REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Dobânzile la depozitele în lei merg spre 3%. În unele cazuri, există şi randamente de 4%

Dobânzile la depozitele în lei merg spre 3%. În unele cazuri, există şi randamente de 4%

Replica API 5 noiembrie 2018 | 00:00 287

În afara câtorva bănci axate mai mult pe zona corporate sau care au în continuare lichidităţi foarte mari, instituţiile de credit şi-au întors din nou faţa către economiile populaţiei. Pe termen scurt, pe final de an randamentele de 3% sunt o normalitate. În rest, dobânzile sunt în jur de 2,5%, în condiţiile în care media pe sistem bancar pentru persoane fizice era de 1,47% la sfârşitul lunii august, potrivit BNR. Mai există totuşi, o singură instituţie de credit care remunerează depozitele pentru populaţie cu sub 1%, în timp ce unele oferte promoţionale merg spre 4% şi 4,25%, scrie economica.net.

Lipsa de lichiditate de pe piaţa bancară şi faptul că, pe final de an, băncile comerciale generaliste trebuie să atragă mai multe lichidităţi sub formă de depozite ale persoanelor fizice pentru a îndeplini doi indicatori de lichiditate solicitaţi de Autoritatea Bancar Europeană au determinat băncile comerciale să majoreze în ritm ceva mai alert ca până acum nivelul randamentelor. Chiar dacă dobânzile la depozitele clasice ale populaţiei constituite pe o perioadă de un an sunt încă mult sub rata inflaţiei (dobânzile fiind totuşi un randament viitor trebuie să precizăm că previziunile pe rata inflaţiei sunt de scădere), evoluţia acestora din ultimele două luni atrage atenţia.

Băncile cu lichidităţi mari, gen BCR şi BRD nu se grăbesc să majoreze dobânzilor. În cazul BCR dobânda la 12 luni abia a ajuns la 1,40%. La BRD nivelul acesteia nu a depăşit 1% (fiind între 0,80% şi 0,90% în funcţie de nivelul sumelor depuse în depozit) rămânând cea mai mică din piaţa bancară. Tot mică este şi dobânda oferită de Raiffeisen Bank, nivelul acesteia fiind chiar de 1,3% pentru un depozit pe 12 luni şi 1,70% pe 24 de luni. Tot sub nivelul de 2% este şi dobânda utilizată de Unicredit, de 1,8% pentru depozitele populaţiei pe 12 luni.

Dacă în cazul Unicredit dobânda mai mică se justifică prin orientarea corporate a băncii, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul ING Bank, unde acelaşi tip de depozit este remunerat cu 1,4%, iar în ultimul timp banca olandeză a fost destul de agresivă în a promova activitatea de retail. Totuşi, interesant este că ING Bank are o promoţie pe final de an. „Acum poţi să îţi pui fondurile noi din ING Economii într-un depozit Bonus pe 4 luni ca să se înmulţească cu o dobândă de 3% pe an. În plus, poţi retrage oricând banii fără să pierzi dobânda", anunţă site-ul băncii.

În rest, majoritatea celorlalte bănci (Alpha Bank, Piraeus Bank, mIntesa Sanpaolo Bank, Credit Agricole, Libra Bank, OTP, Patria, Credit Europe, ProCredit şi Marfin) au dobânzi cupărinse între 2,20% şi 2,85%. Dintre băncvile mari se remarcă Banca Transilvania cu o dobândă de 2,5% pentru scadenţa la 12 luni, 3% la 24 de luni şi 3,50% pentru scadenţa depozitului peste trei ani. Dobânzile mai mari practicate de Banca Transilvania se justifică prin necesitatea de a susţine creşterea instituţiei de credit după asimilarea Bancpost, cumpărată anul acesta de banca românească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu va este rusine cu astfel de afirmatii marsave, de ce nu spuneti ca ridici mai putin decat depui?. care este dobanda la imprumut, taceti?, jigodiilor, nemerbnicilor de cea mai joasa speta, hienelor, ati inceput sa va mancati intre voi- iadul sa va manance pe toti
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212