REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

DRAMA BĂTRÂNEȚII. Constanța are o ofertă 'bogată' în AZILURI!

DRAMA BĂTRÂNEȚII. Constanța are o ofertă 'bogată' în AZILURI!

Replica API 26 februarie 2018 | 00:00 3183

Din ce în ce mai mulți tineri aleg să plece peste hotare pentru a-și căuta norocul sau măcar o sursă de venit mai bună. Își construiesc viețile prin străini, astfel că, bunicii sau părinții lor rămân singuri acasă. Fără rude care să le deschidă ușa sau să le aducă o farfurie de mâncare, ajung să-și trăiască bătrâneților între patru pereți, în mizerie și durere. O soluție ar fi internarea lor într-un cămin de bătrâni. În județul Constanța funcționează, la această oră, opt astfel de aziluri, acreditate de Ministerul Muncii.

„Nu știu de ce suntem atât de reticenți, noi, ca mentalitate, când vine vorba despre aziluri. Să știți că noi avem grijă de bătrânii noștri și îi îndrăgim pe fiecare dintre ei! Aici mănâncă foarte bine, chiar ne-a spus medicul nutriționist că s-au cam îngrășat, sunt consultați de un psiholog periodic, pentru a nu fi deprimați. Fac baie periodic, au activități, ne preocupăm de starea de sănătate a fiecăruia. Poate dacă erau acasă, nu ar fi avut cine să aibă grijă de ei”, ne-a mărturisit Corina Ghilase, administratorul Căminului pentru persoane vârstnice Cernavodă.

În căminul de la Cernavodă sunt 32 de locuri și toate sunt ocupate. De altfel, cam aceeași este situația în majoritatea căminelor de bătrâni de stat din județul Constanța. Bătrânii trebuie să achite o parte din pensie – aproximativ 60% din pensie -, plus mai pun și rudele ceva, mai suportă, în unele localități, și Consiliul Local o parte din sumă, astfel încât internarea într-un cămin să nu coste o avere.

În satul Stupina, centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice a fost înființat în urmă cu câțiva ani, pentru bătrânii rămași singuri în comuna Crucea și în localitățile din jur. Centrul are 26 de locuri și deja sunt toate ocupate. „Sunt câteva dosare în așteptare. Solicitările sunt depuse la Serviciul de Asistență Socială de la Primăria Crucea. Principalul criteriu este ca persoana vârstnică să fie deplasabilă. Noi avem asistență medicală asigurată în programul de luni până vineri”, ne-a precizat Elena Pantea, administrator al centrului de bătrâni din Stupina.

La Căminul de bătrâni de pe strada Unirii mai sunt locuri!

La Căminul pentru persoane vârstnice din municipiul Constanța, din totalul de 250 de locuri capacitate, sunt ocupate aproximativ 215 locuri. „Căminul oferă condiții de cazare în cameră cu trei paturi, două paturi și un pat. Vârstnicii primesc asistență medicală permanent, servicii de infirmierie, menaj, spălătorie, frizerie, asistență medicală permanent, asistență religioasă, fizioterapie, stomatologie, condiții de petrecere a timpului liber. Contribuția lunară pe care trebuie să o achite un vârstnic este de 60% din pensie, iar diferența până la 1.982 lei, se achită de aparținători, dacă venitul pe membru de familie depășește 782 lei. Pentru adminiterea în cămin, un beneficiar trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă acte civile și medicale, anchetă socială și dispoziție de admitere. Pentru informații suplimentare, persoanele interesate sunt așteptate la sediul căminului de pe strada Unirii, nr. 104, între orele 8,00 – 16,00, sau pot contacta telefonic instituția la numerele de telefon 0241/544.789 sau 0799/400371”, ne-a precizat directorul Căminului de persoane vârstnice Constanța, Maria Roșu, subliniind că, în acest moment, în azilul din municipiul Constanța mai sunt locuri disponibile!

Cât privește azilurile private, în cazul acestora, un loc costă în jur de 2.400 – 2.600 de lei pe lună și, cum era de așteptat, încă mai sunt locuri disponibile.

Lista azilurilor din județul Constanța

Menționăm că, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Muncii, în acest moment în județul Constanța sunt acreditate opt cămine de bătrâni, dintre care patru private și patru în administrarea autorităților publice: Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Tinerețe fără bătrânețe” din Cumpăna – 40 de locuri, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Nikolas” din satul Schitu, Costinești – 40 de locuri, Căminul de bătrâni „Rezistența Speranța din comuna Mihail Kogălniceanu – 72 de locuri, Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Fintia” din Eforie Sud – 40 de locuri, Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice din Stupina, Crucea – 26 de locuri, Căminul pentru persoane vârstnice Constanța – municipiul Constanța – 250 de locuri, Cămin pentru persoane vârstnice Cernavodă – 32 de locuri și Cămin de bătrâni Mangalia – 40 de locuri.

Acestor aziluri li se adaugă Centrul de îngrijire bătrâni de la Poarta Albă, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, unde pot fi internați bătrânii cu dizabilități.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Schitu, Costinesti, serviciile sunt deplorabile, daca batranul este bolnav. Mare atentie unde ii "internati"...
0
1
Pai cine vrea sa faca succesiunea repejor exact acolo o sa-i duca, nu mai face reclama!
3
0
Inseamna ca este mai bine sa stai la puscarie decat la azil. Pentru puscariasi exista bani pentru hrana si asistenta medicala zilnica, iar pentru batrani nu putem face nimic!
9
2
Azilul din Cumpana Tinerete fara batranete OMOARA batranii. Li se administreaza somnifere non stop, nu sunt hraniti si in maximum o luna doua - daca nu sunt vizitati de rude - MOR. Nu va internati rudele acolo !
15
2
Si daca apartinatorul nu mai plateste la un moment dat, ce se intampla cu persoana internata? Va fi aruncata in strada?
9
4
V- ati gindit daca apartinatorul poate plati diferenta ? Cind batrinul are o pensie mizera de 520 , diferenta poate e salariul apartinatorului pe o luna ! Prezentati lucrurile foarte frumos dar totul se rezuma la bani . De ce nu suporta statul , primaria diferenta ? Asa ar fii normal !
15
0
Cei tineri sau mai maturi de azi,ignora faptul ca vor imbatrani.Consecinta este ca pe viitor va fi jale si mai mare,tocmai pentru cei fitosi de azi.
11
2
Degeaba sunt locuri daca ai nevoie de 1000 acte pentru a caza un batran si se fac 1000 de comisii, dureaza undeva la 6 saptamanii pana termini alergatura iar pretul este similar caminelor private. Aaa ati uitat sa specificati ca taxa lunara este de 1850.. de aici si locurile..au marit tariful
15
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272