rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De la românii de succes, la drame

DRAMELE constănțenilor plecați la muncă în afară: ‘Îmi văd copilul crescând pe Skype’. Povești tulburătoare și sclavie modernă

Suntem îmbătați cu apă rece de fiecare dată când citim poveștilor românilor plecați în afară și care reușesc să îndeplinescă visul românesc într-o țară străină. Români de succes la NASA, români cu afaceri în Londra, mari designeri, mari actori etc. Dar ce ne facem cu românii care sunt plecați și dorm pe un pat fără saltea, stau cu săptămânile în autoturism și se odihnesc, ca de dimineață să se spele în băile publice, ori cu părinții care nu își văd copiii cu anii? Câteva povești ale unor constănțeni care trăiesc într-o sclavie modernă ar trebui să atragă atenți autoritățiilor că sunt generații întregi de copii lăsați în țară, care cresc fără părinţi, în grija unor bunici care abia se descurcă. Pentru ce? Pentru ca cei mici să aibă o șansă la viitor.

Alex, un tânăr din Constanța, a ajuns în Anglia la muncă. Acesta lucra într-un azil de bătrâni, pe salariul minim de acolo, potrivit actelor, care înseamnă de 7.5 lire pe oră. El la 12 ore de muncă era remunerat cu 80 de lire. A plecat în afară să muncească pentru familie, având și copil mic acasă. Potrivit apropiaților, lucra și 24 de ore pentru a câștiga o pâine cinstită. Acest aspect este ilegal în Regatul Unit, iar apropiații punctează și faptul că era furat la salariu, primind mai puțini bani decât munca prestată. El era ambiționat de dorința de a ajuta, mai ales că era vorba de îngrijirea unor bătrâni. „A simțit că trebuie să ajute, că bătrânii din azilul respectiv puteau să fie părinții sau bunicii lui”, a precizat un apropiat al lui Alex.

„Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital”

„Din păcate, munca excesivă l-a dus la extremă. Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital. S-a întors de acolo direct la muncă, unde copiii bătrânilor plătesc mici averi pentru pentru ca aceștia să se afle acolo, iar nemernicii din azil le schimbă diagnosticile bătrânilor ca să nu piardă mult timp cu ei. De exemplu, femei cu demență ce trebuie supravegheate 24/7 au primit un alt diagnostic. Drept urmare, o femeie a trecut prin multe: căzături, confuzie.

La 50 de bătrâni sunt 7 îngrijitori. Au fost nopți când Alex avea grijă de un întreg palier (15 bătrâni)”, a punctat o apropiată de-a lui Alex din Anglia. Ce l-a făcut pe băiat să rămână în continuare? Acele momente care l-au ridicat pe un piedestal imaginar, desigur. Pentru că munca lui nu era în zadar. „Au fost niște momente impresionante. Într-o seară când a intrat de tură un bătrânel i-a spus „Doamne, Alex, doamne ce mă bucur să te văd”. Alex a fost impresionat de aceste cuvinte, însă voia să știe la ce se referă bătrânul. Stupefiat a aflat că, deși camera mirosea a parfum și bătrânul avea o pătură frumoasă și curată pe el, nimeni nu îl schimbase de dimineață, bărbatul având pampersul murdar pe el. A stat murdar atâtea ore până a intrat în tură Alex”, a mai povestit prietena lui Alex.

Totuși, lucrurile au luat o întorsătură incredibilă. Joi, 1 martie, a fost acuzat de niște fapte de către conducere. Alex neagă să fi avut vreo implicație în ce i s-a reproșat. El a fost acuzat că miercuri seara ar fi fumat o țigară cu un pacient, pacientul spune că era dezbrăcat. A fost pus să părăsească azilul de îndată, în care și locuia. Mai precis, a fost dat afară în plin cod de zăpadă, fără bani de hotel, fără informații și fără un telefon performant, fără o hartă, fără să știe unde ar putea să meargă mai departe.

O altă cunoștință i-a plătit o noapte la hotel, iar firma respectivă nu se știe dacă o să îl și plătească, din ce spun apropiații lui Alex. „Eu l-am sfătuit să meargă la Ambasada României din Anglia, nu știu ce ar putea rezolva, dar e singura variantă”, a mai adăugat apropiata. Și cazul lui Alex nu e singurul. Sunt zeci de mii de români care lucrează în Anglia pe salarii de nimic, unde fac ore suplimentare ilegal, iar la final se văd că nu sunt plătiți pentru acestea.

