rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

De la românii de succes, la drame

DRAMELE constănțenilor plecați la muncă în afară: ‘Îmi văd copilul crescând pe Skype’. Povești tulburătoare și sclavie modernă

Suntem îmbătați cu apă rece de fiecare dată când citim poveștilor românilor plecați în afară și care reușesc să îndeplinescă visul românesc într-o țară străină. Români de succes la NASA, români cu afaceri în Londra, mari designeri, mari actori etc. Dar ce ne facem cu românii care sunt plecați și dorm pe un pat fără saltea, stau cu săptămânile în autoturism și se odihnesc, ca de dimineață să se spele în băile publice, ori cu părinții care nu își văd copiii cu anii? Câteva povești ale unor constănțeni care trăiesc într-o sclavie modernă ar trebui să atragă atenți autoritățiilor că sunt generații întregi de copii lăsați în țară, care cresc fără părinţi, în grija unor bunici care abia se descurcă. Pentru ce? Pentru ca cei mici să aibă o șansă la viitor.

Alex, un tânăr din Constanța, a ajuns în Anglia la muncă. Acesta lucra într-un azil de bătrâni, pe salariul minim de acolo, potrivit actelor, care înseamnă de 7.5 lire pe oră. El la 12 ore de muncă era remunerat cu 80 de lire. A plecat în afară să muncească pentru familie, având și copil mic acasă. Potrivit apropiaților, lucra și 24 de ore pentru a câștiga o pâine cinstită. Acest aspect este ilegal în Regatul Unit, iar apropiații punctează și faptul că era furat la salariu, primind mai puțini bani decât munca prestată. El era ambiționat de dorința de a ajuta, mai ales că era vorba de îngrijirea unor bătrâni. „A simțit că trebuie să ajute, că bătrânii din azilul respectiv puteau să fie părinții sau bunicii lui”, a precizat un apropiat al lui Alex.

„Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital”

„Din păcate, munca excesivă l-a dus la extremă. Inima i s-a oprit și s-a trezit speriat într-un spital. S-a întors de acolo direct la muncă, unde copiii bătrânilor plătesc mici averi pentru pentru ca aceștia să se afle acolo, iar nemernicii din azil le schimbă diagnosticile bătrânilor ca să nu piardă mult timp cu ei. De exemplu, femei cu demență ce trebuie supravegheate 24/7 au primit un alt diagnostic. Drept urmare, o femeie a trecut prin multe: căzături, confuzie.

La 50 de bătrâni sunt 7 îngrijitori. Au fost nopți când Alex avea grijă de un întreg palier (15 bătrâni)”, a punctat o apropiată de-a lui Alex din Anglia. Ce l-a făcut pe băiat să rămână în continuare? Acele momente care l-au ridicat pe un piedestal imaginar, desigur. Pentru că munca lui nu era în zadar. „Au fost niște momente impresionante. Într-o seară când a intrat de tură un bătrânel i-a spus „Doamne, Alex, doamne ce mă bucur să te văd”. Alex a fost impresionat de aceste cuvinte, însă voia să știe la ce se referă bătrânul. Stupefiat a aflat că, deși camera mirosea a parfum și bătrânul avea o pătură frumoasă și curată pe el, nimeni nu îl schimbase de dimineață, bărbatul având pampersul murdar pe el. A stat murdar atâtea ore până a intrat în tură Alex”, a mai povestit prietena lui Alex.

Totuși, lucrurile au luat o întorsătură incredibilă. Joi, 1 martie, a fost acuzat de niște fapte de către conducere. Alex neagă să fi avut vreo implicație în ce i s-a reproșat. El a fost acuzat că miercuri seara ar fi fumat o țigară cu un pacient, pacientul spune că era dezbrăcat. A fost pus să părăsească azilul de îndată, în care și locuia. Mai precis, a fost dat afară în plin cod de zăpadă, fără bani de hotel, fără informații și fără un telefon performant, fără o hartă, fără să știe unde ar putea să meargă mai departe.

O altă cunoștință i-a plătit o noapte la hotel, iar firma respectivă nu se știe dacă o să îl și plătească, din ce spun apropiații lui Alex. „Eu l-am sfătuit să meargă la Ambasada României din Anglia, nu știu ce ar putea rezolva, dar e singura variantă”, a mai adăugat apropiata. Și cazul lui Alex nu e singurul. Sunt zeci de mii de români care lucrează în Anglia pe salarii de nimic, unde fac ore suplimentare ilegal, iar la final se văd că nu sunt plătiți pentru acestea.

