Doar 2 cazuri de hărțuire sexuală au fost înregistrate la Universitatea Ovidius în ultimii 10 ani
Doar 2 cazuri de hărțuire sexuală au fost înregistrate la Universitatea Ovidius în ultimii 10 ani
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestHărțuirea sexuală este mușamalizată fără scrupule în aproape toată România, iar universitățile nu fac excepție. Deși se presupune că aici lucrează intelectuali, minți „luminate“ și capabile de discernământ, cazurile de hărțuire sexuală există, dar sunt în cele mai multe cazuri ascunse. Fie studentele nu raportează, conștiente de faptul că vor avea numai probleme, fie conducerile universităților le mușamalizează, cert este că hărțuirea sexuală este dramatic subraportată. În Constanța, de pildă, la Universitatea Ovidius s-au înregistrat oficial doar 2 cazuri în ultimii 10 ani. Ambele rezolvate în defavoarea victimei.
Raportul privind cazurile de hărțuire sexuală
Reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) au prezentat un raport privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi, potrivit căruia la 22 de universităţi din țară au existat astfel de cazuri de hărţuire sexuală în ultimii ani. Persoanele hărţuite au fost cu preponderenţă femei şi proveneau din rândul studentelor, dar şi al personalului didactic.
Potrivit Ministerului Educației, oficialii CEMU au solicitat universităţilor din România să transmită date concrete privind cazurile de hărţuire sexuală la nivel de universităţi.
„Din 76 de universităţi (52 de stat şi 24 private) care au trimis note explicative, la 22 de universităţi au existat cazuri de hărţuire sexuală. Din cele 22 de universităţi care au avut cazuri, toate acestea au avut loc după apariţia Legii 1/2011. Răspunsurile au avut în vedere doar situaţia de după apariţia Legii 1/2011 (sau chiar perioade mai recente), deci toate cazurile semnalate de cele 22 de universităţi au avut loc după data apariţiei acestei legi. Victimele au fost cu preponderenţă de genul feminin, provenind atât din rândul studentelor, cât şi din personalul didactic”, au anunţat reprezentanţii Consiliului de Etică şi Management Universitar.
Victima hărțuirii sexuale, sancționată la Universitatea Ovidius
Conform raportului întocmit de CEMU și publicat pe site-ul Ministerului Educației, Constanța este un rai pentru studente, iar profesorii de la malul mării sunt cei mai virtuoși bărbați în viață.
Altfel nu s-ar explica de ce, dintre toate universitățile din Constanța, doar la Universitatea Ovidius s-au înregistrat oficial cazuri de hărțuire sexuală, iar și aici vorbim de doar 2 (două) în decurs de 10 (zece) ani.
„În ultimii 10 ani, în cadrul Universităţii «Ovidius» din Constanţa au fost înregistrate două sesizări ce acuzau fapte de hărţuire sexuală, care au format obiectul a două dosare, în anul 2017 şi anul 2020. Prima sesizare a fost soluţionată de către Comisia de Etică prin aplicarea sancţiunii de avertisment scris părţilor implicate, iar cea de a doua plângere a fost respinsă ca nefondată“, se arată în raportul CEMU.
Mai mult decât subraportarea flagrantă ies în evidență și soluțiile găsite de conducerea Universității Ovidius pentru a rezolva cele două cazuri de hărțuire sexuală. Practic, ambele au fost soluționate în defavoarea victimei. Iar una dintre ele chiar cu tragerea la răspundere a studentei hărțuite sexual: „aplicarea sancțiunii de avertisment PĂRȚILOR implicate“. Adică nu doar agresorului, ci și victimei.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News