„Îmi văd copilul crescând pe Skype”. O româncă din Italia adoarme cu frică în fiecare noapte

Elena este o femeie care mai are puțin și împlinește frumoasa vârstă de 40 de ani. De 6 ani este plecată în Italia la muncă. A lucrat doar ca îngrijitoare de bătrâni la domiciliu. Are curs făcut, diplomă luată. În România a terminat asistență medicală, la o postliceală. Acasă are un copil de 8 ani și pe soț, care o crește pe fetiță. A plecat pentru că banii pe care îi câștigă bărbatul din construcții nu sunt îndeajunși. Pe timp de iarnă, sunt mult mai puține lucrări, iar banii pe măsură, iar copilul, care acum este la școală, are nevoie de rechizite, face balet și participă la concursuri. Așa că mama s-a decis să se sacrifice pentru binele copilei și al familiei.

„Am ajuns în Italia acum 6 ani de zile. Am lucrat în Bergamo câțiva ani la o bătrână foarte drăguță. A fost o perioadă frumoasă. Nu exista discriminare. Din păcate acum 1 an bătrâna a murit. Am stat 5 luni în șomaj, apoi am găsit la femeia asta unde lucrez în Rimini. La început a fost ok. Familia ei mi s-a părut una înțelegătoare și salariul era unul bunicel. 1200 de euro pe lună. Locuiesc în casă cu bătrâna.

Am mâncare asigurată, acoperiș și toate cele. Femeia stă singură într-o casă cu două etaje, având 3 dormitoare. Ea suferă de o formă incipientă de demență, iar familia a spus că nu este cazul să fie dusă într-un azil încă”, povestește Elena. Totul a fost bine o lună de zile, s-a înțeles minunat cu bătrâna, i-a dat medicamente și toate cele.

„Am trecut cu vederea că dorm într-un pat care nu are saltea. Camera mea e ok, curată, am șifonier, noptieră, doar că nu mă lasă să dorm în camera de oaspeți, unde există un pat cu saltea. Stau pe câteva pături mai groase suprapuse și mă rog să nu treacă vreun arc prin ele. Ce să fac... asta este”, a precizat femeia. Totuți, într-o zi făcea curat prin camera bătrânei unde doarme și cum voia să ia lenjeria să o ducă la spălat, a avut un șoc. „Am luat pătura și cearceaful de peste ea și când am ridicat pernele să scot fețele de pe ele, am înlemnit.

Femeia avea un pistol sub pernă”, a povestit cu vocea ușor tremurândă. A sunat imediat copilul femeii, care a venit de îndată și i-a luat pistolul femeii. „Mi-a povestit că era al soțului care murise în urmă cu 10 ani, iar bătrâna a spus că trebuie să aibă grijă cu româncele că a auzit povești că vin să te omoare în somn pentru a fura averea. Am înlemnit când a zis asta. Am dat vina pe demență, am zis na, nu e rasism.

Totuși, odată ce a venit frigul, am îndurat și mai multe. La centrală nu dă drumul noaptea să facă economie, iar eu dorm cu 3 pături pe mine și cu căciulă pe cap să nu răcesc. Ei nu îi pasă că își pune un radiator în cameră. Mie nu îmi permite căci consumă curent și nu ar fi economie. Sunt zile în care țipă la mine că mă plătește să tac din gură și să am grijă de ea. Am ajuns să fiu sclavă”, a povestit Elena.

Iar pe fată o vede din ce în ce mai rar. Cât lucra la Bergamo, o vedea cam de două ori pe an: de Paște venea soțul cu copilul, iar de Crăciun venea ea acasă. Totul era bine. În restul anului stăteau pe Skype sau pe Whatsapp Video și petreceau ore bune. „Este greu departe de copil. Am ratat atâtea momente importante. Când m-a sunat soțul într-o seară să îmi zică că la serbarea din clasa I a primit coroniță, am plâns toată noaptea. Îmi văd copilul crescând pe Skype. Este cel mai crunt lucru pe care un părinte îl poate păți, făcând orice îi stă în putință pentru a-i oferi acestuia totul. Aș veni și mâine în țară dacă ar fi salarii decente. Dar politicienii și lumea nu ne aud pe noi. Aud doar poveștile de succes ale românilor din afară”, a mai spus Elena.