„Îmi văd copilul crescând pe Skype”. O româncă din Italia adoarme cu frică în fiecare noapte

Elena este o femeie care mai are puțin și împlinește frumoasa vârstă de 40 de ani. De 6 ani este plecată în Italia la muncă. A lucrat doar ca îngrijitoare de bătrâni la domiciliu. Are curs făcut, diplomă luată. În România a terminat asistență medicală, la o postliceală. Acasă are un copil de 8 ani și pe soț, care o crește pe fetiță. A plecat pentru că banii pe care îi câștigă bărbatul din construcții nu sunt îndeajunși. Pe timp de iarnă, sunt mult mai puține lucrări, iar banii pe măsură, iar copilul, care acum este la școală, are nevoie de rechizite, face balet și participă la concursuri. Așa că mama s-a decis să se sacrifice pentru binele copilei și al familiei.

„Am ajuns în Italia acum 6 ani de zile. Am lucrat în Bergamo câțiva ani la o bătrână foarte drăguță. A fost o perioadă frumoasă. Nu exista discriminare. Din păcate acum 1 an bătrâna a murit. Am stat 5 luni în șomaj, apoi am găsit la femeia asta unde lucrez în Rimini. La început a fost ok. Familia ei mi s-a părut una înțelegătoare și salariul era unul bunicel. 1200 de euro pe lună. Locuiesc în casă cu bătrâna.

Am mâncare asigurată, acoperiș și toate cele. Femeia stă singură într-o casă cu două etaje, având 3 dormitoare. Ea suferă de o formă incipientă de demență, iar familia a spus că nu este cazul să fie dusă într-un azil încă”, povestește Elena. Totul a fost bine o lună de zile, s-a înțeles minunat cu bătrâna, i-a dat medicamente și toate cele.

„Am trecut cu vederea că dorm într-un pat care nu are saltea. Camera mea e ok, curată, am șifonier, noptieră, doar că nu mă lasă să dorm în camera de oaspeți, unde există un pat cu saltea. Stau pe câteva pături mai groase suprapuse și mă rog să nu treacă vreun arc prin ele. Ce să fac... asta este”, a precizat femeia. Totuți, într-o zi făcea curat prin camera bătrânei unde doarme și cum voia să ia lenjeria să o ducă la spălat, a avut un șoc. „Am luat pătura și cearceaful de peste ea și când am ridicat pernele să scot fețele de pe ele, am înlemnit.

Femeia avea un pistol sub pernă”, a povestit cu vocea ușor tremurândă. A sunat imediat copilul femeii, care a venit de îndată și i-a luat pistolul femeii. „Mi-a povestit că era al soțului care murise în urmă cu 10 ani, iar bătrâna a spus că trebuie să aibă grijă cu româncele că a auzit povești că vin să te omoare în somn pentru a fura averea. Am înlemnit când a zis asta. Am dat vina pe demență, am zis na, nu e rasism.

Totuși, odată ce a venit frigul, am îndurat și mai multe. La centrală nu dă drumul noaptea să facă economie, iar eu dorm cu 3 pături pe mine și cu căciulă pe cap să nu răcesc. Ei nu îi pasă că își pune un radiator în cameră. Mie nu îmi permite căci consumă curent și nu ar fi economie. Sunt zile în care țipă la mine că mă plătește să tac din gură și să am grijă de ea. Am ajuns să fiu sclavă”, a povestit Elena.

Iar pe fată o vede din ce în ce mai rar. Cât lucra la Bergamo, o vedea cam de două ori pe an: de Paște venea soțul cu copilul, iar de Crăciun venea ea acasă. Totul era bine. În restul anului stăteau pe Skype sau pe Whatsapp Video și petreceau ore bune. „Este greu departe de copil. Am ratat atâtea momente importante. Când m-a sunat soțul într-o seară să îmi zică că la serbarea din clasa I a primit coroniță, am plâns toată noaptea. Îmi văd copilul crescând pe Skype. Este cel mai crunt lucru pe care un părinte îl poate păți, făcând orice îi stă în putință pentru a-i oferi acestuia totul. Aș veni și mâine în țară dacă ar fi salarii decente. Dar politicienii și lumea nu ne aud pe noi. Aud doar poveștile de succes ale românilor din afară”, a mai spus Elena.

