REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DNA a intrat pe FIRUL Apelor ROMÂNE. LĂȚIREA PLAJELOR, în PERICOL

DNA a intrat pe FIRUL Apelor ROMÂNE. LĂȚIREA PLAJELOR, în PERICOL

Replica API 20 februarie 2021 | 00:57 14288

DNA Constanta a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologica pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro.

Un proiect prin care România putea câştiga sute de hectare noi de teritoriu pare să fie în pericol. Astfel, conform unui comunicat al ABADL, lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. În aceste condiții, termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat. Acest lucru ar atrage costuri suplimentare și sancțiuni din partea UE.

În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi și ei afectați. Accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitănia Zonală Constanța. Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia.

Lucrările derulate au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari.

EPMC CONSULTING, firma care se ocupă de supervizarea lucrărilor, spun că nu are informații că lucrările ar fi fost oprite. Surse dina cadrul ABADL ne-au confirmat ca accesul navei care excava nisipul din largul marii a fost restricționat pe o perioadă necunoscuta. Accesul navei a fost interzis de către Direcția Hidrografica Maritimă. Zona vizată se afla la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor Modern și 3 Papuci.

Firma a câștigat licitația și se ocupă acum de lucrări este firma olandeză Boskalis.

Anchetă DNA

Lucrările derulate în această zonă au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari.

Riscul de stopare a proiectului uriaș de pe Litoral survine ca urmare a unei anchete demarate de procurorii DNA Constanța.

Ancheta DNA la Marea Neagră vizează modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor. Se pare că mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul marii

DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzat de eroziune pentru următorii 50 de ani.

Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)“ are o durată de realizare a investiţiei de 36 de luni şi are o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, mare parte a acestor bani fiind din fonduri ale UE.

