Dragoș Săvulescu, din dosarul Retrocedărilor, încearcă din nou o inginerie judiciară!
Dragoș Săvulescu, din dosarul Retrocedărilor, încearcă din nou o inginerie judiciară!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDragoș Săvulescu, fostul acționar de la Dinamo, a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru retrocedările frauduloase din municipiul Constanța. Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București pe 3 ianuarie 2024. În noiembrie 2020, pedeapsa fostului acționar dinamovist a fost redusă cu trei ani de Ministerul de justiție din Italia, iar Săvulescu ar mai fi avut de ispășit 2 ani, 5 luni și 28 de zile. Ulterior, în decembrie 2020, Curtea de Apel București a confirmat sentința de condamnare la 5 ani și jumătate, iar pe 11 martie Înalta Curte a validat decizia. În septembrie 2021, fostul acționar al lui Dinamo era în vacanță în Grecia alături de iubită, modelul Angela Martini, a fost prins, dar Curtea de Apel din țara balcanică a refuzat extrădarea lui către România, așa că Săvulescu a putut să se întoarcă în Italia. Nemulțumit de decizie, Dragoș Săvulescu a cerut revizuirea sentinței penale, însă nici aici nu a avut noroc, magistrații din cadrul Curții de Apel București respingând cererea ca inadmisibilă, pe 25 septembrie 2024. Fostul acționar al lui Dinamo a apelat la ultima cale de atac, în speță Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a formulat apel la cererea de revizuire. Primul termen este pe 10 decembrie 2024.
După fuga lui Săvulescu în Italia, fostul finanţator al clubului Dinamo avea un fel de monitorizare în probațiune în Italia, instituită de judecătorii de acolo în 2020. Ei bine, fugarul a scăpat și de această rigoare în noiembrie 2022, însă mandatul european de arestare emis pe numele lui este în continuare valabil. Tot încearcă, pe toate căile posibile, să scape de executarea pedepsei, dar nu reușește. La începutul anului 2024 Curtea de Apel București i-a respins cererea de contestație la executare: „În baza art.599 alin.1 Cpp rap. la art.5948 alin.1 lit.d C.p.p., respinge ca nefondată contestația la executare formulată de petentul Săvulescu Emil Dragoș cu privire la sentința penală nr.148/10.07.2017 pronunțată de Curtea de Apel București-Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr.32/A din 07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în minuta instanței.
Nemulțumit de decizie, Dragoș Săvulescu a cerut revizuirea sentinței penale, însă nici aici nu a avut noroc, magistrații din cadrul Curții de Apel București respingând cererea ca inadmisibilă, pe 25 septembrie 2024. Fostul acționar al lui Dinamo a apelat la ultima cale de atac, în speță Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a formulat apel la cererea de revizuire. Primul termen este pe 10 decembrie 2024.
Condamnarea lui Dragoș Săvulescu în Dosarul retrocedărilor
Reamintim că Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat definitiv pe data de 07.02.2019 la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanţa. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 28 octombrie 2008. În acest dosar, 37 de persoane au fost judecate în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Dragoș Săvulescu și Angela Martini
Cum l-a scăpat Curtea de Apel Napoli pe Dragoș Săvulescu
În iulie 2022, Ministerul de Justiţie din Italia a comunicat autorităților române că Săvulescu a început executarea pedepsei de închisoare. Ulterior, în octombrie 2022, pedeapsa a fost anulată. Curtea de Apel Napoli a decis ridicarea sancțiunilor, bazându-se pe deciziile Curții Constituționale a României referitoare la eliminarea prescripției speciale.
„A purces la calcularea termenelor prescripției răspunderii penale în raport cu infracțiunile pentru care Săvulescu Dragoș – Emil a fost condamnat definitiv, prin raportare la termenele generale de prescripție a răspunderii penale prevăzute de legea română, prin reconstituirea dreptului român. Pe 5 septembrie 2015, faptele condamnatului erau prescrise“, a fost motivarea judecătorului italian.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News