REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DRAMELE constănțenilor plecați la muncă în afară: ‘Îmi văd copilul crescând pe Skype’. Povești tulburătoare și sclavie modernă

DRAMELE constănțenilor plecați la muncă în afară: ‘Îmi văd copilul crescând pe Skype’. Povești tulburătoare și sclavie modernă

Replica API 5 martie 2018 | 00:00 397

De la românii de succes, la drame

De la românii de succes, la drame

Suntem îmbătați cu apă rece de fiecare dată când citim poveștilor românilor plecați în afară și care reușesc să îndeplinescă visul românesc într-o țară străină. Români de succes la NASA, români cu afaceri în Londra, mari designeri, mari actori etc. Dar ce ne facem cu românii care sunt plecați și dorm pe un pat fără saltea, stau cu săptămânile în autoturism și se odihnesc, ca de dimineață să se spele în băile publice, ori cu părinții care nu își văd copiii cu anii? Câteva povești ale unor constănțeni care trăiesc într-o sclavie modernă ar trebui să atragă atenți autoritățiilor că sunt generații întregi de copii lăsați în țară, care cresc fără părinţi, în grija unor bunici care abia se descurcă. Pentru ce? Pentru ca cei mici să aibă o șansă la viitor.

Alex, un tânăr din Constanța, a ajuns în Anglia la muncă. Acesta lucra într-un azil de bătrâni, pe salariul minim de acolo, potrivit actelor, care înseamnă de 7.5 lire pe oră. El la 12 ore de muncă era remunerat cu 80 de lire. A plecat în afară să muncească pentru familie, având și copil mic acasă. Potrivit apropiaților, lucra și 24 de ore pentru a câștiga o pâine cinstită. Acest aspect este ilegal în Regatul Unit, iar apropiații punctează și faptul că era furat la salariu, primind mai puțini bani decât munca prestată. El era ambiționat de dorința de a ajuta, mai ales că era vorba de îngrijirea unor bătrâni. „A simțit că trebuie să ajute, că bătrânii din azilul respectiv puteau să fie părinții sau bunicii lui”, a precizat un apropiat al lui Alex.

„Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital”

„Din păcate, munca excesivă l-a dus la extremă. Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital. S-a întors de acolo direct la muncă, unde copiii bătrânilor plătesc mici averi pentru pentru ca aceștia să se afle acolo, iar nemernicii din azil le schimbă diagnosticile bătrânilor ca să nu piardă mult timp cu ei. De exemplu, femei cu demență ce trebuie supravegheate 24/7 au primit un alt diagnostic. Drept urmare, o femeie a trecut prin multe: căzături, confuzie.

La 50 de bătrâni sunt 7 îngrijitori. Au fost nopți când Alex avea grijă de un întreg palier (15 bătrâni)”, a punctat o apropiată de-a lui Alex din Anglia. Ce l-a făcut pe băiat să rămână în continuare? Acele momente care l-au ridicat pe un piedestal imaginar, desigur. Pentru că munca lui nu era în zadar. „Au fost niște momente impresionante. Într-o seară când a intrat de tură un bătrânel i-a spus „Doamne, Alex, doamne ce mă bucur să te văd”. Alex a fost impresionat de aceste cuvinte, însă voia să știe la ce se referă bătrânul. Stupefiat a aflat că, deși camera mirosea a parfum și bătrânul avea o pătură frumoasă și curată pe el, nimeni nu îl schimbase de dimineață, bărbatul având pampersul murdar pe el. A stat murdar atâtea ore până a intrat în tură Alex”, a mai povestit prietena lui Alex.

Totuși, lucrurile au luat o întorsătură incredibilă. Joi, 1 martie, a fost acuzat de niște fapte de către conducere. Alex neagă să fi avut vreo implicație în ce i s-a reproșat. El a fost acuzat că miercuri seara ar fi fumat o țigară cu un pacient, pacientul spune că era dezbrăcat. A fost pus să părăsească azilul de îndată, în care și locuia. Mai precis, a fost dat afară în plin cod de zăpadă, fără bani de hotel, fără informații și fără un telefon performant, fără o hartă, fără să știe unde ar putea să meargă mai departe.