În Olanda, un cuplu a dormit o lună în mașină până și-a permis chirie

Doi tineri, o costănțeancă și iubitul ei din alt județ, au decis că este momentul să plece câteva luni la muncă în afară pentru a strânge bănuți pentru un proiect pe care urmau să îl facă împreună. Cei doi, ea având 25, el 29, au plecat printr-o firmă la cules de fructe și legume din sere. Totul a fost ok, un contract fix, nu se făceau ore suplimentare și cică aveau și cazare asigurată.

„Da, când am ajuns acolo, cazarea era în containere, câte 6 într-o cameră, fiecare având, nu glumesc, 1 pe 2 metri. Asta nu e viață. Noi am mers până acolo cu mașina, iar eu cu al meu am decis să dormim o lună în autoturism până strângem bani de chirie să stăm decent undeva”, a povestit tânăra. Așa au și făcut, după o lună, alături de încă 2 persoane au luat un apartament cu chirie. Însă, luna respectivă a fost un chin. Se spălau în băile publice, în benzinării, cafenele și pe unde apucau și se duceau la muncă.

Vara mureau de cald în mașină, dar mereu găseau locuri ferite în parcări publice, să nu fie deranjați de poliție. După aproximativ 5 luni de muncă s-au întors acasă și au jurat că nu mai pleacă. „Prefer să mă chinui în România și să nu fiu făcută țigancă chiar dacă sunt blondă, decât să trăiesc printre străini și să mă simt batjocorită”, a conchis tânăra.

Claudia CORBU

luni, 5 martie 20181437
Comentarii

03mmimi(5 mar 20:36)
Mai sunt si fraieri care stau peste porgram, lucreaza si cate 12 ore pe zi, devin niste zombi, primesc 1200 de lei pe zi si mai au si parte de niste sefi se cacat care urla la ei si ii trateaza ca pe niste mucea.... De ce nu fac nimic? De frica de a nu ramane si fara 1200 de lei aia...si dr scarba ca oricum numai job uri de acest gen gasesti in saracia asta numita constanta. Cei care au plecat, bravo!!! Trb sa ai curaj sa o iei de la 0 intr o alta tara!
23europeanu(5 mar 14:33)
bai simulacru ce are eu-ul cu plecarea romanilor afara ? Pesedist bolnav ce esti. Simulacru vrei sa faci tu cu ideile tale comuniste. Simulacru rusesc e asta. Bolsevicule !
03Darie(5 mar 13:49)
Exista variantele ca acei peste patru milioane de romani plecati in afara sa fi crapat de foame daca ramaneau in tara sau sa se fi ajuns la un punct social critic,in care sa izbucneasca o revolutie pe bune,nu ca balanganeala aia din 1989,unde au fost asasinati niste nevinovati doar ca sa para ca a fost revolutie si actualii conducatori sa ocupe tara ,ca apoi sa o aduca in cacatul din prezent. Acum asta avem,o tara condusa de nemernici si populata de lasi autodistructivi,usor de dus cu zaharelul.
25harry(5 mar 13:28)
stim.sa ne plangem de orice migratia muncii se intampla de secole, doar noi, lumea a treia o descoperim acum Romanul fiind lenes, se plange tot timpul cand munceste pe afara..de ce? Pentru simplu fapt ca obisnuinta din tara sa vi la servici sa nu faci nimic toata ziua, sa bei mii de csfele sa o arzi pe facebook..si samai fi si platit..cu 1200 ron da..dar ce face romanul chiar si de banii astia?..mai nimic. cum.ai sarit granita..munca are o cu totul alta definitie, alt aspect, si romanul nu se obisnuieste ..si plange..ca e greu..ca fara el lumea ar murii.. stati in romania..numai veniti aici..
511simulacru(5 mar 10:49)
Ati vrut UE, luati ue. Platim ca scump simulacrul asta de libertate si democratie.Tara si poporul au fost facute harce-parcea.
310Dante(5 mar 07:35)
Spuse cristinel in timp ce mai lua o gura de kakao,in timp ce-si inindea picioarele in jiltul din biroul partidului bolsevic.Ce-i pasa lui!
28pt bou de la 1(5 mar 07:28)
sa sti ca preturile in londra nu sunt ca si la constanta.
113cristinel(5 mar 06:10)
1200 euro pe luna e mult neicuta , in Romania deabia daca iau 1200 ron sa am grija de toti bosorogii, ce te mai plangi cucoana ?
mai mult...Replica
28 feb 17:16ReplicaGheorghe Hagi: Pentru Viitorul începe un nou CAMPIONAT!

