REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

DRAMA copiilor în căutarea unei GRĂDINIȚE care să le ofere MENIU SPECIAL

DRAMA copiilor în căutarea unei GRĂDINIȚE care să le ofere MENIU SPECIAL

Replica API 19 noiembrie 2020 | 00:17 2376

Numărul copiilor cu intoleranțe alimentare este într-o creștere alarmantă. Iar pentru părinți, înscrierea lor într-o grădiniță este un real chin. Asta pentru că sunt puține instituțiile de învățământ care pot veni în ajutorul copiilor cu nevoi speciale. Oamenii luptă pentru drepturile copiilor lor, care nu sunt primiți la grădinițe dacă au astfel de probleme. Cea mai întâlnită soluție este aceea de a le sugera părinților să bată la alte uși, în căutarea disperată de a găsi un loc care să le ofere un meniu personalizat.

În majoritatea grădiniţelor constănțene, pentru că nimeni nu vrea să îşi asume responsabilitatea sau mai mult din comoditate, copii diagnosticaţi cu intoleranțe alimentare sunt puși în fața unei situații excepționale. Conducerea și personalul nu dă doi bani pe aceste probleme. Nici măcar nu încearcă să găsească o soluție pentru aceștia. Atât grădinițele de stat cât și cele private nu au un regulament care să stabilească norme care să vină în ajutorul copiilor cu nevoi speciale. Părinţii fiind nevoiţi astfel să îi ţină acasă sau să găsească soluţii prin a duce mâncarea de acasă, fără a li se scădea nici măcar un leu din taxa de școlarizare.

O astfel de situație ne-a fost sesizată de către de către o constănțeancă a cărui copil suferă din pricina acestor intoleranțe, și care s-a lovit de încercarea grea de a găsi o grădiniță care să poată asigura un meniu personalizat pentru un copil cu nevoi speciale. ,,Am fost la mai multe grădinițe din Constanța și aceste nu oferă credibilitate, nu îți asigură responsabilitatea absolută, iar în ceea ce privește meniul, nimeni nu ți-l poate asigura. Este necesar să aduci mâncare de acasă, nu îți pregătește nimeni meniul, ceea ce este foarte trist”, a declarat o constănţeancă. Printre unităţile de învăţământ care care au refuzat-o se numără Grădiniţa Montesorii din Constanţa, dar şi Mother Goose, din Năvodari.

Ce reprezintă o intoleranță alimentară?

Intoleranța alimentară, cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate alimentară imediată sau hipersensibilitate alimentară nealergică, se referă la dificultățile din digestia anumitor alimente. Intoleranțele alimentare pot fi cauzate de foarte multe alimente sau ingredientele de bază din alimentația copiilor. Alimentele care pot provoca intoleranță alimentară includ fructe, lapte, brânzeturi, dar și diferite tipuri de semințe oleaginoase, ouă, roșii sau condimente. Dintre tipurile de intoleranță, cea mai comună și cea mai cunoscută în rândul copiilor este intoleranța la lactoză, adică sensibilitatea la zahărul din lapte.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tara piera daca va ajunge sa fie populata numai de ignoranti care nu inteleg ca si institutiile statului au obligatii.
0
0
Ieri era o stire cu unul care si spala rotile masinii cu sampanie de mii de euro sticla.Ce te faci cu copii astuia la gradinita?Ce meniu o dori ?te pomini ca o puna statul la alte despagubiri de milioane .Saracul stat ! Nu poate nici el satisface toate cerintele noastre
0
1
sa vina cu pachet de acasa
2
2
Nu va doresc sa aveti copil cu intolerante la gluten.
1
0
Pe bune ? Acum cand gradinitele sunt inchise doamna care se razbuna isi inscrie copilul la gradi si nu gaseste intelegere ? E cusuta cu ata alba. Articol de 2 bani . Nu mai stiti ce sa inventati . Ziaristii lu peste prajit ,pustoaice imature . Invatati sa scrieti corect
3
0
cred ca nu avea subiect ptr a il preda si la cum se face jurnalismul la noi in tara s-a gandit sa scrie un articol total eronat si mincinos!
3
1
Ce minciuna de articol!!! FAKE NEWS FAKE NEWS FAKE NEWS FAKE NEWS!!!!!
4
1
Incompetenta autoritatile ucide, asa se intampla cad obtineti autorizatii de la institutiile statului, inchisa si aplicatia sanctiune, daca ei se duc iau spaga si totul este bine.
3
3
Meniu special zici, nu sunt locuri in gradinte pt copii normalization daramaite pt cei cu probleme. Stai acasa cu el ca alta solutie nu exista
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272