O altă cunoștință i-a plătit o noapte la hotel, iar firma respectivă nu se știe dacă o să îl și plătească, din ce spun apropiații lui Alex. „Eu l-am sfătuit să meargă la Ambasada României din Anglia, nu știu ce ar putea rezolva, dar e singura variantă”, a mai adăugat apropiata. Și cazul lui Alex nu e singurul. Sunt zeci de mii de români care lucrează în Anglia pe salarii de nimic, unde fac ore suplimentare ilegal, iar la final se văd că nu sunt plătiți pentru acestea.

„Îmi văd copilul crescând pe Skype”. O româncă din Italia adoarme cu frică în fiecare noapte

Elena este o femeie care mai are puțin și împlinește frumoasa vârstă de 40 de ani. De 6 ani este plecată în Italia la muncă. A lucrat doar ca îngrijitoare de bătrâni la domiciliu. Are curs făcut, diplomă luată. În România a terminat asistență medicală, la o postliceală. Acasă are un copil de 8 ani și pe soț, care o crește pe fetiță. A plecat pentru că banii pe care îi câștigă bărbatul din construcții nu sunt îndeajunși. Pe timp de iarnă, sunt mult mai puține lucrări, iar banii pe măsură, iar copilul, care acum este la școală, are nevoie de rechizite, face balet și participă la concursuri. Așa că mama s-a decis să se sacrifice pentru binele copilei și al familiei.

„Am ajuns în Italia acum 6 ani de zile. Am lucrat în Bergamo câțiva ani la o bătrână foarte drăguță. A fost o perioadă frumoasă. Nu exista discriminare. Din păcate acum 1 an bătrâna a murit. Am stat 5 luni în șomaj, apoi am găsit la femeia asta unde lucrez în Rimini. La început a fost ok. Familia ei mi s-a părut una înțelegătoare și salariul era unul bunicel. 1200 de euro pe lună. Locuiesc în casă cu bătrâna.

Am mâncare asigurată, acoperiș și toate cele. Femeia stă singură într-o casă cu două etaje, având 3 dormitoare. Ea suferă de o formă incipientă de demență, iar familia a spus că nu este cazul să fie dusă într-un azil încă”, povestește Elena. Totul a fost bine o lună de zile, s-a înțeles minunat cu bătrâna, i-a dat medicamente și toate cele.

„Am trecut cu vederea că dorm într-un pat care nu are saltea. Camera mea e ok, curată, am șifonier, noptieră, doar că nu mă lasă să dorm în camera de oaspeți, unde există un pat cu saltea. Stau pe câteva pături mai groase suprapuse și mă rog să nu treacă vreun arc prin ele. Ce să fac... asta este”, a precizat femeia. Totuți, într-o zi făcea curat prin camera bătrânei unde doarme și cum voia să ia lenjeria să o ducă la spălat, a avut un șoc. „Am luat pătura și cearceaful de peste ea și când am ridicat pernele să scot fețele de pe ele, am înlemnit.

Femeia avea un pistol sub pernă”, a povestit cu vocea ușor tremurândă. A sunat imediat copilul femeii, care a venit de îndată și i-a luat pistolul femeii. „Mi-a povestit că era al soțului care murise în urmă cu 10 ani, iar bătrâna a spus că trebuie să aibă grijă cu româncele că a auzit povești că vin să te omoare în somn pentru a fura averea. Am înlemnit când a zis asta. Am dat vina pe demență, am zis na, nu e rasism.

Totuși, odată ce a venit frigul, am îndurat și mai multe. La centrală nu dă drumul noaptea să facă economie, iar eu dorm cu 3 pături pe mine și cu căciulă pe cap să nu răcesc. Ei nu îi pasă că își pune un radiator în cameră. Mie nu îmi permite căci consumă curent și nu ar fi economie. Sunt zile în care țipă la mine că mă plătește să tac din gură și să am grijă de ea. Am ajuns să fiu sclavă”, a povestit Elena.

Iar pe fată o vede din ce în ce mai rar. Cât lucra la Bergamo, o vedea cam de două ori pe an: de Paște venea soțul cu copilul, iar de Crăciun venea ea acasă. Totul era bine. În restul anului stăteau pe Skype sau pe Whatsapp Video și petreceau ore bune. „Este greu departe de copil. Am ratat atâtea momente importante. Când m-a sunat soțul într-o seară să îmi zică că la serbarea din clasa I a primit coroniță, am plâns toată noaptea. Îmi văd copilul crescând pe Skype. Este cel mai crunt lucru pe care un părinte îl poate păți, făcând orice îi stă în putință pentru a-i oferi acestuia totul. Aș veni și mâine în țară dacă ar fi salarii decente. Dar politicienii și lumea nu ne aud pe noi. Aud doar poveștile de succes ale românilor din afară”, a mai spus Elena.