În Olanda, un cuplu a dormit o lună în mașină până și-a permis chirie

Doi tineri, o costănțeancă și iubitul ei din alt județ, au decis că este momentul să plece câteva luni la muncă în afară pentru a strânge bănuți pentru un proiect pe care urmau să îl facă împreună. Cei doi, ea având 25, el 29, au plecat printr-o firmă la cules de fructe și legume din sere. Totul a fost ok, un contract fix, nu se făceau ore suplimentare și cică aveau și cazare asigurată.

„Da, când am ajuns acolo, cazarea era în containere, câte 6 într-o cameră, fiecare având, nu glumesc, 1 pe 2 metri. Asta nu e viață. Noi am mers până acolo cu mașina, iar eu cu al meu am decis să dormim o lună în autoturism până strângem bani de chirie să stăm decent undeva”, a povestit tânăra. Așa au și făcut, după o lună, alături de încă 2 persoane au luat un apartament cu chirie. Însă, luna respectivă a fost un chin. Se spălau în băile publice, în benzinării, cafenele și pe unde apucau și se duceau la muncă.

Vara mureau de cald în mașină, dar mereu găseau locuri ferite în parcări publice, să nu fie deranjați de poliție. După aproximativ 5 luni de muncă s-au întors acasă și au jurat că nu mai pleacă. „Prefer să mă chinui în România și să nu fiu făcută țigancă chiar dacă sunt blondă, decât să trăiesc printre străini și să mă simt batjocorită”, a conchis tânăra.

Claudia CORBU

luni, 5 martie 20181402
Comentarii

03mmimi(5 mar 20:36)
Mai sunt si fraieri care stau peste porgram, lucreaza si cate 12 ore pe zi, devin niste zombi, primesc 1200 de lei pe zi si mai au si parte de niste sefi se cacat care urla la ei si ii trateaza ca pe niste mucea.... De ce nu fac nimic? De frica de a nu ramane si fara 1200 de lei aia...si dr scarba ca oricum numai job uri de acest gen gasesti in saracia asta numita constanta. Cei care au plecat, bravo!!! Trb sa ai curaj sa o iei de la 0 intr o alta tara!
23europeanu(5 mar 14:33)
bai simulacru ce are eu-ul cu plecarea romanilor afara ? Pesedist bolnav ce esti. Simulacru vrei sa faci tu cu ideile tale comuniste. Simulacru rusesc e asta. Bolsevicule !
03Darie(5 mar 13:49)
Exista variantele ca acei peste patru milioane de romani plecati in afara sa fi crapat de foame daca ramaneau in tara sau sa se fi ajuns la un punct social critic,in care sa izbucneasca o revolutie pe bune,nu ca balanganeala aia din 1989,unde au fost asasinati niste nevinovati doar ca sa para ca a fost revolutie si actualii conducatori sa ocupe tara ,ca apoi sa o aduca in cacatul din prezent. Acum asta avem,o tara condusa de nemernici si populata de lasi autodistructivi,usor de dus cu zaharelul.
25harry(5 mar 13:28)
stim.sa ne plangem de orice migratia muncii se intampla de secole, doar noi, lumea a treia o descoperim acum Romanul fiind lenes, se plange tot timpul cand munceste pe afara..de ce? Pentru simplu fapt ca obisnuinta din tara sa vi la servici sa nu faci nimic toata ziua, sa bei mii de csfele sa o arzi pe facebook..si samai fi si platit..cu 1200 ron da..dar ce face romanul chiar si de banii astia?..mai nimic. cum.ai sarit granita..munca are o cu totul alta definitie, alt aspect, si romanul nu se obisnuieste ..si plange..ca e greu..ca fara el lumea ar murii.. stati in romania..numai veniti aici..
511simulacru(5 mar 10:49)
Ati vrut UE, luati ue. Platim ca scump simulacrul asta de libertate si democratie.Tara si poporul au fost facute harce-parcea.
310Dante(5 mar 07:35)
Spuse cristinel in timp ce mai lua o gura de kakao,in timp ce-si inindea picioarele in jiltul din biroul partidului bolsevic.Ce-i pasa lui!
28pt bou de la 1(5 mar 07:28)
sa sti ca preturile in londra nu sunt ca si la constanta.
113cristinel(5 mar 06:10)
1200 euro pe luna e mult neicuta , in Romania deabia daca iau 1200 ron sa am grija de toti bosorogii, ce te mai plangi cucoana ?
mai mult...Replica
18 sep 00:00ReplicaFăgădău anunţă facilități fiscale pentru constănțenii și companiile care au datorii la bugetul local!

