REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dosarul în care Primăria Constanța cere DAUNE de 50 milioane de euro va fi TRANȘAT la Galați

Dosarul în care Primăria Constanța cere DAUNE de 50 milioane de euro va fi TRANȘAT la Galați

Replica API 13 noiembrie 2020 | 00:31 2232

Primăria Constanța solicită daune de 50 de milioane de euro de la Ministerul Energiei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul suferit de Constanța ca urmare a încălcării prevederilor memorandumului Guvernului României nr.5018/21.03.2013, privind divizarea ELCEN, producătorul de energie termică. Acțiunea a fost depusă în instanță încă din 2017, iar până în iulie 2020 nu s-a judecat nici un termen. Dosarul a fost făcut ping pong între instanțele din Constanța și cele din Galați. În prezent, speța se află la Tribunalul Galați, urmând ca magistrații să se pronunțe pe 18 noiembrie.

ELCEN, producătorul de energie termică, a fost supus în toamna anului 2014, unui proces de divizare. În urma divizării, au fost înființate trei societăți și anume: Electrocentrale București, Electrocentrale Titan și Electrocentrale Constanța. O parte a creanţelor a fost transferată spre Electrocentrale Titan şi spre Electrocentrale Constanţa. Întreaga acțiune de divizare și ulterioară fuziune a ELCEN cu RADET s-a realizat în baza memorandumului adoptat de Guvernul României în 21 martie 2013-“Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”. Memorandum despre care Primăria Constanța spune că nu a fost respectat. RADET Constanța s-a umplut de datorii, iar cei care au de suferit sunt constănțenii. În acest sens, Primăria Constanța a acționat în instanță Ministerul Energiei, în 2017, acțiune prin intermediul căreia cere să fie despăgubită cu suma de 50 milioane de euro.

În trei ani, nu s-a judecat nici un termen

Acțiunea a fost depusă în instanță încă din 2017, iar până în iulie 2020 nu s-a judecat nici un termen. Dosarul a fost făcut ping pong între instanțele din Constanța și cele din Galați. În prezent, speța se află la Tribunalul Galați, urmând ca magistrați să se pronunțe pe 18 noiembrie. La termenul din 24 septembrie, magistrații au respins excepţia lipsei capacităţii procesuale a Guvernului României, excepţia lipsei de interes, excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Guvernul României şi Statul Român, excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune.

Ce spune primăria

Primăria a relatat judecătorilor că este imperios necesar repararea prejudiciilor suferite ca urmare a faptelor culpabile ale altor persoane, inclusiv autorități sau instituții publice, de necesitatea apărării interesului public local la nivelul Municipiului Constanța, privind funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică în parametri calitativi și financiari optimi, fără întreruperi și în condiții depline de securitate a furnizării. Despăgubirile ce urmează a fi recunoscute de instanță vor permite, între altele, implementarea unei soluții alternative pentru asigurarea securității furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Constanța.

Situaţia datoriilor RADET şi CET Constanţa este una foarte complicată şi este cauzată, în principal, de indecizia guvernanţilor legate de ştergerea debitelor istorice, preluate arbitrar de către constănţeni după divizarea ELCEN din 2014. Și RADET a dat în judecată Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, deoarece aceste creanţe n-ar trebui imputate Regiei, dar a pierdut procesul, în primă instanţă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108