REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Vin., 24 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6312
10.5° Constanța Vineri, 24 Martie 2023 Anul XX Nr. 6312

Doar 8,5% dintre firmele din UE şi ţările G7 au plecat din Rusia

Doar 8,5% dintre firmele din UE şi ţările G7 au plecat din Rusia

Valentina CAMARA 20 ianuarie 2023 | 00:00 108

Doar 8,5% dintre firmele din Uniunea Europeană şi ţările G7 au plecat din Rusia, arată un studiu publicat joi de o universitate elveţiană, care pune sub semnul întrebării discursul oficial referitor la un vast exod al companiilor occidentale după invadarea Ucrainei, informează AFP.

Doar 8,5% dintre firmele din UE si tarile G7 au plecat din RusiaFoto cu rol ilustrativ

Înainte de debutul războiului din Ucraina, 2.405 filiale aparţinând unui număr de 1.404 de companii din UE şi ţările G7 erau active pe piaţa din Rusia, potrivit lui Simon Evenett profesor de economie la Universitatea din St.Gallen şi lui Niccoln Pisani de la IMD Lausanne, un prestigios institut de management al afacerilor.

La finele lunii noiembrie 2022, la nouă luni după invadarea Ucrainei, mai puţin de 9% dintre firmele din grupul analizat şi-au vândut cel puţin o filială rusească, plecările fiind concentrate în special în rândul companiilor americane, mai degrabă decât în rândul companiilor europene sau japoneze, susţin autorii studiului. La acea dată, mai puţin de 18% dintre filialele unor companii cu sediul în SUA şi-au finalizat complet vânzarea filialelor din Rusia, faţă de 15% pentru cele aparţinând unor companii japoneze şi 8,3% pentru cele aparţinând companiilor din UE.

"Numeroase companii cu sediul în aceste state au rezistat presiunilor venite din partea guvernelor, media şi ONG-urilor de a părăsi Rusia după invadarea Ucrainei", se arată într-un comunicat de presă al Universităţii din St.Gallen care a însoţit prezentarea studiului.

Există mai mulţi factori care pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. De exemplu, activitatea lor nu este vizată de sancţiuni. Altele ar putea să nu dorească să plece din Rusia din cauza utilităţii pentru societate a produselor lor, precizează autorii studiului, dând drept exemplu medicamentele esenţiale.

Altele nu au putut găsi un cumpărător dispus să plătească preţul solicitat în timp ce altele, care chiar dacă au găsit un cumpărător, se lovesc de obstacolele ridicate de Guvernul rus care au împiedicat, sau întârziat, vânzarea filialelor lor ruseşti sau împiedică repatrierea sumelor rezultate în urma vânzării.

Cu toate acestea, dacă numărul companiilor occidentale care se retrag din Rusia nu va creşte semnificativ în următorii doi ani, "voinţa sau capacitatea unui număr mare de companii occidentale de a se disocia de jurisdicţiile pe care guvernele lor le consideră drept rivali geopolitici ar putea fi pusă sub semnul întrebării", susţin autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, 120 de companii occidentale au părăsit Rusia până la finele lunii noiembrie. Printre cele care mai sunt încă active în Rusia, 19,5% sunt germane, 12,4% sunt americane şi 7% sunt japoneze, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
352410482840
5/49
21246111913
joker
36197331516