REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
8.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Doi BOLNAVI de CANCER au CÂȘTIGAT în instanță GRATUITATEA TRATAMENTULUI

Doi BOLNAVI de CANCER au CÂȘTIGAT în instanță GRATUITATEA TRATAMENTULUI

Replica API 23 august 2021 | 15:35 2055

Adrian L. din Constanța și Savel P. din Tulcea au formulat cerere prin care au solicitat ca, pe calea ordonanței președințiale, să se dispună obligarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la asigurarea către reclamanți, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a medicamentului BEVACIZUMAB (denumire comercială AVASTIN), până la soluționarea definitivă a dosarului aflat pe rolul Curții de Apel. Cei doi au fost diagnosticați cu glioblastom (tumoră malignă pe creier) iar medicii curanți au recomandat tratamentul cu AVASTIN, care în acest moment este compensat 100% doar în cazurile de: cancer colorectal, cancer bronho-pulmonar, cancer renal, neoplasm ovarian epitelial. Prețul medicamentului este de 1270,82 lei - 4804,67 lei/flacon în funcție de concentrație.

Condițiile de admisibilitate ale ordonanței președințiale

Prezenta cerere de ordonanță președințială îndeplinește condițiile de admisibilitate prevăzute de art.997 din Codul de procedură civilă: urgența, caracterul vremelnic și neprejudecarea fondului. URGENȚA este dată de prejudiciul direct, imediat și permanent, pe care îl sufăr datorită imposibilității de a ne asigura din veniturile proprii tratamentul necesar, fapt ce îi afectează direct dreptul la viață. Acest medicament are un preț deosebit de ridicat - aproximativ 5000 lei lunar - fapt ce îl pune în imposibilitatea de a-l achiziționa din resurse proprii având drept consecință imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic. Așa cum s-a arătat, cei doi suferă de o formă gravă și agresivă de cancer cerebral - GLIOBLASTOM - iar ca urmare a tratamentului cu medicamentul BEVACIZUMAB (denumire comercială AVASTIN), prescris de medicul oncolog, boala a stagnat iar starea sănătății lor s-a ameliorat.

Instanța a admis cererea formulată împotriva Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța a apreciat că urgența este dovedită având în vedere situația medicală a reclamanților rezultată din înscrisurile și actele medicale depuse la dosar, situație care relevă o afecțiune gravă, de natură a le pune viața în pericol în lipsa tratamentului prescris de medicul oncolog, având în vedere și costul unui astfel de tratament. De asemenea, măsura ce urmează a fi dispusă se impune în apărarea unor drepturi fundamentale ale reclamanților, respectiv dreptul la sănătate și dreptul la viață, drepturi reglementate de art. 34 și art. 22 din Constituția României și recunoscute de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Prin sentința din 18 august 2021, Curtea de Apel Constanța obligă Casa Națională de Asigurări de Sănătate să asigure reclamanților în regim de compensare 100%, fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, medicamentul BEVACIZUMAB ( denumire comercială AVASTIN ). Decizia nu este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt diagnosticate cu carcinom endometrial și ovarian.Dr.oncolog recomanda pe lângă chimioterapie și Avastin dar nu mă incadrez in protocol.Am făcut 3 ședințe pe care le-am cumpărat dar costa mult și am renunțat.Va rog daca mă puteți ajuta.Cu respect.
0
0
Felicitari! Dumnezeu sa le ajute sa se vindece si sa revina la o viata normala!!!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212