FC Viitorul Constanţa debutează mâine în play outul Ligii I la fotbal, urmând să întâlnească echipa de pe...316

28 feb 16:15ReplicaDouă noi cazuri de coronavirus confirmate în România679
28 feb 16:06ReplicaBOMBĂ: VERGIL CHIȚAC, CANDIDATUL PNL la Primăria Constanța; Decebal Făgădău e TERMINAT!2151
28 feb 14:06ReplicaFăgădău VREA să fluidizeze TRAFICUL în zona Delfinariu

Consilierii locali municipali au avut în atenție proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico –...1394

28 feb 12:49ReplicaUNITĂȚI ȘCOLARE ÎNCHISE PARȚIAL la Constanța!1408
28 feb 12:45ReplicaAdevăratul motiv pentru care s-a amânat Congresul PSD! Un membru PSD rupe tăcerea1404
28 feb 11:43ReplicaALERTĂ la Pescărie! Studente ale Universității Ovidius, aflate în IZOLARE în camera de cămin

Două studente din cadrul Universității Ovidius din Constanța, întoarse recent din Italia, sunt izolate într-o...3624

28 feb 23:33ReplicaALERTĂ la GRANIȚA NEGRU VODĂ! Personal medical NEINSTRUIT face selectarea persoanelor în MIZERIE!2186
28 feb 00:00ReplicaDROGURI pe INTERNET: `Și CULTIVATORII începători pot produce MARIJUANA de cea mai bună CALITATE!`2071
28 feb 00:00ReplicaGigi Chiru își pregătește REVENIREA pe SCENA POLITICĂ

După o bună perioadă de ”silenzio stampa”, timp în care a avut altele pe cap, Christian Gigi Chiru ar putea...2497

28 feb 00:00ReplicaCampioana Maria Anghel, locul I la OPEN-ul internațional de șah de la GRAZ795
28 feb 00:00ReplicaCONSTĂNȚENII sunt REVOLTAȚI: De câteva luni, plătesc facturi IMENSE la ENEL!8804
Vremea
5.5°5.3° - 5.5° vineri, 28 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 4.07 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 feb 00:00SportEuropa League: Arsenal și Ajax, eliminate / Getafe, Șahtior, Copenhaga, Inter și Manchester United, în optimi

Formaţiile Getafe, Şahtior Doneţk, FC Copenhaga, Inter Milano şi Manchester United s-au calificat, joi seară, în...327

28 feb 00:00SportEuropa League: AS Roma, Basel, Bayer Leverkusen, Istanbul BB, LASK Linz, Wolfsburg și Wolverhampton s-au calificat în optimi

Formațiile AS Roma, Basel, Bayer Leverkusen, LASK Linz, Wolfsburg, Wolverhampton și Istanbul Bașakșehir s-au...369

28 feb 00:00SportDjokovic, calificare facilă în semifinale la Dubai! Novak nu mai poate fi detronat în clasament

...349

28 feb 00:00SportJaqueline Cristian s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Macon

Jucătoarea Jaqueline Cristian, cap de serie numărul 7, s-a calificat, joi, în sferturile de finală ale turneului ITF...342

Local
28 feb 00:00LocalSe reabilitează carosabilul pe străzile din cartierul Faleză Nord

După ce anul trecut Primăria Muncipiului Constanța a desfășurat un amplu program de modernizare a zonei pietonale...317

28 feb 00:00LocalÎncă 30 de zile de arest la domicilu pentru bătăușul din Mangalia!

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au admis propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă...684

28 feb 15:38LocalFestivitate de premiere a concursului pe meserii din învățământul profesional

După ce sâmbătă au susținut proba scrisă, cei 28 de elevi de clasa a XI-a au demonstrat miercuri, 26 februarie,...306

28 feb 00:00LocalAnvelope contrafăcute din Thailanda, în Portul Constanţa!

