REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Doi membri ai Academiei Române, CETĂȚENI DE ONOARE ai municipiului Constanța

Doi membri ai Academiei Române, CETĂȚENI DE ONOARE ai municipiului Constanța

Replica API 11 iulie 2019 | 00:00 343

Consiliul Local Constanța s-a întrunit, miercuri, 10 iulie a.c., în ședință extraordinată, în cadrul sălii de festivități a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. La ședință au fost prezenți 23 de consilieri locali, iar pe ordinea de zi au figurat două proiecte de hotărâre de Consiliu Local, privind acordarea a două titluri de cetățean de onoare, pentru Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu.

Primarul Decebal Făgădău a afirmat, cu această ocazie: „Suntem într-un moment important, am convocat aleșii pentru a da răspuns unei inițiative, inițiativă care nu cred că am avut până acum, după Revoluție, la Constanța. Sunt o mulțime de oameni care au muncit, care au dus o luptă cu ei înșiși in folosul comunității.E o onoare să-i avem alături pe cei doi academicieni. Despre aceste personalități nu am auzit niciodată un cuvânt rău. Asta ar trebui să fie o lecție de comportament. Apreciez acest moment, un moment care a pus la un loc mai multe județe și a adus aici în sală mai multe personalități. Astăzi e un gest care poate reprezenta un moment de creștere al orașului”.

La rândul său, prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, a declarat: „În actul de punere în construcție al acestei clădiri, scrie că s-a ridicat pentru a fi un templu al științei. Un templu onorat si recunoscut public.Fostii elevi ai colegiului primesc aceasta distinctie. Mulțumim pentru sprijinul acordat.Vă asigur că facem o activitate de calitate".

Frangopol T. Petre este un inginer chimist român, membru de onoare al Academiei Române - Secția de științe chimice din anul 2012. Constănţean de origine, a urmat şcoala primară nr 1 din localitate (1940-1944), după care Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa (1944-1951). În perioada 1951-1956 a urmat cursurile Facultăţii de inginerie chimică a Universităţii tehnice din Iaşi pe care a absolvit-o cu o lucrare de licenţă intitulată „Coloranţi cu sulf”, conducător ştiinţific fiind conferenţiarul universitar Gheorghe Lupuşor.

După absolvirea facultăţii s-a angajat imediat (1956) la Institutul Petrochim din Ploieşti însă, după câteva luni de zile, a fost selecţionat de nou creatul Institut de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele să urmeze cursurile de zi, timp de un an (1956-1957), serie unică de specializare în Fizica şi Tehnologia Nucleară la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti, grupa de Radiochimie, domeniu inexistent în România în acel moment. A fost un curs de specializare organizat de Horia Hulubei în cadrul Catedrei de Structura Materiei în colaborare cu IFA.

A lucrat în Institutul de Fizică Atomică până în 1993. După pensionare a pus la dispoziţia societăţii experienţa acumulată, ocupând diverse posturi de consilier. În perioada 1995-1998 a fost consilier al vicepreşedintelui Academiei Române iar în perioada 2002-2010 a fost consilier ştiinţific la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. De asemenea, a fost consilier la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" şi membru în Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea de politici în domeniul educaţiei şi cercetării.

Marian Traian Gomoiu (n. 15.08.1936, Bazargic, România) este un biolog și oceanograf român, membru titular al Academiei Române. Este preşedinte al Comisiei de Oceanografie – Limnologie a Academiei Române. Director general adjunct, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – Filiala Constanţa. Este profesor titular la Universitatea din Constanţa – Catedra de Ecologie; profesor emerit al Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi – Facultatea de Biologie. Între 1990 şi 1993 a îndeplinit funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu sediul la Tulcea.

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 200 de lucrări ştiinţifice – publicate în cărţi şi periodice – dintre care 75 în străinătate. Pe baza lor i s-au acordat înalte premii şi distincţii, dintre care amintim Premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române (1987) şi Medalia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Mării Negre (Istambul, 2009).

Mirela PASCAL

Citește și: Consilierii locali municipali, convocați în ședință. Se vor acorda două titluri de cetățean de onoare

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
niste comunisti jegosi
2
1
PS unul dintre consilieri dormea! De aceea au fost numarati doar 23 si nu 24!
2
1
Ma cutremur cand citesc comentariile de mai jos! Cei care su scris sunt de o imbecilitate rara! Dar voi care ati comentat evenimentul ce ati facut pentru tara si pentru oras? In afara sa mancati si sa va cacati mau faceti ceva? PS pentru Replica! Au fost 24 de consilieri si nu 23!
3
4
din cauza bosorogilor nu au loc tineretu,,sta pe scaun pana crapa.
4
4
Si ce anume au facut acei consilieri ptr constanta ca sa fie onorati? Ceea ce a facut primarul , Adica Nimic?
5
1
Intrebare: cu ce au propulsat cei doi civilizatia spre viitor ?
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218