REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dosarul exploziei de la Petromidia se întoarce la Parchet! Încă un pic şi se concluzionează că MORŢII SUNT DE VINĂ!

Dosarul exploziei de la Petromidia se întoarce la Parchet! Încă un pic şi se concluzionează că MORŢII SUNT DE VINĂ!

Replica API 19 ianuarie 2018 | 00:36 644

INADMISIBIL! Ce lălăială!

INADMISIBIL! Ce lălăială!

Dosarul tragediei de la Petromidia, din vara anului 2016, se întoarce la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale. Miercuri, 18 ianuarie, Tribunalul Constanţa a respins definitiv contestaţia făcută de procurori, împotriva încheierii din data de 29 septembrie 2017, a Judecătoriei Constanţa, prin care a dispus restituirea cauzei la parchet. Motivele invocate de avocaţi constau în nulitatea relativă a ordonanţei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, din data de 29 noiembrie 2016, precum şi a actului subsecvent, rechizitoriul nr.586/P/2016 din 7 decembrie 2016, respectiv neregularitatea rechizitoriului, constând în imposibilitatea stabilirii obiectului sau a limitelor judecăţii, la care au adăugat şi lipsa răspunsului procurorului.

Astfel, reprezentanţii Ministerului Public vor fi nevoiţi să refacă ancheta, cu audierile de rigoare. De ramarcat că, iniţial, companiile Rompetrol Rafinare SA şi Rominserv SRL au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, după explozia din luna august 2016, de la Rafinăria Petromidia, soldată cu decesul a două persoane. În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată patru persoane: Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, pentru aceleaşi fapte.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, pe 22 august 2016, în incinta rafinăriei de la Năvodari, a avut loc o explozie în urma căreia doi angajaţi ai companiei Rominserv au decedat, iar alţi doi au fost răniţi. Angajaţii efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC Rompetrol Rafinare. Conducta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatură cuprinsă între 360 - 380 grade C. În urma exploziei, s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetroln.r.), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol şi evitându-se propagarea incendiului. În cursul urmăririi penale iniţiale, s-a stabilit că, din cauza nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.

Totodată, s-a reţinut că atât cele două societăţi comerciale, cât şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice, nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alt dosar al procurorului Nita foarte bine lucrat...
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367