REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

DISPENSAR printre BOSCHEŢI, CADE TOT de PE PEREŢI!

DISPENSAR printre BOSCHEŢI, CADE TOT de PE PEREŢI!

Replica API 30 august 2019 | 12:34 397

Dispensar cu interior de treacă meargă îşi ţine uşile deschise pentru persoanele care nu se uită în ce fel de condiţii aleg să fie consultate. Situat pe Bulevardul I.C. Brătianu, nr 47, dispensarul este împrejmuit de o floră bogată în oţetari, boscheţi şi gunoaie din toate categoriile: valize, cutii de bere, bucaţi de construcţii, cârpe, cutii, cauciuc, zeci de ambalaje de plastic. Are o suprafaţă destul de mare şi pare că a avut şi multe intrări, dar majoritatea sunt zidite acum. Faţada este acoperită de plante, trebuie descoperit, nu poate fi găsit uşor, iar gardul este ruginit. Nici măcar nu se înţelege de unde începe spaţiul clădirii şi unde se termină.

În jurul dispensarului sunt numai gunoaie şi cu greu ţi-ai putea închipui că aici se efectuează consultaţii medicale în scopuri curative. Dacă este privit din spate, arată ca şi cum ar fi părăsit, dar nu! Funcţionează! Mai aproape de interior se poate vedea pe uşă un program şi un îndemn către programări, scrise cu markerul şi sterse de cine ştie când.

Nici în interior nu este mai sigur, ba dimpotrivă. Dacă mergi la consultaţie şi trebuie să aştepţi, ai de ales între: a sta în picioare sau a sta jos pe o canapea cu mânerele din fier, şterse de vopsea şi ruginite, cu perna roasă în câteva locuri şi cu bucăţi de tavan atârnate la câţiva metri deasupra capului. Oare ce este mai periculos? Negreala din colţul lavabilului, crăpat ca într-o cameră nelocuită de ani de zile sau bucăţile care atârnă deasupra canapelei pe care aştepţi înainte de a intra la medic?; Lipsa de atenţie şi implicare a celor care administrează cabinetele în aşa hal sau faptul că aici vin des mame cu sugari pentru o consultaţie?

"Locul acesta este administrat de Primăria Constanţa. Nimeni nu dă doi bani pe el. Noi, medicii, ne-am aranjat cabinetele pe cât de bine am putut, dar aici la peretele ăsta nu e treaba noastră", spune un medic care îşi exercită profesia în cadrul dispensarului, a cărui sală de aşteptare este fix aceasta cu tavanul decojit.

Locaţia respectivă nu este sub administrarea Primăriei Constanţa, susţin, de cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Constanţa! (?!!). Sunt cabinete medicale individuale, grupate în aceeasi clădire, responsabile cu mentenanţa propriilor spaţii în care îşi desfăşoară activitatea. Conform legislaţiei, acea bucată de tavan nu este în locul în care se efectuează operaţiuni medicale, dar face parte din suprafaţa în care pacienţii aşteaptă, iar articolul 6, alineatul (5) din Norma privind structura funcțională a cabinetelor medicale și de medicină dentară din 31.07.2007 menţiona următoarele:

Pavimentele, pereții, tavanele și suprafețele de lucru din încăperile în care se desfășoară activități medicale și de medicină dentară vor fi:

a) lavabile;

b) rezistente la dezinfectante;

c) rezistente la decontaminări radioactive (după caz);

d) rezistente la acțiunea acizilor (în săli de tratamente, după caz);

e) negeneratoare de fibre sau particule care pot rămâne suspendate în aer;

f) fără asperități care să rețină praful.

Urmează a fi contactată Direcţia de Sănătate Publică pentru a oferi un punct de vedere cu privire la situaţia acestei locaţii, pentru a face sesizare şi a efectua o verificare a criteriilor pe care un spaţiu de genul acestuia trebuie să le îndeplinească în fiecare an.

Vom reveni.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cati medici care lucreaza acolo au facut sesizari sau s-au interesat de statutul juridic sau administrativ al cladirii? Platesc chirie la spatiul respectiv dar vad ca si-au pus centrala pe gaze, au camere de luat vederi. Pe ce baza? Le era greu intr-o saptamana sa plateasca niste oameni sa le curete locul din jur? ce fel de medic e ala care pune o canapea jerpelita de acum 50 ani in sala de asteptare si-si lasa pacientii sa astepte in conditii insalubre? Va spun eu. Unuia caruia nu-i pasa. Cand nu vom mai accepta anormalitatea ca normalitate atunci ne putem considera civilizati.
6
0
Se stie cine a dat autorizatie pentru "bomba" asta sa functioneze ca spital ?,pentru ca acolo nu se pot vinde nici covrigi nu sa tratezi oameni care vin cu infectii sau nu mai stiu ce.
4
0
medicii voteaza mizeria de psd ?. Nu. Tiganii, da. Asa ca peste noapte in cartierul tiganesc din TN s-au inmultit baracile. Asa ca mai usor cu investitiile in dispensare si sanatate.
3
1
Nu vorbiti de blocuri , ca poate pune unu lupa , pe acel loc . Apoi o sa vedem un bloc , in locu acelui dispensar . Asa pentru....." binele " Constantei .
2
0
Imobiliari nu au pus mana pe acest petec de pamant??? Doamneee cum asa?ce bloc frumos iesea acolo...maaaaamaaaa probabil au omis zona aia... pacat faceau bani frumosi acum insa e cam tarziu ca e lumea cu ochii pe ei si nu se baga.arata asa ca lumea sa nu mai mearga acolo si sa vina sa spuna ca e degeaba si ca trebuie exploatat vandut cuiva sa faca o maghernita numita ansamblu rezidential.de asta arata cum arata.logic.daaah
7
1
este o jmekerie IMOBILIARA !!
4
0
asta e un caz izolat? toate sunt asa, aratati cazul asta de parca celelalte ar fi altfel
3
4
In ordinea numerelor de pe tricouri,Neagoe,Mihaiesi,Mazare,Fagadau la nivel local iar national intra Iliescu,Constantinescu,Roman Vacaroiu,Radu Vasile,Stolojean,Nastase, Tariceanu,Ponta,Ciolos, MRU, presedinti de stat si prim-ministri care NU AU VAZUT ACEST DISPENSAR pe langa restul de sute de astfel de unitati sanitaro-medicale!
6
3
Foarte rustic, care-i problema?
5
1
1dispensar printre boscheti, tara e plina de hoti
9
2
O SA VOTEZ SI EU PE 5 BULETINE DE VOT ! CA, MATAAAA !!!!!!!
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218