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, anunţă că supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre...548

18 sep 15:59ReplicaCCR a decis: Iohannis trebuie să semneze deîndată! Dăncilă trebuie să vină în Parlament572
18 sep 00:00ReplicaExcluderea Anei Birchall din PSD, propusă CEX-ului de Cătălin Rădulescu: Vrea să legitimeze acțiuni mafiote și criminale815
18 sep 12:38ReplicaDesfășurare de forțe în zona gării din Constanța: mașini verificate și persoane legitimate!

Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi, împreună cu cei din cadrul Serviciului Rutier...2078

18 sep 14:44ReplicaUn constănțean BEAT a intrat cu mașina în gardul unei locuințe și a FUGIT!743
18 sep 00:00ReplicaRAEDPP scoate la licitaţie mai multe spaţii!1331
18 sep 09:13ReplicaBloc cu 8 etaje în locul spațiului verde de la Abator, vizavi de piață. Locuitorii speră la o minune!

Cândva, oază de verdeață, astăzi șantier în lucru ce va face loc unui mastodont cu 8 etaje! Șoseaua Mangaliei...3205

18 sep 00:00ReplicaContracte de milioane. Cine repară utilajele de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu1514
18 sep 00:00ReplicaINFRACTOR PERSEVERENT: Prins de polițiști când voia să spargă un apartament în Tomis III, a fugit și... s-a REÎNTORS!1627
18 sep 00:00ReplicaÎncă un accident rutier din cauza întoarcerii peste marcajul dublu continuu: șoferul era băut!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 17 septembrie, pe DN39, în zona sensului...1273

18 sep 00:00ReplicaUn imobil vechi de pe strada Cuza Vodă va fi consolidat și transformat în hotel1779
18 sep 00:00ReplicaUn bărbat din Techirghiol s-a apucat de 'AFACERI' prin Austria, dar succesul l-a băgat la 'răcoare'3907
Vremea
15.4°12° - 15.4° miercuri, 18 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 64%
Vânt: 1.28 m/s
Presiune: 1020.18 milibari

Loto
6/494810212837
5/4051722252820
joker4810212837
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 sep 00:10SportPrima seară de Champions League! Liverpool, învinsă de Napoli! Remiză la Dortmund-Barcelona. Genk, echipa lui Ianis Hagi, umilită de Salzburg

Champions League 2019/2020 a debutat aseară cu primele meciuri din faza grupelor. Meciurile de la 19:55 s-au încheiat...540

18 sep 00:00SportSimona Halep, nerăbdătoare să reia pregătirea alături de Darren Cahill: ”Vino aici! Stai... Nu încă, știu”

Simona Halep (6 WTA, 27 de ani) va face din nou echipă cu antrenorul australian Darren Cahill și este nerăbdătoare...454

18 sep 00:00SportDenis Alibec a slăbit 5 kilograme și vorbește despre marele său regret: „Vede mama, văd prietenii și e inutil”

Denis Alibec (28 de ani) a slăbit cinci kilograme și e gata să revină pe teren după accidentarea suferită la...738

18 sep 00:00SportFlorin Talpan râde de jucătorii de la FCSB: „Au strigat «Forza Steaua» pentru a ne încuraja! Le spun «Capul sus», chiar dacă nu mai au șanse la titlu”

Florin Talpan, juristul CSA Steaua, i-a ironizat jucătorii de la FCSB după victoria obținută cu CS Universitatea...402

Local
18 sep 00:00LocalCum se procedează la înregistrarea tardivă a naşterii

Există situaţii când înregistrarea naşterii are loc ulterior termenului prevăzut de lege. În astfel de situaţii,...262

18 sep 00:44LocalPeste 164 de milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi. Județul Constanța este pe listă!

