REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Doi manageri de spitale din Constanţa muncesc 24 din 24: îşi rotunjesc veniturile făcând gărzi în Spitalul Judeţean

Doi manageri de spitale din Constanţa muncesc 24 din 24: îşi rotunjesc veniturile făcând gărzi în Spitalul Judeţean

Replica API 29 august 2013 | 00:00 2237

Legea e cum vor ei: activitatea medicală nu este reflectată şi în declaraţiile de avere

Legea e cum vor ei: activitatea medicală nu este reflectată şi în declaraţiile de avere

Din manageri de spitale de stat au devenit contractual subordonaţi. Cum vine asta? Păi, deşi sunt manageri în sistemul sanitar, asta nu-i împiedică să facă gărzi în cu totul alte spitale din judeţul Constanţa. Nu sunt mulţumiţi de salariile din România, aşa că au găsit soluţii ingenioase de a-şi rotunji veniturile. O fi incompatibilitate? Numai Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ar putea să lămurească situaţia în cazul managerului Spitalului Orăşenesc Cernavodă, dr. Salem Zahra, sau în cazul managerului Spitalului de Pneumoftiziologie Constanţa, dr. Erdin Borgazi. Cotidianul "Replica" vă prezintă în exclusivitate faptul că persoanele menţionate mai sus îşi exercită atât funcţia de manager în Palazu Mare şi Cernavodă, cât şi cea de medic în Constanţa. Mai exact, dr. Erdin Borgazi face gărzi pe Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unitate condusă de dr. Dănuţ Căpăţână, iar dr. Salem Zahra poate fi găsit în acelaşi spital, dar pe Clinica de Chirurgie Ortopedie Pediatrică.

Cu alte cuvinte, cei doi sunt remuneraţi lunar de către două unităţi sanitare de stat pentru două activităţi diferite. "Fizic nu poţi să fii în două locuri. Media orelor lucrate continuu de medicii care fac gărzi depăşeşte 24 de ore, înregistrându-se şi cazuri în care medicii lucrează fără pauză timp de 30 de ore. În astfel de situaţii nu ai cum să şi manageriezi. După gardă ai nevoie de odihnă. Ce face managerul în cazul în care se întâmplă ceva în spitalul la care a fost numit manager şi el face de gardă la alt spital? Legea este interpretabilă şi ar trebui reglementată", spun colegii de breaslă ai celor doi medici. Aşa se face că unele persoane care ar trebui să se ocupe strict de problemele administrative şi organizatorice ale unui spital de stat din România, au ales să presteze şi servicii medicale într-o cu totul altă unitate, deşi acest lucru nu ar fi tocmai... moral, în timp ce Legea 95 privind reforma în domeniul Sănătăţii lasă loc de interpretări. "Doctorul Erdin Borgazi este angajatul Spitalului Judeţean. A dat examen în urmă cu vreo cinci ani. Cât timp este manager la Spitalul de Pneumoftiziologie are contractul suspendat. Face doar gărzi pe Secţia de Ortopedie. Domnul Salem Zahra face şi el gărzi pe Clinica de Chirurgie Ortopedie Pediatrică. Sunt remuneraţi doar pentru gărzi. Medicii din afara unităţii noastre pot încheia contracte doar pentru efectuarea gărzilor", au ţinut să ne lămurească specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Din declaraţia de interese nr. 727 din 27.02.2013, semnată de managerul dr. Salem Zahra, mai aflăm că acesta este şi asociat-administrator la SRL-ul Nova Medical. Dar medicul a avut grijă să specifice în documentul postat oficial pe site-ul Spitalului Orăşenesc Cernavodă că SRL-ul la care este asociat-administrator "nu a desfăşurat niciodată activitate, fiind în proces de lichidare". Îl credem pe cuvânt. Conform declaraţiei de avere, dr. Salem Zahra are un apartament în Cernavodă şi o casă în Palestina, ambele imobile fiind trecute pe numele soţiei. Medicul deţine şi un Audi A4. La Banca Transilvania figurează până în 2025 cu un împrumut de 15.000 de euro. La capitolul venituri, Salem Zahra a declarat un venit anual de 60.000 lei, reprezentând un salariu lunar de 5.000 lei doar pentru activitatea de "medic". În schimb, dr. Erdin Borgazi încasează anual 55.393 lei, pentru activitatea de "manager" şi 12. 886 lei din gărzile efectuate la Judeţean, conform ultimei declaraţii de avere.

Ce zice Legea? Dar ministrul Nicolăescu?

Conform art.183 din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în domeniul Sănătăţii, text în vigoare începând cu data de 6 iulie 2013, reiese faptul că: "(1) Personalul de specialitate medico-sanitar care ocupă funcţii de conducere specifice comitetului director şi are contractul individual de muncă suspendat poate desfăşura activitate medicală în unitatea sanitară respectivă. Programul de lucru se stabileşte de comun acord cu managerul spitalului. (2) Personalul de specialitate medico-sanitar prevăzut la alin. (1) desfăşoară activitate medicală în cadrul funcţiei de conducere ocupate. (3) Membrii comitetului director, şefii de secţie, şefii de laboratoare sau şefii de servicii medicale nu mai pot desfăşura nici o altă funcţie de conducere prin cumul de funcţii". Din Ordonanţa nr. 62, din 30 august 2006, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, reiese faptul că: "1. Pentru unităţile sanitare cu paturi cu personalitate juridică, care au sub 400 de paturi, salariile de bază la limita minimă şi maximă includ şi indemnizaţia de conducere, cu excepţia unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. 2. Medicii care fac parte din comitetul director la spitalele care au sub 400 de paturi, pe perioada cât ocupă aceste funcţii, pot fi incluşi în linia de gardă în specialitatea în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii publice. Orele de gardă efectuate se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază la limita maximă al gradului profesional în care este confirmat prin ordin al ministrului sănătăţii publice. 3. Funcţia de director de cercetare-dezvoltare se utilizează numai pentru spitalele clinice". Iar potrivit Ordinului nr. 870, din 1 iulie 2004, pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, text în vigoare începând cu data de 31 octombrie 2012, art. 39, reiese că: "(1) Medicul director general şi medicul director general adjunct medical au program de 7 ore zilnic, fără a fi incluşi în graficul de gardă. (2) În situaţia în care medicii care ocupă funcţia de director general şi director general adjunct medical doresc să efectueze gărzi, vor efectua gărzile în afara programului normal de lucru, fără a avea obligaţia de gardă". Ministrul Sănătăţii ne-a indicat faptul că situaţia descrisă mai-sus, legată de cei doi manageri, ţine de autorităţile locale, cu alte cuvinte... acolo sunt răspunsurile! "Dacă acei manageri sunt în subordinea consililor locale sau judeţene, faceţi numele publice şi să vă răspundă proprietarul care administrează spitalul, respectiv de ce nu ia măsuri. Numai în competenţa lor sunt acele măsuri", a declarat, pentru "Replica", ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum inteleg de ce acest manager se face ca nu vede ca angajatii de la statia de epurarea de langa ei nu fac ture de noapte,desi spor de noapte iau,ca si cand ar fi la munca,dar ei lucreaza in acest timp la ateliere mecanice,la restaurante,figureaza ca muncesc in doua locuri in acelasi timp.Asadar,pestele de la cap se impute.Are fata de smecher ce inseala statul,furandu-l cum poate si cat poate
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614