Mirela PASCAL, V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aici sunt banii lui Mitrea furati prin Sava ....Ca de BOLA si Omocea nu vorbim ,stia chiar sunt fraierii satului......Puscaria este pe urmele voastre machedonilor spurcati!
4
0
Sa le tragem la muie la toti machedonii si sa ne bagam pla in inima copilasilor lor. Sa ne taram pla pe mormintele nemului lor.
2
3
Sa le sugeti pl la toti makidonii
1
4
Luati l pe Bola la puscarie
7
1
Ce gluma buna, au mai intrat si asta vara dna-ul cu beach bar-urile ilegale si s-au demolat doua care dupa aceea au fost reconstruite si aia a fost toata sarada
3
0
Am scapat eu 50 de bani asta vara de pe jet
4
1
sa nu mai construiasca makidoni borati blocuri si hoteluri pe nisip si sa nu intre in legalitate toate cotetele de blocuri care au rasarit pe faleza de promenada sa dispara toate constructiile la 300m de apa!!! MUIE MAKIDONIA!
12
0
Ce monede viseaza dna-ul ?-----oricum nu arheologice in acea zona ----au terminat toate anchetele si viseaza cai verzi pe pereti
6
2
Foarte bine. La puscarie cu makidonii
12
1
Ca la romani, ne dam cu tesla-n koaie si pe sute de milioane gratis,,cine a gresit ,,puskarie pe viata tata,,,e tentativa de a stopa bunul mers al economiei romanesti !,,
12
6
Falanga machidoneasca trebuie fugarita de pe plaja, iar cotetele lor din lemn demolate.
18
0
la mangalia au facut niste cotetze in spatele casei de cultura vechi cu mozaic chiar in site arheologic.muncitorii spun ca au gisit si niste schelete vechi in santuri,pe care le.au matrasit,cum au matrasit si oarcul in care au construit.nimeni hu vede si n.a vazut nimic.acum,sanchi,au gasit un banut in mare.si ce daca,era vreo cetate si dna vrea s.o scoata la suprafata?spagi machiodnesti,mirlaneala romaneasca.aveti prea mult timp si baji,astia de la dna cta,de iorgus zanfir vecinul alibaba si cei 40 judecatori hoti care l.au albit ati auzit?nu,din cauza monezii aruncate,sanchide un prost?
6
1
Plaja multa sezlonguri mai multe baruri mai multe! nu plecati pe fenta nu DNA a stopat lucrarile
8
0
Toti comentati aiure, nu monedele sunt cauza, interesele machedonilor primeaza, de ce sa faca si romania un lucru cap-coada, e mai bine sa renuntam si sa mai si platim zilnic 200.000 de euro penalizare. Ar trebui platiti de procurorii DNA din averile lor nu din banul public.Bine ca ati scapat de SIIJ, liber la afaceri!
14
4
Localnicii dorim finalizarea inisiparii plajelor sa avem si noi loc de plasticele samsarilor ce-si vor lua mooie si se opun lucrarii.5 ani exclus profit pe nasap proaspat.Apoi vin VIPurile din structuri ce au horeca pe numele rubedeniilor si nu le convine caci se indeparteaza apa deci mooie si lor.Democratia zice ca minoritatea se supune majoritatii iar boborul mult si broszt vrea plaja cat cuprinde,restul la mooie cum am stabilit!
10
1
Si-a pierdut Eba lantisorul de la git cind era virgina si acum o dau cu cautarile arheologice...
6
3
Cine pleaca la puscarie? Cine a semnat PV ul?
4
0
stire ,ziar ,lucrare ,propaganda ...de kkt mamaia va fi un cartier nenorocit de blocurii si carciumi fara verdeata cu poluare de toate felurile unde vor venii idiotii dupa ce conduc aore in sir si strabat o tara in plus pe glob sa cheltuie banii la indemnul tv si a lui martin..
7
2
Unde sunt arheologii si de ce nu e supravegheata actiunea
11
0
daca nu au gasit gandacul croitor liliacul sau nu stiu ce alt pretext s-au gasit intamplator, sau nu, niste monede pentru oprirea investitiei. uite asa realizam viitorul de aur al tarii
9
3
bine ar verifica calitatea nisipului,adancimea de dragare si suprafata de dragare. Din pacate, au ajuns la conducerea ministerelor absolventii de la Baile Herculane, Alexandria si Balti. Deci, viitor de aur, tara noastra are...
14
1
Era atlantida in fata la mamaia si trebuie descoperita.Dar asta e cand DNA C-ta trb sa-si justifice salariile.In rest e totul bine in judet.Interlopii sunt toti la puscarie, e liniste pe strazi, la putere a ajuns partidul sfintilor lui Dumnezeu,Teodosie e curat ca lacrima!
13
4
Articol de 2 lei.I-a fost interzis accesul navei ,dar nu spune de ce? Vrajeli de neinformati!!!!
4
2
Au aruncat astia cu beach barurile lor de rahat niste monezi si au sesizat DNA ca nu s-a facut descarcare arheologica. Golanii tipic romanesti, popor de nulitati
16
3
Au ales Boskalis si VanTunen, in loc sa execute lucrarea cu firme serioase machedonesti, Blacioti si VanGhele.
16
4
Poate peste 2000 de ani o sa ajunga Mamaia la nivelul plajei si conditiilor din Antalya
6
3
Unde e bola ca prea isi atribuia proiectul de parca a contribuit cu ceva, sa raspunda si acum! Nu doar la bine cand a incasat sporuri ca era bagat in proiect
12
2
Dna nu vede spagile groase luate de chelaru de la Navodari pentru constructiile abuzive
12
2
A iesit un maaaare kkt de plaja...toti hotelieri o operatori sunt oripilati de muntele de pamant cu scoci ca nisip nu prea e...sa vedeti ca dupa primul vant mai serios milioane de tine de nisip va fii pe faleza, pe iarba, in hotel...o maaaaare mizeriee a iesit din proiectl asta facut fara cap
6
11
DNA si cei de la integritate ar trebui sa-l verifice pe deputatul si directorul in acelasi timp Bola.Nu s-a mai intalnit asa ceva pana acum sa fi si deputat si director de institutie de stat. Cat despre oprirea lucrarilor,o sa pierdem si acesti bani,nu o sa se mai faca nimic si prostia o sa guverneze in continuare institutiile statului.Nu ne facem bine si nu invatam nimic din greselili trecutului.
20
1
Mai bine merg in Antalya, decat in Mamaia.
17
6
dar ne-ati stricat plajele. nu ma mai duc in mamaia, ca sa merg juma de ora prin soare, sa fac o baie...
5
13
Alo DNA sa construit langa ghiol
16
4
Lua v as monezile....
12
1
Descarcarea arheologica s-a facut din pix. Iar calitatea nisipului se poate constata pe plajele noi de la Constanta si Eforie - 10 la suta nisip, 90 la suta scoici. Lucrarea nu are aproape niciun sens. Altul decat niste comisioane babane pentru cine e la butoane...
13
7
Directia hidrografica este doar o anexa e la anmb. Cum poate pt niste monede din 1965 sa se anuleze ceva de 1 mld de euro ?
20
1
La cate magarii au facut olandezii de la Boskalis pentru a obtine diverse documente de la autoritati sunt sigyur ca descarcarea arheologica nu e corecta, de calitatea nisipului nu intreaba nimeni, dar de modul in care au obtinut autorizatia de constructie cu documentatii falsificate de la Tutuianu, de faptul ca nu respecta SFul si nu mai scot digurile submerse
11
3
Altii construiesc cu avize peste ruine clare de cetate, iar pentru niste locuri unde demult au ascuns unii sau au cazut din corabii nu stiu ce monede vine DNA. Poate vine DNA si pe la constructiile din oras care se vor a fi facute pe locuri care chiar sunt situri arheologice. Poate analizeaza si acolo avizele mai ales ca sunt contestate si nu prea se tine cont de proteste.
37
2
da bucovala la lupoaica cum a descarcat arheologic? alooo dna...rusinicaaa
50
2
mafiotii de la apele romane au tras sforile.plaja mare,nmai vin decit cocalarii la umbrelele alea jegoase.oricum litoralul romanesc este o mizerie betonata si cimentata,multumimmmazare si ceilalti primari retarzi si hoti!
35
3
Mari prosti sunteti toti, de la redactorii care stiu doar jumatati pana la cititorii care inghit ca pelicanii. Au oprit lucrarile pentru ca s-a deschis dosar penal de DNA in urma gasirii unor monede vechi in nisipul excavat.
12
8
bai voi nu ganditi nici macar cu un neuron,curentul vestic din marea neagra spala gurile dunarii si litoralul romanesc,aduce nisip dunarean si mortaciuni,din cauza digului de nord din c-ta curentul se desprinde de mal si innisipeaza plajele din bulgaria care acum 40 de ani erau ca astea ale noastre azi,ce depun jidovii olandezi va dispare mai iute decat va ganditi
13
10
Tipic romanesc...Bataie de joc,institutiile statului nu coopereaza,astea sunt proiecte de interes national si vine capitaina si spune,opriti lucrarile!De ce?!Cine plateste pentru asta?!In Romania nu te mai surprinde nimic,nici faptul ca Bola este si deputat si in continuare directorul ABADL.Este nehotarat,tot mai bine este la Ape Bogdane!
33
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102