REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dosarul furturilor prin metoda 'împrietenire', la apel! Capii rețelelor au dat lovitura în zeci de locuințe

Dosarul furturilor prin metoda 'împrietenire', la apel! Capii rețelelor au dat lovitura în zeci de locuințe

Replica API 21 octombrie 2019 | 00:39 312

Ani grei de pușcărie!

Ani grei de pușcărie!

Un nou termen în dosarul furturilor prin metoda ”împrietenire”, instrumentat de procurorul Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a scurs joi, 17 octombrie. Mai mulți inculpați au cerut amânarea termenului pentru angajare avocați, însă a fost și lipsă procedură persoane vătămate. Astfel, a fost stabilit un nou termen pentru 1 noiembrie. Pe fond, inculpații au primit pedepse între 1 an și 7 ani de închisoare, dosarul aflându-se pe rolul Curții de Apel în stadiu de recurs.

Pe teritoriul întregii țări s-au înregistrat, în perioada 2015-2017, zeci de plângeri formulate de persoane cu vârste înaintate care au relatat că li s-au sustras din casă bani și bijuterii în aceeași manieră. Existând același mod de operare, dar și descrieri, uneori amprente ridicate de la fața locului, înregistrări video, descrieri făcute de martori coroborat cu datele furnizate de persoanele vătămate, au rezultat elemente comune ce au dus la reunirea sa două dosare de constituire a unui grup infracționat organizat. Astfel, s-a constatat că activitatea infracțională era derulată de două grupuri infracționale organizate, unul format din peste 15 persoane, iar celălalt din 3 persoane, marea majoritate dintre acestea domiciliate în județul Galați, cu legături de rudenie sau afinitate între ele. Grupările sunt specializate în comiterea de infracțiuni de furt din locuințe și nu numai, săvârșite prin modul de operare „împrietenire”, pe raza întregii țări, inclusiv din Constanța, și au avut, până la data destructurării, o activitate infracțională extrem de intensă. Modul de operare „împrietenire”, folosit de către persoanele vizate de anchetă, presupune următoarea tipicitate: membrii grupării își aleg întotdeauna victimele dintre persoanele foarte înaintate în vârstă, trecute de cele mai multe ori de 80 de ani, care locuiesc singure, limitând în acest fel posibilitatea de a fi recunoscuți de către păgubiți sau aceea de a li se opune rezistență fizică. Abordau aceste victime fie pe stradă, fie direct la locuințele lor și, de cele mai multe ori, folosesc pretexte false legate de presupusa oferire de produse gratuite din partea primăriilor, a unor supermarketuri de renume sau chiar din partea Uniunii Europene, astfel încât să le obțină acordul pentru a pătrunde în locuințele lor. Odată obținut acordul victimei pentru a pătrunde în locuință, una sau maxim două dintre inculpate îi distrag atenția acesteia, pretinzând ca fac o demonstrație privind eficiența sau caliatatea produselor oferite, îngrijindu-se ca ușa încăperii în incinta căreia are loc așa-zisa demonstrație să fie închisă, astfel încât victima să nu aibă vizibilitate spre celelalte încăperi, timp în care alte una sau două inculpate pătrund în locuință fără a fi observate și scotocesc până ce descoperă și sustrag sume de bani sau bijuterii.

Până la finalizarea urmăririi penale au fost identificate 34 de fapte comise de către membrii celor două grupări în 9 județe ale țării, respectiv Constanța, Prahova, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Cluj etc precum și în muninicipiului București. De asemenea, trebuie menționat că mare parte dintre membrii grupărilor vizate de anchetă sunt recidiviști sau posesori de antecedente penale, un aspect de evidențiat fiind acela că, în multe dintre cazuri, antecedentele reprezintă infracțiuni comise cu același mod de operare.

Cu privire la momentul și persoanele care au constituit grupul coordonat de către inculpatul C. Șerban. Referitor la cel de-al doilea grup, al cărui lider este inculpatul I. Șerban, s-a reținut că acesta a fost constituit în luna septembrie 2017, pe aceleași considerente. În sprijinul ideii conform căreia, în fapt, cele două grupări au fost constituite anterior momentelor reținute este de semnalat faptul că, potrivit fișelor de cazier judiciar ale unora dintre inculpați, aceștia au suferit condamnări pentru fapte similare comise încă începând cu anul 2001.

În ceea ce privește persoanele care au constituit primul grup s-a reținut că inițiativa a aparținut în primul rând inculpatului C.Șerban, care coordonează întreaga activitate infracțională și obține foloasele cele mai însemnate de pe urma acesteia, precum și inculpatelor aflate în relații de căsătorie/concubinaj cu acesta. Astfel, s-a stabilit pe baza materialului probator administrat că grupul are o structură bine definită, cu sarcini clare atribuite fiecărui membru al grupului, toți acționând pentru atingerea unui scop comun, respectiv îmbogățirea prin comiterea de infracțiuni de o anumită natură. Din banii obținuți din activitatea infracțională membrii grupării și-au achiziționat imobile, autoturisme, bijuterii etc., cu precizarea că valoarea totală a prejudiciului creat celor 34 de persoane vătămate este de aproximativ 290.750 de lei și zeci de mii de eurode euro, ceea ce înseamnă circa 380.803 de lei.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tigani cersetori care mananca din gunoaie.
0
0
capitanul a murit de mult ba prostule, legiunea de acum... o adunatura de hipsteri handicapati
2
0
TOT RESPECTUL SI TOATA STIMA PENTRU DOMNUL TEODOR NITA,UN ADEVARAT PROFESIONIST ,NOTA 10 . DE CE NU SE PROMOVEAZA ASEMENEA VALORI ??? ORICAND AR PUTEA CANDIDA PENTRU FUNCTIA DE MINISTRUL JUSTITIEI . SUCCES IN CONTINUARE .
6
1
multumesc frumos, leo!
2
2
Jeguri de oameni ! La ghilotina cu ei !
6
0
Moarte ciorilor. Traiasca Legiunea si Capitanul !
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102