REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DOCUMENTAȚIA pentru supersite-ul DELTA DUNĂRII, realizată de un biolog CONDAMNAT pentru CORUPȚIE

DOCUMENTAȚIA pentru supersite-ul DELTA DUNĂRII, realizată de un biolog CONDAMNAT pentru CORUPȚIE

Replica API 4 mai 2021 | 22:46 3449

Institutul Geoecomar a angajat pentru realizarea documentației necesare realizării Supersite-ului Delta Dunării un controversat biolog clujean, condamnat pentru corupție.

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină București Sucursala Constanța a atribuit pe 14 aprilie 2021 contractul pentru ”Elaborare documentații de mediu necesare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul major privind Supersite-ul Delta Dunării din cadrul Centrului Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii Mari DANUBIUS - RI ce urmează a se construi în perimetrul Deltei Dunării, Județul Tulcea”.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri simplificate de achiziție inițiate pe 1 februarie 2021, în cadrul căreia au fost primite două oferte, din partea firmelor Unitatea de Suport pentru Integrare SRL Cluj- Napoca (reprezentant Liana Nicoleta Mihuț), respectiv Enviroecosmart SRL- D Galați (reprezentant Silvia Drăgan).

Câștigătoare a fost desemnată firma clujeană Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, care va primi pentru serviciile sale 65.900 lei, fără TVA. Societatea înființată în 2001 a raportat pentru anul 2019 afaceri de 1 milion de lei și un profit net de 97.000 lei, cu 9 angajați, precum și datorii de 200.000 lei.

”Complicele ucigașilor râurilor de munte”

Firma este controlată de Sergiu Mihuț, un controversat biolog clujean, condamnat în mai 2016 de Tribunalul Alba la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu.

Fostul senator USR Mihai Goțiu scria la acea dată despre Mihuț că este ”complicele ucigașilor râurilor de munte”, un biolog ”cunoscut în zona activiștilor verzi pentru numeroasele sale expertize favorabile companiilor și firmelor care au probleme cu mediul, de la Roșia Montană, la micro-hidrocentrale ori proiecte imobiliare în situri Natura 2000”.

”Condamnarea, în primă instanță, a avut loc într-un dosar de corupție în care Sergiu Mihuț a fost acuzat că ar încasat în mod necuvenit bani de la Cuprumin Abrud, sub pretextul unor studii de mediu. În același dosar au mai fost condamnați fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba Mihaela Dehelean Mih și fostul director Cuprumin Gheorghe Iordache”, spunea atunci fostul senator Goțiu.

Un studiu făcut de Sergiu Mihuț a adus României o procedură infringement

Politicianul USR prezenta apoi ”incredibilul bilanț al expertizelor lui Mihuț”.

”Încasarea sumelor necuvenite de la Cuprumin SA este doar una dintre faptele pentru care este cunoscut Sergiu Mihuț. Cu se mai poate lăuda biologul clujean:

- În timpul dezbaterilor publice legate de proiectul minier de la Roșia Montană (anii 2006-2007), Sergiu Mihuț a prezentat rapoarte și opinii favorabile companiei RMGC, desființate însă de experți internaționali; Sergiu Mihuț a perseverat și, în ianuarie 2010, și-a pus semnătura pe o scrisoare de susținere a proiectului Roșia Montană adresată președintelui țării și primului-ministru. Scrisoarea a fost semnată de Mihuț în calitate de șef al ”Centrului Focal pentru Monitorizarea și Conservarea Biodiversității Cluj”;

- Un studiu făcut de Sergiu Mihuț a adus România în procedură de infringement în fața Uniunii Europene; este vorba de cel privind amenajarea râului Capra, din munții Făgăraș. ”Unul din proiectele de microhidrocentrală pentru care România a intrat în procedură de infringement are la bază un studiu elaborat de d-nul Sergiu Mihut și firma sa Unitatea de Suport pentru Integrare: Sinteză integratoare a elementelor legate de proiectul de „Amenajare centrală hidroelectrică de mică putere râul Capra, jud. Argeș”, Cluj-Napoca, februarie 2012. Atragem atenția asupra riscurilor pe care le prezintă o astfel de evaluare a impactului asupra mediului”, se arată înr-un raport al World Wild Fund România (WWF);

- Aceeași firmă a realizat un studiu pozitiv de mediu și pentru alte două microhidrocentrale, ambele amplasate pe râul Nera; de asemenea, ecologiștii arată că Mihuț ar fi realizat studii pozitive pentru microhidrocentrale în Apuseni, pe Someșul Rece, în zona Măguri-Răcătău, într-un sit Natura 2000, dar și pe râuri din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv în alt sit Natura 2000;

- Tot într-un sit Natura 2000 se află și un ansamblu de locuințe din pădurea Făget, avizat, conform Asociației Transilvania Verde, pe baza ”expertizei” firmei lui Mihuț, USI.

- E interesant că în unele cazuri, ecologiștii au semnalat faptul că studiile… se plagiau între ele: astfel, în cele privitoare la proiectul imobiliar din Făget se vorbea despre zonă ca despre Roșia Montană, iar în cele pentru micro-hidrocentralele de pe Nera erau copiate pasaje dintr-un studiu realizat pentru avizarea unei… ferme de porci din județul Cluj”.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102