Marți, 17 septembrie, Guvernul României a aprobat alocarea sumei de peste 164 de milioane de lei, din Fondul de...686

18 sep 00:46LocalSe asfaltează trotuarele pe strada Mircea cel Bătrân! VIDEO

Primăria Muncipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă să reabiliteze zona destinată circulației...528

18 sep 00:47LocalPrimăria Constanța, acțiune de informare a cetățenilor în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru o viață mai bună“

Primăria Municipiului Constanța, împreună cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, au...461

18 sep 00:06LocalUn camion s-a RĂSTURNAT în Constanța: o persoană a rămas ÎNCARCERATĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 17 septembrie, în județul Constanța,...3098

18 sep 00:13LocalPolițiștii constănțeni au vorbit cu elevii despre capcanele de pe internet

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, la data de 16 septembrie a.c., au continuat seria...443

18 sep 00:12LocalDosare penale întocmite de polițiștii rutieri pe drumurile din Constanța

Poliţiştii din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac, la data de 16 septembrie a.c., în jurul orei 16.20, au identificat...490

18 sep 00:12LocalCopil cu piciorul blocat într-un scaun metalic, pe strada Mugurului din Constanța

Militarii constănțeni au fost solicitați să intervină pe strada Mugurului, nr 40, din Constanța, după ce unui...606

18 sep 00:11LocalFemeie AGRESATĂ de concubin! A intervenit Poliția!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sarichioi, la data de 16 septembrie a.c., au fost sesizați de către o...431

18 sep 00:08LocalServiciul Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Ovidiu a fost dotat cu o ambulanță!

...468

Politică
18 sep 00:37PoliticăPersoanele condamnate penal nu pot ocupa demnităţi publice, conform proiectului adoptat tacit

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative...635

18 sep 00:40PoliticăDNA anunță că bunurile și banii depuși de Sebastian Vlădescu pentru cauțiune rămân la dispoziția procurorilor

Garanțiile asupra bunurilor și sumele de bani depuse de Sebastian Vlădescu, dar și de ceilalți inculpați din...448

18 sep 00:15PoliticăConsilierii din Valu, convocaţi în şedinţă. Iată proiectele înscrise pe ordinea de zi!

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui...447

18 sep 00:15PoliticăTeodorovici, despre proiectul privind închisoarea pentru neplata impozitelor: Este necesară o dezbatere în zona economică

Proiectul iniţiat de ministrul Finanţelor, senatorul Eugen Teodorovici, prin care neplata impozitelor şi...349

18 sep 00:49PoliticăProcurorul general, anunț privind dosarul caselor președintelui Klaus Iohannis

Fără grabă - așa tratează procurorii de la Parchetul General dosarul privind casele președintelui Klaus Iohannis....613

18 sep 00:46PoliticăDeputat PSD condamnat definitiv rămâne înșurubat în Parlament

Comisia Juridică a Camerei Deputaților nu a întocmit marți proiectul de hotărâre de vacantare a mandatului unui...540

18 sep 17:04PoliticăEmil Banias se întoarce în Consiliul Județean? Ordinul prefectului de încetare a mandatului a fost ANULAT

Emil Banias, fratele deputatului Mircea Banias, a fost exclus, în urmă cu doi ani, din ALDE, Secretarul General al...1224

18 sep 00:11Politică'Bani negri pentru partid' - Vasile Blaga, explicații în fața magistraților după 'lovitura' încasată de la un important om de afaceri

Astăzi la Curtea de Apel București judecătorii au pe masă dosarul „Bani negri pentru partid” în care Vasile...860

18 sep 00:10PoliticăDarius Vâlcov intră în focuri la ICCJ: riscă ani grei de închisoare

Fosta eminență cenușie a Guvernului, Darius Vâlcov, intră în focuri pentru că are termen la Înalta Curte de...723

18 sep 00:10PoliticăCălin Popescu Tăriceanu, replică pentru Rareș Bogdan: Sunt alți amatori care se zbat

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi răspunde prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, cel care spunea...627

Monden
18 sep 00:41MondenAnna Lesko l-a dat în judecată pe DJ Vinnie, tatăl fiului ei

Vestea că Anna Lesko s-a despărţit de iubitul ei, tatăl băieţelului pe care-l are, a surprins pe toată lumea,...443

18 sep 00:00MondenMukinka Chibanga, câștigătorul primei ediții iUmor. S-a apucat de stand-up anul acesta la insistențele amicilor

Mukinka este comediant african crescut în Belgia care acum locuieşte în România. Experienţele sale cotidiene...243

18 sep 00:00MondenCâţi bani au strâns la nuntă Andreea Bălan şi George Burcea

Andreea Bălan şi George Burcea s-au cununat religios duminică, atunci când au botezat-o şi pe fetiţa lor mai...420

18 sep 00:00MondenAdele s-a înţeles cu soţul asupra custodiei copilului după divorţ. Iată ce au stabilit

După ce a depus joi, 12 septembrie, cererea de divorţ de soţul ei, Simon Konecki, Adele s-a înţeles cu fostul...301

18 sep 00:00MondenMr. Bean, schimbat complet la 64 de ani! Iată cum arată actorul în prezent

A jucat în nenumărate filme şi seriale care au avut un succes incredibil, precum „Johnny English“,...532

18 sep 00:00MondenDemi Lovato se iubește cu un star de televiziune?

