REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DOSAR NOU. Matei, trimis în judecată de DNA pentru Tabăra din Năvodari!

DOSAR NOU. Matei, trimis în judecată de DNA pentru Tabăra din Năvodari!

Replica API 20 septembrie 2017 | 14:13 2508

Nicolae Matei, fost primar al Năvodariului, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000), dosarul cu numărul 6401/118/2017 fiind înregistrat la Tribunalul Constanța pe 18 septembrie 2017. Alături de el, în calitate de inculpați apar și Neculai Dima, dar și Ștefan Ciocănel, pe când părți civile s-au constituit SC Sind România SRL și Ministerul Finanţelor Publice, iar parte vătămată: Consiliul Local Năvodari. Urmează a se stabili primul termen în proces. În cauză este vorba despre un teren situat în zona Taberei de Copii Năvodari, care a ajuns în proprietatea unei societăți, pe nedrept, sub semnătură fostului primar.

În cauză este vorba despre un teren situat în zona Taberei de Copii Năvodari, care a ajuns în proprietatea unei societăți, pe nedrept, sub semnătura fostului primar. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în calitate de primar al oraşului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”. Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al oraşului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparţinea în realitate oraşului Năvodari. Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de edil și administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic. Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna oraşului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosinţă asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului. În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite, etc.), inculpatul Matei Nicolae a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari.

Clădirile de pe teren introduse în patrimoniul orașului Năvodari

Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la iniţiativa inculpatului şi pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia şi introduse în cel al oraşului Năvodari, fără ca aceasta operaţiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste şi prealabile despăgubiri. Ulterior, Primăria oraşului Năvodari a vândut la licitaţie publică o parte din bunurile respective, în condiţiile în care societatea contestase executarea silită şi achitase, cel puţin parţial, datoria invocată de instituţia publică. Acționând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei. În cele două situații menționate mai sus, edilul municipiului Năvodari a beneficiat de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor infracționale menționate mai sus. De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reținute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ștefan a părăsit funcția publică și a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înființarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condițiile de mai sus. În cauză, s-au constituit părți civilă: societatea păgubită ca urmare a acțiunilor inculpaților cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. În ședința din data de 04.09.2017, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză. A fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Matei Nicolae și Ciocănel Ştefan. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Amintim că, anterior, inculpatul Matei Nicolae a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (comunicate nr. 1698/VIII/3 din 28 noiembrie 2014 și 909/VIII/3 din 10 decembrie 2012) , iar într-una din cauze a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In locul meu o pun consilier pe fii mea..sa o votati..eu va fur in continuare..cum am luat si cherhanaua
0
0
Vedeti Novodareni ca nu stiti! Lui popescu i-am dat eu terenul din str D8..unde ii dadusem lui Munteanu sa fac un bloc wave4 si sa imi dea apartamente..terenul era pe numele nepoatei de la bucuresti obtinut cadou din titlu lui Spilcea la retrocedarea de 13ha..
0
0
Cum ziceceti ca furat Matei terenuri ca de construit il vedem pe Popescu , Chelaru si gasca lui
0
0
Daca ar durea prostia...Matei ar urla primul...fereasca Dzeu cat de josnic e omul asta...baaa...profita de viata asta, ca in dreapta Domnului...asa cum te vezi...nu o sa fii niciodata! AMIN!
4
0
Matei mi a facut cherhana...am uitat de el..chelaru imi face drum acum din bulevard..a ti vazut..sa venit la vara sa va iau banii ca nici paharele nu le spal
2
3
Acest pervers si dictator Matei Nicolae v- a avea viata la fel ca Nicusor Constantinescu , adica v- a imbatrani in puscarie , un mincinos ordinar care a furat toata Tabara de copii si acum vine sa prosteasca iar lunea cu o gaina si trei oua. A violat fata fratelui pocait Boerasu i- a distrus viitorul animalul , sa putrezesti la puscarie bestie!!!
8
1
EU SUNT Mason si am protectie dar la cate apartamente am si la cati banii am facut chiar daca o sa fac 5 ani acolo merita
3
8
Eu nu inteleg ce mai vrea acest om? Chiar nu are frica de Dumnezeu?! Omule...o sa mori in chinuri la cat minti si profiti de naivitatea oamenilor...sa-ti fie rusine...
4
1
Am crezut ca si voi de la replica sunteti de soi dar sunteti,perversi si sterget comentarile de pe blog la oameni vostri.
4
0
Ia urmariti voi cine ia dat teren de casa bonus lui Deliorga Cristi si au contribuit si interlopi la punerea temeliei,ce face DNA sau DIICOT.
6
0
Domnilor nu este corect cum sa uitam de primarul nostru scump si drag Chelaru Florin. El este urmasul care se da la fund si lucreaza pe la spate. E construieste prin Adi Bac o multime de blocuri prin diferite zone din oras si impart profitul in egala masura. Este normal sa fie asa, pai cum sa aiba bani pentru asa costume scumpe. Este mereu plecat de cand este primar este plecat mereu Primaria funcioneaza din inertie. Noroc cu mine ca mai initiez proiecte pentru oras altfel se duce de rapa.
8
3
Ciocanel Stefan si-a tras si el 6 hec de teren ca doar nu l-a slugarit pe Matei degeaba . Toata vara sta in Tabara Navodari , cazare gratuit . Acum sa plateasca .
12
2
Matei are la mana toata justitia constanteana in special Curtea de Apel asa ca mare lucru nu asteptati,Deliorga si Vali Stefan sant subalternii lui,asculta ce spune imparatul de la Navodari.
9
0
ce aveti cu moruzi
4
8
La puscarie cu animalul Matei
12
1
Ink nu stiti cum functioneaza mafia in Romania...Nu o sa pateasca nimic nici Matei si nici un consilier..Totii sunt intr o claca care niciodata nu o se destrame..Sunt bani multi la mijloc si interese politice..
15
0
la puscarie cu toti primari corupti si avari .ANI sa ia la verificat toate primariile .
11
1
Oare a furat singur Matei,oare cate blocuri isi fac consilierii in Tabara,Morutzi face al 2 lea bloc prin sageti ,in primul are 4 garsoniere,le face cu Silviu
12
1
Iar a suparat Matei pe cineva de i-au mai scos un dosar ?
10
1
Sugi pula!Primar bun,un mafiot inconjurat de slugi parvenite!
10
2
Totul se plateste pe pamint...acum sa vedem ce consilieri o sa ia dupa el...
15
1
Bagati Primarii buni la puscarie si puturosii care nu fac nimic merg la ciupeala
12
6
La puscarie animalule
19
1
Sfarsit de trai-neneaca pentru Matei . Urmatorii 25 de ani va fi ocnas la Poarta Alba ! Baietii il asteapta ...
17
2
Nu-l mai chinuiti atat. Bagati-l odata la puscarie pe tiganul asta analfabet.
17
1
justitia va face dreptate
13
1
Majoritatea au averi si vile nejustificate ! Normal ar trebui luati la puricat si ei !
17
1
Urmeaza Scupra de la Ovidiu, a vandut sute de hectare la pretuti de nimic, cel mai informat e Funda de la Cogealac si Raftu de la Poiana.
19
2
Ma doare in cur de toa lumea iau iar 80 de termene si dupa 10 ani se prescrie tot,justitia o am la mana in constanta
18
5
Mafia de la navodari. Dati si de mafia cta
20
1
Din pacate cade doar Matei. Ceilalti, din Consiliu, dorm linistiti.
25
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614