În Olanda, un cuplu a dormit o lună în mașină până și-a permis chirie

Doi tineri, o costănțeancă și iubitul ei din alt județ, au decis că este momentul să plece câteva luni la muncă în afară pentru a strânge bănuți pentru un proiect pe care urmau să îl facă împreună. Cei doi, ea având 25, el 29, au plecat printr-o firmă la cules de fructe și legume din sere. Totul a fost ok, un contract fix, nu se făceau ore suplimentare și cică aveau și cazare asigurată.

„Da, când am ajuns acolo, cazarea era în containere, câte 6 într-o cameră, fiecare având, nu glumesc, 1 pe 2 metri. Asta nu e viață. Noi am mers până acolo cu mașina, iar eu cu al meu am decis să dormim o lună în autoturism până strângem bani de chirie să stăm decent undeva”, a povestit tânăra. Așa au și făcut, după o lună, alături de încă 2 persoane au luat un apartament cu chirie. Însă, luna respectivă a fost un chin. Se spălau în băile publice, în benzinării, cafenele și pe unde apucau și se duceau la muncă.

Vara mureau de cald în mașină, dar mereu găseau locuri ferite în parcări publice, să nu fie deranjați de poliție. După aproximativ 5 luni de muncă s-au întors acasă și au jurat că nu mai pleacă. „Prefer să mă chinui în România și să nu fiu făcută țigancă chiar dacă sunt blondă, decât să trăiesc printre străini și să mă simt batjocorită”, a conchis tânăra.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai sunt si fraieri care stau peste porgram, lucreaza si cate 12 ore pe zi, devin niste zombi, primesc 1200 de lei pe zi si mai au si parte de niste sefi se cacat care urla la ei si ii trateaza ca pe niste mucea.... De ce nu fac nimic? De frica de a nu ramane si fara 1200 de lei aia...si dr scarba ca oricum numai job uri de acest gen gasesti in saracia asta numita constanta. Cei care au plecat, bravo!!! Trb sa ai curaj sa o iei de la 0 intr o alta tara!
3
0
bai simulacru ce are eu-ul cu plecarea romanilor afara ? Pesedist bolnav ce esti. Simulacru vrei sa faci tu cu ideile tale comuniste. Simulacru rusesc e asta. Bolsevicule !
3
2
Exista variantele ca acei peste patru milioane de romani plecati in afara sa fi crapat de foame daca ramaneau in tara sau sa se fi ajuns la un punct social critic,in care sa izbucneasca o revolutie pe bune,nu ca balanganeala aia din 1989,unde au fost asasinati niste nevinovati doar ca sa para ca a fost revolutie si actualii conducatori sa ocupe tara ,ca apoi sa o aduca in cacatul din prezent. Acum asta avem,o tara condusa de nemernici si populata de lasi autodistructivi,usor de dus cu zaharelul.
3
0
stim.sa ne plangem de orice migratia muncii se intampla de secole, doar noi, lumea a treia o descoperim acum Romanul fiind lenes, se plange tot timpul cand munceste pe afara..de ce? Pentru simplu fapt ca obisnuinta din tara sa vi la servici sa nu faci nimic toata ziua, sa bei mii de csfele sa o arzi pe facebook..si samai fi si platit..cu 1200 ron da..dar ce face romanul chiar si de banii astia?..mai nimic. cum.ai sarit granita..munca are o cu totul alta definitie, alt aspect, si romanul nu se obisnuieste ..si plange..ca e greu..ca fara el lumea ar murii.. stati in romania..numai veniti aici..
5
2
Ati vrut UE, luati ue. Platim ca scump simulacrul asta de libertate si democratie.Tara si poporul au fost facute harce-parcea.
11
5
Spuse cristinel in timp ce mai lua o gura de kakao,in timp ce-si inindea picioarele in jiltul din biroul partidului bolsevic.Ce-i pasa lui!
10
3
sa sti ca preturile in londra nu sunt ca si la constanta.
8
2
1200 euro pe luna e mult neicuta , in Romania deabia daca iau 1200 ron sa am grija de toti bosorogii, ce te mai plangi cucoana ?
3
11

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614