeului de Artă a dorit să clarifice de asemenea o chestiune importană. Deoarece, în fiecare an, pe data de 18 mai, ușile instituțiilor de cultură din întreaga țară erau larg deschise pentru evenimentul denumit „Noaptea Muzeelor”, Doina Păuleanu a precizat foarte clar că evenimentul nu se va ține în acest an. „Nu vom face Noaptea Muzeelor. Asta este clar. Dacă vom face mai târziu vernisaje, vom păstra distanța socială. Vom pune scaune care vor fi la distanța potrivită.

Pe timpul stării de urgență s-a lucrat intens în depozite

Pandemia de coronavirus nu a pus în pericol angajații de la muzeu. Aceștia, în număr de 27, nu au intrat în șomaj tehnic și au profitat de faptul că muzeul este închis pentru a putea lucra la patrimoniu, în depozite. „Noi avem 27 de angajați. Nu au intrat în șomaj tehnic pentru că personalul nostru este foarte redus. Noi avem un patrimoniu de care trebuie să avem grijă și care nu trebuie să fie lăsat fără să fie recondiționat, să vină cinev să deschidă uși, ferestre, să schimbe aerul. Oamenii au avut treabă legată de patrimoniu. S-a lucrat intens în depozite. Noi avem doar cinci supraveghetoare, în rest toată lumea lucrează la patrimoniu”, a mai declarat Doina Păuleanu.

Muzeul este pentru mine un refugiu

Doina Păuleanu a vorbit și despre ceea ce face special acest loc și cum se simte ea în Muzeul de Artă, ce trăiri are în momentul în care calcă pragul acestui loc presărat de obiecte de artă. „Pentru mine muzeul este și refugiu. Este locul în care îmi găsesc liniștea, locul în care îmi vin ideile și locul la care visez, gândesc. Este locul care mă face fericită și aș mai putea continua. Este un muzeu de nișă. Nu toată lumea are cunoștiințe de artă. Istoria o știe toată lumea și se duce, la Delfinariu este altceva, la Muzeul de Marină la fel. Aici vin de obicei oamenii care au legătură cu artele vizuale și sunt mulți. Sunt artiști, colecționari, etc”, a mai spus Doina Păuleanu.

Ministrul Culturii a interpretat greșit decizia deschiderii tuturor muzeelor

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă deschiderea tuturor muzeelor în această perioadă, dar a mai punctat faptul că Muzeul de Istorie Nașională și Arheologice se pregătește să achiziționeze echipamente necesare, cum ar fi aparate de măsurat temperatura. Angajații dispun deja de măști și mănuși de protecție. „Ministrul Culturii a aflat că se deschid muzeele în țările europene, dar era vorba doar despre muzeele în aer liber, din informațiile pe care le am eu. În ce privește Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, am putea face un efort pentru a redeschide acest muzeu pentru vizitatori, deși riscul de a transmite noul coronavirus este destul de ridicat. Menționez că noi am achiziționat deja soluții pentru dezinfectare, preșuri care au fost deja așezate la intrarea în muzeu pentru dezinfectarea încălțămintei, manuși de protecție și măști pentru întreg personalul muzeului etc. De asemenea, avem în vedere achiziționarea unor aparate pentru măsurarea temperaturii, care se găsesc pe Internet la un preț de apreximativ 300 de lei sau mai mult. O instalație pentru dezinfectare cu ultraviolete, care costă 15.000 euro, încă nu ne permitem”, a punctat el.

Cum putem fi siguri că printre vizitatori nu se află o personană infectată? După trebuie să închidem muzeul și să băgăm personalul în carantină

Sorin Colesniuc atrage atenția asupra pericolului reprezentat de o deschidere a muzeelorîn spațiu închis. „Și să presupunem că după data de 15 mai muzeele vor fi deschise, așa cum dorește domnul ministru. Dar, cum putem fi siguri că printre cei 50 - 100 - 200 de vizitatori sau mai mulți, care vor trece zilnic pragul muzeului, nu va fi o persoană care să nu dea semne de îmbolnăvire, dar care să fie purtătoare de Covid 19? Vă dați seamă că în ziua următoare va trebui să închidem muzeul și întreg personalul va trebui să intre în carantină”, a mai spus directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.