Demi Lovato pare să fi trecut peste perioada grea prin care a trecut în urmă cu aproape un an, atunci când, din...279

18 sep 00:00MondenBrad Pitt a vorbit în direct cu un membru al echipajului de pe Staţia Spaţială Internaţională

Brad Pitt a apelat luni Staţia Spaţială Internaţională (ISS), iar conversaţia purtată de actor cu astronautul...226

18 sep 00:00MondenVictoria Beckham a declarat că a fost „hărţuită mult în şcoală, psihic şi fizic“

Victoria Beckham, soţia fostului star al fotbalului englez David Beckham, a dezvăluit că a fost hărţuită psihic...293

18 sep 00:00MondenNetflix a cumpărat drepturile de difuzare pentru serialul ''Seinfeld'', după ce a pierdut ''Friends''

Serviciul de streaming Netflix a anunţat luni că a cumpărat drepturile de difuzare a serialului american "Seinfeld"...213

18 sep 00:00MondenDrama cascadoarei rămasă fără un braţ după un accident pe platourile de filmare în timp ce o dubla pe Milla Jovovich

Olivia Jackson, dublura actriţei Milla Jovovich în scenele de acţiune, a suferit un accident în timpul filmărilor...377

Mapamond
18 sep 00:00MapamondProcedură împotriva Ungariei: Budapesta se apără în faţa miniştrilor UE

Ungaria a contestat procedura lansată de Parlamentul European împotriva sa pentru risc de "încălcare gravă" a...226

18 sep 00:00MapamondRepublica Moldova: CEDO condamnă Rusia la plata a peste 100.000 de euro pentru 4 şcoli în limba română din Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia la plata sumei de 126. 000 de euro ca prejudicii...237

18 sep 00:00MapamondCel puţin 10.000 de presupuse acte de violenţă ale poliţiei nu sunt raportate anual în Germania

Cel puţin 10.000 de presupuse acte de violenţă ale poliţiei nu sunt raportate anual în Germania, arată marţi un...192

18 sep 00:00MapamondRepublica Moldova: Premierul Maia Sandu efectuează o vizită oficială în SUA

Şefa guvernului de la Chişinău, Maia Sandu, va întreprinde o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în...204

18 sep 00:00MapamondExplozie produsă într-un laborator ce conţine virusul variolei. Rusia neagă existenţa unui risc de contaminare

Rusia a dezminţit marţi existenţa unui risc de contaminare după ce o explozie şi un incendiu s-au produs într-un...209

18 sep 00:00MapamondAfganistan: Cel puţin 27 de morţi în două atentate

Cel puţin 24 de oameni au murit şi alţi 31 au fost răniţi marţi în Afganistan în apropierea unui miting...203

18 sep 00:00MapamondGermania: Un bărbat libian în scaun cu rotile, victima unei agresiuni la Chemnitz

Un bărbat libian în scaun cu rotile a fost atacat de un tânăr suspectat de apropiere de extrema dreaptă, în...222

18 sep 00:00MapamondIranul confirmă reţinerea a trei cetăţeni australieni, care sunt acuzaţi de spionaj

Sistemul judiciar iranian a confirmat marţi deţinerea a trei cetăţeni australieni, care sunt acuzaţi de spionaj, a...214

18 sep 00:00MapamondNumărul cererilor de azil depuse în Canada de la începutul anului, în creştere faţă de 2018

Numărul total al cererilor de azil în Canada depuse de la începutul anului l-a depăşit deja pe cel din aceeaşi...210

18 sep 00:00MapamondMai multe persoane sunt rănite după ce un tren a deraiat în Hong Kong la o oră de vârf

Un tren a deraiat în Hong Kong marţi dimineaţă, la o oră de vârf al traficului, mai multe persoane fiind rănite,...202

Sănătate
16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2500

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...855

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...781

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1060

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...896

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1354

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1025

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1052

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1262

6 aug 03:50SănătateCNAS: Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcţiune

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor...1547