Poliţiştii de la transporturi maritime au ridicat peste 190 de anvelope susceptibile a fi contrafăcute, în valoare...356

28 feb 00:00LocalMărţişoare handmade în faţa Muzeului de Artă Populară!

Muzeul de Artă Populară Constanța îi invită pe cei pasionați de tradiții la Târgul de Mărțișoare, ediția a...253

28 feb 12:33LocalDosar penal, după ce a condus un moped neînmatriculat. Conducătorul nu avea permis

La data de 26 februarie a.c., în jurul orei 20.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Comana au identificat un...279

28 feb 00:00LocalUn bărbat din Lanurile a distrus bunurile din propria locuință

La data de 26 februarie a.c., în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost...266

28 feb 00:00LocalȘcolile din Eforie Nord și Sud, vizitate de polițiștii constănțeni

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat în data de 26 februarie a.c.,...236

28 feb 00:00LocalRezultate deosebite obţinute de elevii Colegiului Economic Mangalia la Concursul pe meserii, etapa judeţeană

Miercuri, 26 februarie 2020, s-a desfăşurat Concursul pe meserii pentru ȋnvăţământul profesional, etapa...239

28 feb 00:00LocalNepoții au adus primăvara în sufletele bunicilor

Anotimpul bucuriei a sosit mai devreme la Căminul pentru Persoane Vârstnice. Gărgărițe, flori colorate, materiale...282

Politică
28 feb 00:00PoliticăPNL susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei

Partidul Naţional Liberal susţine candidatura lui Nicuşor Dan la funcţia de primar general al Capitalei, în...236

28 feb 00:00PoliticăCodrin Ştefănescu, citat la DIICOT Caraş-Severin în calitate de suspect

Fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat joi că a primit o citaţie pentru vineri de la DIICOT...347

28 feb 00:00PoliticăNumărul asistaților social a scăzut cu peste 20.000, anunță Florin Roman

Florin Roman afirmă că, printr-un amendament depus anul trecut, a fost corectată o "anomalie", numărul...242

28 feb 00:00PoliticăCoronavirus - Orban: Putem plafona 3 până la 6 luni preţul materialelor, echipamentelor care se vând către populaţie

Premierul interimar, Ludovic Orban, a transmis joi, în cadrul şedinţei de guvern, că a agreat cu preşedintele...220

28 feb 00:00PoliticăCostache afirmă că a fost creat un grup de 12 comunicatori pe teme medicale. Vor vorbi la televiziuni şi în online despre coronavirus

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat joi că a fost creat un grup de 12 comunicatori pe...207

28 feb 00:00PoliticăRadu Ioanid, acreditat ambasador al României în Israel

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Radu Ioanid în calitate de ambasador al...260

28 feb 00:00PoliticăMAE: Românul care a murit în atacul armat din Hanau a fost repatriat

Românul care a murit în atacul armat din Hanau, Germania, a fost repatriat joi, informează un comunicat al...215

28 feb 00:00PoliticăAEP a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică Ghidul finanţării campaniei electorale...210

28 feb 00:00PoliticăBăsescu: Cîţu nu va reuşi să pună cap la cap o construcţie politică pentru a da României un guvern stabil

Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că Florin Cîţu "nu are nicio şansă să facă o majoritate în...261

28 feb 00:00PoliticăTeodorovici: Prin desemnarea lui Cîţu, Iohannis a încălcat Constituţia; se poate începe procedura de suspendare a preşedintelui

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, a declarat miercuri că prin desemnarea lui Florin Cîţu ca...409

Monden
28 feb 00:00MondenMădălina Pamfile a născut. Ce nume frumos a ales pentru cea de-a doua fetiță!