Muzeul de Istorie

Să se redeschidă doar muzeele în aer liber

Directorului muzeului, Sorin Colesniuc este de părere că trebuie deschise doar muzeele în aer liber și amintește constănțenilor că pot vedea diverse monumente istorice, cum ar fi cetățile Histria sau Adamcilisi. „Părerea mea este că ar trebui să deschidem, deocamdată, doar muzeele în aer liber, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are în administrare cetățile Histria și Adamclisi, unde cei interesați de istoria Dobrogei pot să vadă, în aer liber, monumente istorice de o deosebită valoare istorică și culturală. De altfel, noi am început deja curățenia în aceste situri arheologice, iar după două luni de stat în casă, consider că este bine să ieșim în aer liber, la soare, nu să intrăm într-o altă clădire, unde să petrecem alte câteva zeci de minute într-un spațiu închis, pe unde au trecut înaintea noastră alte zeci de persoane, între care una ar fi putut să fie infectată. În concluzie, recomand ministrului Culturii să deschidă, într-o primă etapă, doar muzeele în aer liber. Chiar dacă managerii muzeelor din întreaga țară vor lua toate măsurile necesare pentru blocarea răspândirii noului Covid 19, este suficient să se întâmple un caz undeva, într-un muzeu, și acel muzeu va fi total blocat pentru o perioadă de cel puțin 2-3 săptămâni. Efectele pot fi mult mai grave pentru acele persoane din muzee care se vor îmbolnăvi și vor fi spitalizate sau, Doamne ferește!, chiar mai rău. Cine își va asuma o asemenea situație?”, a mai declarat direcorul general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa e mai Andreea Traian nu doar ca e cel mai bun din Constanta este si cel mai mare din sud -estul Europei. El ne priveste pe noi populimea tomitana de la inaltimea celor doua articole indexate ciordite de la Radulescu si Avram cum il priveau piramidele pe Napoleon. A da nu iti fa probleme ca si actualul are tot 2 in 25 de ani nu ca Traian in 40.
0
0
ASTA E DIRECTOR , CACAMAS PE EL ! sA VINA cLIANTE FUTUVA IN GURA ATI DAT JOS CEL MAI BUN ARHEOLOG AL CONSTANTEI
2
0
Mai saracu ministru, ce soarta cruda. Sa fie aruncat de vestitu' cercetator Colesniuc cu atata veolenta. Si l-a durat cand a dat directoru', cu el de pamant?
1
0
Fata mare, fata mare
2
1
Rahatul ala s-a obisnuit sa ia salariul stand acasa. La munca, ba, pleavo!
6
0
Freaca menta pe banii nostrii chiar nu aveam oameni in Constanta de a trebuit sa il puna director pe moldoveanul asta de la Mangalia ? De asta trebuie votat plus usr si nu PSD
7
0
la muzeul de arta nu intra nimeni oricum iar personalul de acolo e in pauza permanenta,niciodata nu e nimeni
5
0
nu ne putem kka de foame si astora le arde de muzeu
5
0
Puturosul asta e mereu bagat in seama e pesedist inrait si de asta e pus pe functie nu are nici un merit lua numai spaga la muzeu sa faca descarcari la angajat de mila Georgescu la muzeu ca o freca pe nevastasa si moldoveanul l a sapat s a milogit de Iorgus pentru o locuinta dar l a tradat si pe el se lauda cu papirusul ala si a facut si blog e cunoscut ca omul care si a luat masina mai mare decat casa pe care o avea sa se dea mare
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272