REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră! Video

Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră! Video

A.C. A.V. 17 aprilie 2024 | 12:15 1689

Miercuri, 17 aprilie 2024, ora 12:00, în Portul Mangalia, la sediul Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă, în prezenţa secretarului de stat, chestor general de poliţie Bogdan Despescu şi a inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Cornel-Laurian Stoica, are loc un eveniment public prilejuit de intrare în dotarea Poliţiei de Frontieră a două drone de tip avion, cu decolare verticală. 

Doua drone de tip avion au intrat in dotarea Politiei de Frontiera! VideoBogdan Despescu

Pentru a ține pasul cu tehnologia tot mai avansată, polițiștii de frontieră trebuie să folosească cele mai noi și dotate echipamente. Intrarea în dotare a 2 drone de tip avion. Reprezintă o etapă importantă în consolidarea poliției de frontieră română. Vin ca urmare a unei sponsorizări din partea unui mare importator de țigări. Instruirea polițiștilor de frontieră s-a făcut în Africa, fiind vorba despre 6 polițiști.” a declarat Cornel-Laurian Stoica.

Doua drone de tip avion au intrat in dotarea Politiei de Frontiera! Videouna dintre drone

În 2023 avem 17 camioane cu țigări și tutun descoperite. În 2023 avem aproximativ 5,5 milioane de pachete de țigări confiscate cu o valoare de 100 de milioane de lei. În primele 3 ale acestui an au fost acoperite țigări în valoare sute de milioane de lei” a mai spus Cornel-Laurian Stoica.

Doua drone de tip avion au intrat in dotarea Politiei de Frontiera! VideoBogdan Despescu

”Particip cu mare bucurie la un asemenea eveniment. Dacă până acum foarte multe dintre momentele de prezentare au ținut de bugetul de stat, bugetul MAI, iată ca de această dată vorbim de un proiect cu fonduri private. Nu suntem la un prim astfel de proiect, sunt foarte multe proiecte. Cele 2 drone care au intrat în dotarea poliție de frontieră sunt pentru combaterea traficului de țigarete. Principalul avantaj este o reacție rapidă a forțelor din teren și folosim cu o mai mare intensitate resursa tehnică și venim cu resursa umană. Contrabanda cu țigări este cel mai serios risc la frontiera României” a declarat Bogdan Despescu.

Doua drone de tip avion au intrat in dotarea Politiei de Frontiera! VideoDumitru Bîltag, șeful IPJ Constanța

Obiective de investiţii de peste 30 de milioane de euro realizate de Poliţia de Frontieră Română în anul 2023

În vederea întăririi capacităților de supraveghere și protecție a frontierei naționale, precum şi pentru implementarea planului de modernizare a Poliţiei de Frontieră Române, inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile de lucru ale personalului şi dotările pe care aceştia le utilizează, dar şi în ceea ce priveşte îmbunătăţirea pregătirii profesionale a poliţiştilor de frontieră români, în anul 2023, au fost realizate multiple obiective de investiţii.

Astfel, au fost construite 5 clădiri noi (Unitatea Națională ETIAS, Sectorului Poliției de Frontieră Valea lui Mihai, Sală de sport cu 180 de locuri de la Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, pavilion Sectorul Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, pavilion Sectorul Poliţiei de Frontieră Darabani), au fost reabilitate 5 sedii (Sectorul Poliţiei de Frontieră Darabani, Centrul de Comandă și control SCOMAR, Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet, sediul Sectorului Poliției de Frontieră Vicovu de Sus, Sectorului Politiei de Frontiera Borş) şi au fost consolidate 8 turnuri de supraveghere (Midia, Sinoe, Sfântu Gheorghe, Perișor, Gura Portiței, Grup Nave Constanța, 2 Mai şi Chituc).  

Sumele de bani pentru aceste investiţii provin de la cinci surse de finanțare - Fondul de Securitate Internă, Programul Operațional Regional 2014-2020, Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, Mecanismul Financiar Norvegian precum şi de la Bugetul de Stat, valoarea totală fiind de aproximativ 23 milioane de euro.

Totodată, în anul 2023 au fost achiziţionate 5 autospecialele de supraveghere cu termoviziune de ultimă generaţie, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcaţiuni rapide de interveţie, precum şi diverse echipamente folosite în activitatea de supraveghere şi control a trecerii frontierei de stat: echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice universale pentru cercetarea la faţa locului, echipamente portabile compacte de examinare documente şi vize, etc.

Investiţiile Poliţiei de Frontieră răspund politicilor europene de îmbunătăţire a standardelor administrative, cu efect direct asupra dezvoltării capacităţii de supraveghere şi control a frontierelor ţării. Astfel, consolidarea infrastructurii administrative completează în mod firesc capacitatea operativă şi strategică a instituţiei care aduce după sine întărirea securităţii la frontierele României, dar şi la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Doua drone de tip avion au intrat in dotarea Politiei de Frontiera! VideoDragoș Bucurenci

Rezultate ale Poliţiei de Frontieră în combaterea contrabandei cu ţigări

În prezent, contrabanda cu ţigări este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre ale UE.

Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliției de Frontieră Române, atât prin demersuri instituționale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanți ai societății civile.

Astfel, în urma misiunilor desfăşurate în zona de competenţă, în anul 2023 au fost reţinute în vederea confiscării peste 5,5 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 95 milioane de lei, peste 16.800 kg tutun, 31.400 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate trei grupuri organizate constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 47 de persoane. Comparativ cu perioada similară din 2022 se constată o creştere cu 36,4% a numărului pachetelor de ţigări reţinute.

Totodată, în primele trei luni ale anului 2024, în urma eforturilor susținute ale polițiştilor de frontieră, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu ţigări, în valoare de peste 13 milioane lei. Tot în primul trimestru poliţiştii de frontieră au mai confiscat şi 6.200 kg tutun vrac şi 47 kg tutun pentru narghilea.

VIDEO 1:

VIDEO 2:

Video 3:

 

 

 

 

 

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu se zice au intratca nu sunt masini. Se zice au cazut ca sunt drone.
0
0
sunt aia care opresc radarul la Sulina cand vine marfa din Columbia, cocaina zic. Acum o sa zboare dronele numai cand nu trec tzigarile militienilor ca sa vada care este concurenta si sa le cerara shpaga. Infractionalitate majora o face militia politicienii justitia. Statul Esuat Romania.
5
3
Cu ce viteza a intrat ? A explodat dotarea? Multumesc
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272