REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.2° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
7.2° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Doina Păuleanu s-a STINS din VIAȚĂ

Doina Păuleanu s-a STINS din VIAȚĂ

Replica API 23 decembrie 2020 | 12:45 10500

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, s-a stins din viață în dimineața de miercuri, 23 decembrie. Se pare că aceasta era infectată cu SARS-COV 2 și internată la Spitalul de Boli Infecțioase.

Doctor în Istoria Artei, renumit istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța din 1990, dr. Doina Păuleanu împlinise 72 de ani pe 29 martie 2020.

Era absolventă a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Secţia Istoria şi Teoria Artei, promoţia 1971.

De-a lungul timpului s-a făcut remarcată cu numeroase lucrări publicate, în antropologie urbană, istoria artei, imagologie, management cultural etc, dar a primit și multiple premii și distincții pentru munca depusă. Iubea ceea ce făcea și se dedica întru totul. A devenit critic de artă și director al Muzeului de Artă din Constanța încă din anul 1990.

Mesajul Consiliului Județean Constanța

Una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa, cunoscută drept un profesionist în domeniu, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța s-a stins din viață lăsând un gol imens în inimile tuturor și în viața culturală constănțeană!

Un om bun, modest, respectuos, optimist și pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moștenire culturală durabilă pentru viitoarele generații.

“De astăzi viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și din țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L'Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008.

Grație doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanța deține una dintre cele mai mari colecții de artă din țară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituție de cultură, aflându-se opere aparținând marilor pictori și sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum și mulți alți artiști români de mare valoare.

Cetățean de onoare al județului Constanța, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărți, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanța: 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii”.

L.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prea repede a parasit aceasta lume doamna artelor plastice, o puternica personalitate a culturii romane ,un om deosebit de sensibil...Drum lin spre stele, draga colega ! Si acolo vei avea mult de lucru,, analizand si scriind despre arta marilor maestri ai penelului !Nu te bom uita niciodata !
7
0
Dumnezeu sa o odihneasca in pace, Regrete eterne
5
0
DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA!
5
0
o mare pierdere pentru cultura constanteana. D-zeu sa o odihneasca in pace.
14
0
Sa speram ca vom gasi pe viitor oameni atat de pasionati de meseria lor.
12
1
RARA AVIS drum luminos catre DUMNEZEU
36
0
Dumnezeu s-o odihneasca in pace ! Mare pacat, Constanta a pierdut o somitate...
43
1
Se aude ca ar fi niste tablouri pe la fostii conducatori. O verificare, nu ar strica...
6
22
Dumnezeu sa o ierte.....pacat ca a murit de acest virus....aviz amatorilor care nu poarta masca....
32
3
Dumnezeu sa o ierte , sa o odihneasca in pace, in Lumina Sa !
36
0
Dumnezeu s-o odihneasca. Constanta a pierdut un mare om de cultura.
63
1
Dumnezeu sa o odihneasca. Din pacate, din punct de vedere cultural, suntem in evul mediu intunecat. Acum traim in epoca telefoanelor mobile, manelelor si cocalarilor. Oamenii de cultura sunt priviti ca fiind niste neadaptati care nu isi au locul in societatea de azi. Jeg si scarba la tot pasul, tigani si machidoni analfabeti in masini mai scumpe decat bugetul ministerului culturii si artelor. O sila de lume.
79
0
Prea devreme a plecat ,mai avea multe de spus Dumnezeu s a o ierte si sa se odihneasca in pace . O zi trista pt asa pierdere .
55
1
O imensa pierdere pentru Constanta! Un om de mare valoare.. Profund respect...Dumnezeu sa o odihneasca in pace si lumina!
71
0
Multumim pentru emisiunile culturale ale doamnei Pauleanu. Cultura din Constanta dispare cam de tot, odata cu disparitia acestor oameni !
76
2
Un om exceptional, un nume de referinta in domeniul cultural, un dascal remarcabil, pe care am avut onoarea sa il am profesor la disciplina Istoria Artei. Bunul Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
103
2
Dumnezeu sa o odihneasca! O mare pierdere pt Constanta
101
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407