REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Doina Păuleanu, despre casa care a aparținut unui prefect de la malul mării! VIDEO

Doina Păuleanu, despre casa care a aparținut unui prefect de la malul mării! VIDEO

Replica API 12 mai 2020 | 00:17 3193

Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanţa, Muzeul Ion Jalea este unul dintre puţinele edificii culturale din România dedicate exclusiv sculpturii. Mai multe detalii importante și extrem de interesante despre viața lui Ion Jalea și istoria casei ce ‘privea marea’, devenită ulterior muzeu a oferit istoricul constănțean, Doina Păuleanu.

Pentru că nu s-a mai auzit nimic de minunatul Muzeu „Ion Jalea” din Constanța iar redeschiderea obiectivelor culturale se va face în acest weekend, după o lungă perioadă de izolare, istoricul constănțean, Doina Păuleanu, a relatat cu drag istoria renumitului sculptor dar și a clădirii ce privește marea. Dacă mai sunt încă persoane care se întreabă încă cine a fost Ion Jalea ar trebui să știe că acesta s-a născut pe 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea iar legătura cu ţinuturile dobrogene este demonstrată nu numai prin moştenirea sa culturală, cât şi printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupaţiile locuitorilor se materializează în adevărate studii antropologice. Un alt amănunt important este constituit de faptul că Jalea a luptat în Primul Război Mondial și și-a pierdut mâna stângă în luptă, fiind nevoit să sculpteze toată viața doar cu dreapta.

A aparținut unui fost prefect

Casa, în care se află astăzi Muzeul, a aparţinut prefectului de Constanţa, Constantin Pariano, şi este proiectată în stil naţional neo-românesc de către arhitectul Victor Stephanescu după marele război. În anul 1968, atunci cand sculptorul face Constanţei donaţia iniţială, clădirea devine muzeu. Ulterior, în anul 1984, colecţia este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului, ajungând astfel la un total de 227 de lucrări.

Sculptorul Ion Jalea

Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realității - în special a figurii umane - și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanență glorificarea unor fapte sau personalități semnificative din experiența istorică.

Din spusele Doinei Păuleanu, Muzeul Ion Jalea are o calitate specială, anume aceea de a ne purta prin toate fazele creaţiei sculptorului, prin temele favorite, conturând astfel un destin artistic de excepţie. În ultimii ani acesta a fost reabilitat și modernizat aproape în întreime, interiorul oferind o senzație caldă și primitoare, celor care îi calcă pragul.

Întreaga istorie a Muzeului, relatată de istoricul și directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Respect, dna Pauleanu! ,,Omul potrivit la locul potrivit,, Va apreciez foarte mult.
0
0
pt aloo, dar tu stii ce stie Doina Pauleanu ?? spune istoria unei cladiri daca stii nu-i dai tu banu sa nu-i spun ce esti
0
0
La pensie ca ajunge
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272