REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dosarele de corupţie ale foştilor funcţionari publici: Constantinescu, Parpală şi Sărăcilă, intră în vacanţă odată cu judecătorii

Dosarele de corupţie ale foştilor funcţionari publici: Constantinescu, Parpală şi Sărăcilă, intră în vacanţă odată cu judecătorii

Replica API 10 mai 2018 | 00:00 475

Trei foşti funcţionari publici la nivelul judeţului Constanţa, toţi trei trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, au primit amânări la Tribunalul Constanţa pentru luna iunie când, mai mult ca sigur, se vor cere alte termene pentru septembrie sau octombrie.

Parpală şi raportul de expertiză

Primul dintre ei este Boris Parpală, fost director al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța, trimis în judecată de către DNA pentru efectuare unor acte de comerț incompatibile cu funcția, folosire a influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, evaziune fiscală, spălare de bani şi transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială.

Totodată, în dosarul de trimitere în judecată apare şi SC Fatum Consulting SRL, firma administrată de acesta. Mai exact, Parpală a determinat 22 de primării din judeţul Constanţa să încheie contracte inutile cu firma lui. În perioada de 2012 –2015, Parpală, în calitate de administrator al firmei menţionate, a înregistrat în contabilitatea acesteia operațiuni fictive și cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 lei, reprezentând impozit pe profit și taxă pe valoare adăugată.

De asemenea, potrivit DNA, în 2013 Parpală a investit o parte din sumele obținute în urma contractelor încheiate cu cele 22 de primării pentru concesionarea unui teren în județul Constanța, înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.

La data de 6 februarie 2014 a transmis în mod fictiv părțile sociale deținute în cadrul SC Fatum Consulting SRL către o persoană, deși ulterior a continuat să beneficieze de activitatea societății și a continuat să efectueze operațiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale. La ultimul termen de marţi, 8 mai, Tribunalul a decis amânarea cauzei pentru depunerea la dosar a unui raport de expertiză contabilă şi pentru depunerea unor eventuale obiecţiuni.

Sărăcilă vs. APIA

Următorul pe listă este Marian Sărăcilă, fost consilier local şi fost viceprimar al comunei Tuzla, trimsi în judecată, în 2013, de DNA, împreună cu încă doi apropiaţi, pentru fraude cu fonduri APIA. Potrivit anchetatorilor, Sărăcilă ar fi solicitat ilegal, prin firma sa SC Vasy Company` 97 SRL, subvenţii de la APIA pentru suprafaţa de teren de 51,52 hectare.

Iniţial, instanța l-a găsit vinovat de „participație improprie la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are drept rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” şi chiar l-a condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendare, însă ulterior s-a decis retrimiterea dosarului la instanţa de fond, actualmente acesta fiind în faza de rejudecare. Marţi, 7 mai, instanţa a dispus un nou termen pentru continuarea cercetării judecătoreşti şi pentru audierea unor martori.

Noi martori într-un dosar al lui Nicuşor

Şi fostul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost prezent pe ordinea de zi a Tribunalului Constanţa, marţi, 8 mai, cu unul dintre dosarele deschise pe numele său. Este vorba despre dosarul „Geotop 2001” în care mai apar şi alte nume din subordinea lui Nicuşor, cum ar fi fostul arhitect şef al CJC, Titi Cenușă, și omul de afaceri Ioan Ichim.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Constantinescu și Cenușă și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Cei doi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ioan Ichim, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda s-a realizat prin efectuarea, de către Constantinescu, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim.

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au virat sumele de bani în contul aceleiași societăți comerciale. Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări fictive. Şi acest dosar a primit un nou termen, pentru continuarea cerccetării judecătoreşti şi pentru audierea martorilor propuşi.

De remarcat că toate aceste trei dosare de corupţie au primit termen pe data de 4 iunie, iar dacă şi atunci se vor găsi motive de amânare, acestea urmează a fi reluate tocmai în septembrie, întrucât judecătorii vor intra în vacanţă, în perioada verii.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar de Husein Ozghen nu zice nimic acest porcusor? ca toata averea o are pe numele lui
0
1
dupa vacanta o sa avem si condamnarile, sa speram ca vor fi pe masura faptelor, de acord?
3
0
de clanul bobe cand va luati ? niste javre !
1
1
Darcudosarele lui BUCUR IONEL,NEGULICI ELENA,OLTEANU MADALINA,ENCICA IONEL,NICOLA LAURENTIU si DARAMUS VICTOR ce se mai aude? Cand va primi solutia? Au trecut 2 ani.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218