REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.6° Constanța Mie., 19 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6765
20.6° Constanța Miercuri, 19 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6765
 

DNA a făcut RECURS în dosarul în care Nicușor Constantinescu a fost ACHITAT

DNA a făcut RECURS în dosarul în care Nicușor Constantinescu a fost ACHITAT

Replica API 21 august 2021 | 21:43 2871

Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost achitat, pe 4 mai 2021, într-un dosar în care fusese acuzat de abuz în serviciu. Mai exact, acesta fusese acuzat că în perioada decembrie 2009-noiembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi de ordonator principal de credite a achiziţionat şi plătit, cu încălcarea normelor legale în materia achiziţiilor publice şi finanţelor publice, servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei firmei Combat Press, prejudiciind cu această sumă bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. DNA Constanţa a făcut apel la această decizie, urmând să se judece pe 28 octombrie 2021.

Deși putea și trebuia să achiziționeze serviciile de publicitate în media scrisă prin derularea unor proceduri legale, inculpatul a preferat să facă o înțelegere cu o societate de profil, stabilind ca premisă a colaborării o sumă fixă lunară pe care aceasta din urmă să o încaseze și nu o necesitate reală a instituției. În lipsa oricărui angajament scris care să prevadă cerințele calitative și cantitative ale serviciilor dorite, precum și aptitudinea prestatorului de a executa în bune condiții obligația asumată, inculpatul a dispus plata unor materiale inadecvate și care nu serveau interesului general al locuitorilor județului Constanţa. Astfel, au fost plătite din bani publici articole de presă defăimătoare la adresa adversarilor politici, publicitate personală a inculpatului ori mediatizarea unor proiecte finanțe de Uniunea Europeană, pentru care s-au plătit distinct diverse sume de bani și în cadrul fiecărui proiect în parte.

Instanţa i-a dat câştig de cauză lui Nicuşor Constantinescu

Instanţa a constatat că raportul de expertiză nu a putut să calculeze un prejudiciu, strict legat de plata fără un contract încheiat în condiţiile legii, prin urmare singura concluzie care se poate trage, ar fi aceea că, inculpatului în calitatea sa de ordonator principal de credite i se poate imputa modul în care a înţeles să fie gestionate şi plătite sumele respective, însă nu se poate susţine fără echivoc împrejurarea că activitatea inculpatului îmbracă şi un caracter penal în cazul de faţă, mai ales că lipsa contractului a persistat în decurs de un an, înainte şi după această perioadă nu s-a remarcat și nici nu s-a constatat că o colaborare cu Combat Press SRL ar fi fost defectuoasă şi păguboasă pentru Consiliul Judeţean si UAT Constanţa. Instanţa a hotărât achitarea lui Nicuşor Constantinescu întrucât fapta acestuia nu e prevăzută de legea penală.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe moarte porcule impuscati-ll pe asta si alti vreo 10 mii si va fi mult mai bine in tara asta
0
0
Betivanul o merita. Mi am vandut prietenii pentru porcul grohaitor
2
2
Geaba ,gasca infractionala a fost si este bine organizata in jefuirea banului public
4
0
Plateste pentru toti. Tovarasii lui de hotii umbla liberi prin consiliu si primarie.
5
1
e bun, la puscarie cat mai mult.
5
6
Nicule, mi e dor de tine. Cand te vad ma scap pe mine. Am emotii foarte mari. Doar tu mi dai senzatii tari. Asta eu cu care sunt. Mi se pare un boland. El nu stie bani sa faca. Doar mananca si se caca. Nu el el cum esti doar tu. Tu esti al meu guru.
4
3
Hai Nicule ne e dor de tine.
8
9

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616