REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
18.8° Constanța Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

Dosarul Mineriadei: Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Dosarul Mineriadei: Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

A.F. 24 aprilie 2024 | 19:27 1153

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990, au declarat surse judiciare.

Dosarul Mineriadei: Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, chemati la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliuIon Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman

De asemenea, sunt aşteptaţi la Parchetul General general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Potrivit surselor, fostul preşedinte Ion Iliescu va fi audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului General, având 94 de ani.

Pe 16 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis şi-a dat avizul pentru punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.
ÎCCJ a decis în 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Dosarul Mineriadei: Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, chemati la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliuimagini de la Mineriada din iunie 1990

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Pușcărie Cu Criminalii Ion Iliescu Și Petre Roman, Deoarece Acolo Le Este Locul: Comunism = Violatori, Violatoare, Satanism, Sataniști , Sataniste, Abuzuri, Torturi, Torționari, Torționare, Crime Împotriva Umanității, Și Multe Altele, Spre Exemplu: Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
0
0
Tardiv. Faptele s-au prescris, este doar o campanie de imagine in preajma alegerilor. Mai era una care se batea cu pumnii in piept ca o sa elimine pensiile speciale in 30 de zile. Acum sfideaza electoratul cu ceasuri de peste 30000 de euro la mana, dupa ce s-a maritat cu fata unui baronash. Cam despre asta e vorba!
4
0
Cico Dumitrescu eate mort de 5 ani! Ati luat cu Copy-Paste din articole vechi! Apoi ce mai vor astia,bine ca nu ancheteaza Rascoala de la Bobâlna
6
2
Ziar de infec tii ce sunteti. Nu mai pune nimeni botul la manglele ieftine facute de doi trei procurori corupti .
3
1
Eu zic sa nu-l asteptati mai mult de trei ore pe Cico Dumitrescu !
4
0
El de fapt a vrut sa fie comunism reloaded si el urmatorul Ceausescu...
5
0
sa-l vad pe ucigasul ilici chiar si in scaun cu rotile la parnaie !!!
7
1
După 35 de ani ce vreți voi sa mai faceți ? Nu este mujala pe față ?
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515