REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Documentarul regizorului Michael Moore, „Planet of the Humans“, eliminat de pe YouTube

Documentarul regizorului Michael Moore, „Planet of the Humans“, eliminat de pe YouTube

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 1038

Platforma YouTube a eliminat controversatul documentar ''Planet of the Humans'', produs de regizorul, producătorul şi scenaristul american Michael Moore, ca răspuns la o acuzaţie de încălcare a dreptului de autor formulată de un fotograf de mediu britanic, relatează marţi The Guardian, citat de Agerpres.

Sursa foto: Michael Moore/facebook.com

Filmul, criticat de climatologi şi activişti de mediu care îl consideră inexact şi înşelător, ar include o secvenţă utilizată fără permisiunea proprietarului, Toby Smith, care nu aprobă contextul în care este utilizat materialul său.

Drept răspuns, producătorii filmului au negat încălcarea regulilor de utilizare echitabilă şi i-au acuzat pe critici de cenzură motivată politic.

Smith a depus plângerea la YouTube la data de 23 mai, după ce a descoperit că în ''Planet of the Humans'' au fost folosite câteva secunde din proiectul său ''Rare Earthenware'', care detaliază călătoria mineralelor rare din regiunea Mongolia Interioară.

Smith, care a abordat în lucrările sale anterioare subiecte legate de energie şi mediu, a spus că nu doreşte ca munca sa să fie asociată cu ceva cu care nu este de acord. ''M-am adresat direct YouTube în loc să îi abordez pe producătorii de film deoarece nu eram interesat de negocieri. Nu susţin documentarul, nu sunt de acord cu mesajul său şi nu îmi place utilizarea înşelătoare a informaţiilor în naraţiunea sa", a explicat el.

Regizorul ''Planet of the Humans'', Jeff Gibbs, a declarat că lucrează cu YouTube la rezolvarea situaţiei pentru ca filmul să fie din nou disponibil pe platformă cât mai curând posibil.

''Această încercare de a elimina filmul nostru şi de a împiedica publicul să îl vadă este un act flagrant de cenzură din partea criticilor politici ai 'Planet of the Humans'. Este o utilizare greşită a legii dreptului de autor pentru îndepărtarea unui film care a deschis o conversaţie serioasă despre modul în care părţi ale mişcării de mediu s-au aliat cu Wall Street şi aşa-numiţii 'capitalişti verzi'. Nu există absolut nicio încălcare a drepturilor de autor în filmul meu. Aceasta este doar o altă încercare a adversarilor filmului de a submina dreptul la liberă exprimare", a afirmat Gibbs, citat printr-un comunicat.

''Planet of the Humans'', cu peste 8 milioane de vizionări după lansarea online luna trecută, se descrie drept un ''asalt frontal'' asupra ''vacilor sacre ale mişcării ecologiste''.

Cunoscuţi activişti de mediu şi scriitori care abordează acest domeniu, precum Bill McKibben sau George Monbiot, au evidenţiat erori factuale, imagini care nu mai sunt de actualitate şi promovarea miturilor despre energia regenerabilă propagată de industria combustibililor fosili. Mulţi s-au declarat consternaţi de faptul că Moore - care şi-a clădit reputaţia de cineast de stânga şi susţinător al drepturilor civile - a produs o operă susţinută de climato-sceptici şi de thinktank-uri de dreapta.

Câţiva dintre aceştia au semnat o scrisoare prin care cer eliminarea a ceea ce au numit un documentar ''şocant de înşelător şi absurd''. Climatologul Michael Mann a spus că producătorii filmului ''au adus un deserviciu grav pentru noi şi planetă''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212