REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Două decenii de la înfiinţarea Avocatului Poporului

Două decenii de la înfiinţarea Avocatului Poporului

Replica API 27 septembrie 2017 | 00:00 314

Avocatul Poporului a aniversat în perioada 20-22 septembrie 2017 două decenii de la înfiinţare, printr-un eveniment la care au fost prezenţi demnitari ai statului român şi peste 70 de ombudsmani naţionali, regionali ( acele persoane care investighează plângerile formulate împotriva instituţiilor, organismelor, birourilor şi agenţiilor) din Europa, Zona Caucazului și Africa, președintele, vicepreședintele și secretarul (I.E.O), președintele Asociației Obudsmanilor Francofoni, delegați și personalul instituției Avocatului Poporului, eveniment desfășurat în clădirea Parlamentului.

Avocatul Poporului, împreună cu Institutul European al Ombudsmanului (I.E.O), a organizat Adunarea Generală a(I.E.O) precum și o conferință internațională în cadrul căreia a fost abordată problematica promovării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale, principalele teme fiind ,, Independența politică a Ombudsmanului în viitor” și ,,Rolul Ombudsmanului în eliminarea discriminării”.

Oaspeții străini, alături de înalți demnitari ai statului român cât și Avocatul Poporului din România și reprezentanții Birourilor teritoriale ale Avocatului Poporului, au fost prezenți, la evenimentul tematic aniversar ,, Două decenii de la înființarea instituției Avocatului Poporului” în care au fost prezentate între altele, principalele etape ale evoluției instituționale, dar și provocările cu care s-a confruntat Avocatul Poporului de la înființarea sa, în anul 1997.

Ca instituție de tip ombudsman, Avocatul Poporului contribuie la soluționarea conflictelor dintre persoanele fizice și autoritățile publice prin mediere si dialog și emiterea de recomandări. Avocatul Poporului se poate implica în controlul de constituționalitate a legilor și ordonanțelor, realizat de Curtea Constituțională. Astfel, poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea legilor adoptate de Parlament, înainte de promulgarea acestora; poate ridica în fața Curții Constituționale excepții de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele în vigoare; formulează la solicitarea Curții Constituționale puncte de vedere la excepțiile de neconstituționalitate a legilor și ordonanțelor, care se referă la drepturile și libertățile cetățenilor. De asemenea, poate sesiza instanța de contencios administrativ în temeiul Legii contenciosului administrativ, precum și Inalta Curte de Casație și Justiție cu recursul în interesul legii pentru a se asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii de către toate instanțele judecătorești.

„Comparativ, statisticile arată că de la an la an, activitatea și implicarea Avocatului Poporului în apărarea și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor de către autoritățile publice a cunoscut o semnificativă creștere și diversitate în mijloacele de intervenție și nu în ultimul rând în vizibilitatea și deschiderea către cetățenii care apelează la serviciile Avocatului Poporului”, a declarat Felicia Nedea, reprezentanta Avocatului Poporului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamna Nedea , poate ne spuneti , cand scapam de martianul ala de Ciorbea ... Ca nu este avocatul celor multi si necajiti , ci avocatul hienelor si sacalilor acestei tari ! Mama lui ...
1
0
avocatul poporului- concret care avocat si care popor, avocatul este pus personal sa-l scape pe draknea de puscarioe, iar poporul nu are nici un interes ptr acest avocat caruia i se mareste, financiar vorbesc, totul. Se intreaba cineva cum este posibil, dintr-un salariu de bugetar in tara numita Romania, unde se moare de foame, la propriu, sa-ti permiti sa-ti ti odrasla la studii in strainatate incepand cu liceul? Astept raspuns, poate acest distins avocat al poporului catadicseste sa desconspire reteta
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108