REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

„Divorţul“ dintre Polanski şi Academia care decernează premiile Oscar, confirmat la tribunal

„Divorţul“ dintre Polanski şi Academia care decernează premiile Oscar, confirmat la tribunal

Replica API 27 august 2020 | 00:00 892

O judecătoare din California a respins marţi recursul iniţiat de cineastul Roman Polanski, care s-a adresat justiţiei din Statele Unite pentru a contesta excluderea sa din Academia de film americană, instituţia care decernează premiile Oscar, informează AFP, citată de Agerpres.

Roman Polanski

Această hotărâre judiciară marchează o etapă suplimentară în cadrul eforturilor depuse de industria de la Hollywood pentru a se distanţa de regizorul franco-polonez, care a fugit din Statele Unite în urmă cu patru decenii, după ce a pledat vinovat atunci când a fost acuzat de coruperea unei minore.

Judecătoarea Mary Strobel de la Tribunalul din Los Angeles a considerat în decizia ei de marţi că Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS) "era îndreptăţită" să îl excludă din rândul membrilor săi pe Roman Polanski.

Această excludere a fost "motivată de probe" şi "nu a ţinut de un capriciu sau de o decizie arbitrară", a adăugat judecătoarea californiană.

Pe 3 mai 2018, AMPAS, instituţia care atribuie premiile Oscar şi care numără peste 7.000 de membri, a anunţat excluderea lui Roman Polanski în acelaşi timp cu aceea a actorului Bill Cosby, condamnat pentru agresiune sexuală.

Decizia de marţi a fost transmisă prin poştă regizorului franco-polonez, în aceeaşi zi, şi are "efecte imediate".

Roman Polanski, care a împlinit vârsta de 87 de ani săptămâna trecută şi a cărui imagine publică a fost afectată după apariţia mişcării #MeToo, susţinea în recursul său că Academia de film americană ar fi trebuit să îi acorde "un preaviz rezonabil" înainte de implementarea măsurii de excludere şi "o şansă rezonabilă de a se face auzit".

Cineastul a pledat vinovat în 1977 la acuzaţia de corupere de minori după ce a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, o adolescentă care avea în momentul petrecerii faptelor vârsta de 13 ani.

Acel singur cap de acuzare reţinut împotriva cineastului a fost rezultatul unui acord negociat cu procurorii americani, după ce Roman Polanski fusese inculpat iniţial pentru capete de acuzare mai grave, precum violarea unei minore aflate sub influenţa unor stupefiante.

Samantha Geimer, care a anunţat deja în mod public că l-a iertat pe Roman Polanski, l-a sprijinit pe cineast în demersul iniţiat de acesta pentru a fi readmis în AMPAS.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272