REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Două institute din Constanţa, parte a unui contract de milioane de euro încheiat de Exxon pentru studii de mediu

Două institute din Constanţa, parte a unui contract de milioane de euro încheiat de Exxon pentru studii de mediu

Replica API 12 iunie 2018 | 00:00 703

Marele câştigător, o companie britanică

Marele câştigător, o companie britanică

Gigantul american ExxonMobil Exploration and Production România Limited Nassau (Bahamas), sucursala București, a acordat britanicilor de la Halcrow România un contract de peste 5,5 milioane euro, pentru servicii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Neptun din Marea Neagră. Britanicii sunt însă doar lideri de asociere, alături de două firme din București, dar și două prestigioase institute de cercetare din Constanța.

ExxonMobil a atribuit contractul pe 9 mai, în urma unei licitații declanșate în noiembrie 2017 și la care s-au înscris 32 de firme și instituții, grupate în șapte asocieri. Potrivit anunțului de atribuire, este vorba despre ”servicii profesionale de Evaluare a Impactului asupra Mediului, sprijin pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, precum și studii inițiale de mediu pentru proiectul Neptun – Zona de Apă Adâncă”.

Partea din contract care ar putea fi subcontractată este de 44%. Părțile angajate se obligă, printre altele, să reprezinte Exxon în fața autorităților și să răspundă inclusiv la nelămuririle societății civile: ”Obiectivul Acordului Cadru este acela de a stabili termenii și condițiile și prețurile unitare cu un Operator Economic pentru a permite Entității Contractante să atribuie Contracte Subsecvente pentru realizarea și managementul serviciilor profesionale și de suport tehnic de Mediu, Reglementare și Socioeconomice (ER&S) pentru a sprijini proiectul Neptun – Zona de Apă Adâncă în etapele de planificare și proiectare, incluzând:

1.Elaborarea de studii de mediu și a documentației necesare aplicațiilor pentru obținerea autorizațiilor necesare realizării proiectului;

2.Asistență pe parcursul procesului de Evaluare a Impactului asupra Mediului, inclusiv Procedura de Evaluare a Mediului prin pregătirea Raportului de Mediu, pregătirea Evaluării Adecvate cu includerea cerințelor pentru obținerea avizului Natura 2000 (Supporting the Contracting Entity throughout the Romanian Environmental Assessment process, including the Environmental Assessment Procedure through Environmental Report preparation Appropriate Assessment preparation with inclusion of requirements to support Natura 2000 Endorsement);

3.Pregătirea planurilor și a programelor de atenuare relevante (Preparation of relevant mitigation plans and programs);

4. Participarea la consultările publice (Participation in public consultation);

5.Asistență în abordarea comentariilor și a întrebărilor venite din partea autorităților competente ; 6.Suport pentru Entitatea Contractantă în eforturile de a obține Autorizația de construire”.

Ce nume mari din Constanța apar în afacere

Câștigătoare a fost declarată Halcrow Romania SRL București, care va primi pentru serviciile sale 5.544.162,46 euro, fără TVA, în condițiile în care valoarea estimată inițial de ExxonMobil era aproape dublă, respectiv 8.110.000 de euro. Banii vor fi împărțiți cu ceilalți membri ai asocierii: EPC Consultanță de Mediu SRL, IMU Laboratories SRL (ambele din București), Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” și Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (Geoecomar), ambele din Constanța. Alte două instituții de stat din Constanța- Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Universitatea ”Ovidius”- au rămas pe dinafară, asocierea din care făceau parte, condusă de Enereco spa fiind respinsă de ExxonMobil.

Un proiect de miliarde de euro

Gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, este lider global în producție de hidrocarburi marine și s-a alăturat OMV Petrom în anul 2008 în proiectul pentru activitățile de explorare din perimetrul Neptun – Zona de Apă Adâncă (Neptun Deep) a Mării Negre. Fostul director general al grupului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a anunțat în februarie că grupul analizează toate opțiunile pentru valorificarea gazelor din perimetrul Neptun din Marea Neagră, luând în calcul inclusiv exportul.

Ea a precizat că negocierile sunt independente de partenerul său de afaceri în acest proiect, gigantul american ExxonMobil. În luna mai, Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a anunțat că a finalizat cu succes procedura angajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor naturale care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră.

Dezvoltarea perimetrului Neptun – Zona de Apă Adâncă ar putea fi prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zona de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanță de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite. Cea mai mare campanie de explorare în apele de mare adâncime din Marea Neagră a fost încheiată de ExxonMobil și OMV Petrom la începutul lui 2016, costurile de explorare depășind în total 1,5 miliarde dolari. Campania de explorare a dus la prima confirmare de gaze naturale în zona românească a Mării Negre.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Firma care a castigat e din USA, singura care putea castiga..... sapca pe fata , cu 2 institute in calitate de subcontractor pe 5 lei ... de verificat
6
0
astea-s zacamintele alea pe care nu vroia ceasca sa le exploateze?
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614