REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.3° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Dopul de ceară: cauze, simptome și tratament

Dopul de ceară: cauze, simptome și tratament

Replica API 2 iunie 2021 | 00:00 860

Ceară din urechi, cunoscută și sub denumirea de cerumen, este substanță produsă de glandele din interiorul canalului urechii. Ceară acumulează praful și alte particule care pătrund în ureche, protejând astfel timpanul de infecții ori alte daune, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

În mod normal, ceară din ureche se usucă și cade, împreună cu praful și celelalte particule colectate. În unele cazuri însă, atunci când canalul urechii este prea îngust ori are o formă mai neobișnuită, ceară întâmpină dificultăți la ieșirea din ureche și așa se produc dopurile de ceară.

Cauzele apariției dopului de ceară

Dopul de ceară apare atunci când ceară, în loc să fie eliminată de la nivelul urechii, este împinsă în interiorul acesteia.

La apariția dopurilor de ceară contribuie și următorii factori:

Folosirea bețișoarelor de ureche, care aparent îndepărtează ceară din ureche, însă de fapt pot împinge mai mult către interior ceară

Folosirea căștilor interne pentru ascultarea muzicii

Îngustarea canalului urechii în urmă unei infecții

Producerea excesivă de cerumen în urmă unei traume la nivelul urechii

Producerea unei cantități insuficiente de cerumen, care apare odată cu înaintarea în vârstă

Simptome dop de ceară

De multe ori dopurile de ceară sunt depistate destul de târziu, acestea producând simptome care pot fi ușor neglijate în faza incipientă. Iată ce simptome apar odată cu formarea dopurilor în ureche:

Auz mai slab

Amețeli

Dureri la nivelul urechii

Senzație de urechi înfundate

Țiuit al urechilor

Mâncărimi ori senzație de gâdilat în interiorul urechii

Diagnosticare dopuri de ceară

Dopurile de ceară sunt descoperite de medicul generalist, dar și de cel pediatru ori de medicul orelist. Depistarea dopurilor de ceară se face în urmă unei discuții cu pacientul, apoi prin verificarea canalului urechii cu ajutorul otoscopului (n.r. instrumentul optic cu care se examinează canalul auditiv).

Tratament dopuri de ceară

Medicul va îndepărta dopurile de ceară printr-o procedura rapidă și nedureroasă. Acesta fie va îndepărta dopul de ceară cu ajutorul unei chiurete din plastic, fie va iriga canalul urechii cu apă călduță, amestecată cu substanțe care ajută la dizolvarea dopului de ceară. O alte metodă folosită de medici este cea a aspirării dopului de ceară.

Întrucât pot cauza apariția unor complicații precum infecția la mijlocul urechii, precum și infecția urechii externe sau perforarea timpanului, dopurile de ceară trebuie îndepărtate cât mai rapid. De aceea este important să apelezi la ajutor de specialitate dacă bănuiești că poți avea dopuri de ceară.

Se găsesc în comerț și picături de ureche care ajută la dizolvarea și eliminarea dopurilor de ceară, însă dacă sunt folosite din timp, nu după ce dopurile s-au întărit deja. Ideal ar fi însă să se apeleze la ajutorul unui medic orelist, care va face tot ce trebuie pentru a evita apariția complicațiilor.

Prevenire dopuri de ceară

Formarea dopurilor de ceară poate fi împiedicată prin evitarea folosirii bețișoarelor de ureche, precum și a altor instrumente care pot împinge ceară în interiorul urechii.

Medicii ne sfătuiesc să renunțăm la obiceiul de a ne curată urechile, acestea fiind capabile să se curețe singure fără probleme. Dacă după baie lăsăm apă din ureche să se elimine singură, această va ieși cu tot cu cerumenul prezent în canalul urechii și astfel formarea dopurilor de ceară este imposibilă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212