Mădălina Pamfile și-a anunțat fanii de pe rețelele sociale că a devenit mamă pentru doua oară. Fosta asistentă...499

28 feb 00:00MondenLoredana Chivu și Bianca Drăgușanu au ieșit la piscină. Costumele de baie abia le-au acoperit sânii

Fostele asistente tv Loredana Chivu (30 de ani) și Bianca Drăgușanu (37 de ani) sunt, de departe, cele mai sexy...452

28 feb 20:37MondenCum arătau înainte să-și repare dantura. Poze pe care vedetele le-ar șterge de pe Internet

Bianca Drăgușanu, Mihaela Rădulescu, Raluca Bădulescu, Loredana Groza, Andra, Inna, Claudia Pavel au investit cel...588

28 feb 00:00MondenJorge a rămas fără toți banii de pe card în Republica Dominicană. Metoda prin care a fost „curățat“ de 16.000 de lei

Împătimit al vacanţelor exotice, solistul George Papagheorghe (37 de ani), cunoscut sub numele de scenă Jorge, a...500

28 feb 00:00MondenMadonna a ajuns în baston. Ce se întâmplă cu diva pop

Madonna se recuperează după intervenţia chirurgicală suferită la genuchi. Artista a părăsit Hotelul Crillon din...343

28 feb 00:00MondenCum arată astăzi fiul cel mic al lui Michael Jackson. Blanket a împlinit 18 ani

Cel mai mic dintre copiii lui Michael Jackson, Prince Michael Jackson ll a împlinit 18 ani. Blanket şi-a sărbătorit...448

28 feb 00:00MondenMacaulay Culkin va juca în viitorul sezon al seriei de televiziune „American Horror Story“

Macaulay Culkin, cunoscut din filmele "Home Alone", se va alătura distribuţiei sezonului 10 al seriei de televiziune...251

28 feb 00:00MondenJohnny Depp, apariţie surpriză la procesul său pentru defăimare desfăşurat la Londra

Johnny Depp a suscitat o amplă surpriză miercuri, prezentându-se personal la procesul său pentru defăimare...305

28 feb 00:00MondenActriţa Lori Loughlin va apărea în instanţă în octombrie în scandalul admiterii frauduloase în universităţi americane

Un judecător federal a anunţat joi că actriţa Lori Loughlin se va afla printre cei opt părinţi care vor apărea...239

28 feb 00:00MondenSteven Spielberg renunţă, pentru prima dată, să regizeze noul film din seria ''Indiana Jones''

Cineastul Steven Spielberg a renunţat să mai regizeze noul film din seria "Indiana Jones", pentru prima oară în 39...231

Mapamond
28 feb 00:00MapamondMarea Britanie a prezentat un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană

Marea Britanie a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi...240

28 feb 00:00MapamondÎnaltul comisar al ONU pentru drepturile omului critică politicile lui Trump privind mediul şi migraţia

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet a acuzat joi administraţia preşedintelui american...223

28 feb 00:00MapamondUngaria alocă 30 de miliarde de forinţi pentru reducerea supraaglomerării în închisori

Guvernul de la Budapesta a alocat ministerului de interne 30 de miliarde de forinţi (circa 88,4 milioane de euro)...207

28 feb 00:00MapamondConsiliul Europei, extrem de îngrijorat de multiplicarea actelor rasiste în Europa

Consiliul Europei este extrem de îngrijorat de multiplicarea actelor rasiste şi banalizarea discursurilor rasiste în...202

28 feb 00:00MapamondFranţa: Cinci morţi şi şapte răniţi într-un incendiu la Strasbourg

Trei bărbaţi şi două femei şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit într-un imobil datând din anii 1970...213

28 feb 00:00MapamondCoronavirus: China a anunţat 29 de noi decese, cel mai scăzut nivel în aproape o lună

China a anunţat joi 29 de noi decese cauzate de noul coronavirus, fiind cel mai scăzut număr înregistrat zilnic în...240

28 feb 00:00MapamondCinci persoane, ucise de un ''asasin oribil'' într-un incident armat la Milwaukee

Cinci persoane au fost ucise de ''un asasin oribil'' într-un atac armat care a avut loc miercuri în incinta unei...231

28 feb 00:00MapamondCoronavirus: Oraşul chinez Qianjiang le oferă o recompensă de 1.400 de dolari locuitorilor testaţi voluntar şi cu diagnostic confirmat

Un oraş din provincia chineză Hubei, epicentrul epidemiei globale de coronavirus, le va plăti câte 10.000 de yuani...229

28 feb 00:00MapamondGoogle şi alte reţele private au dreptul de cenzură în SUA

Giganţii tehnologici precum Google au toată libertatea să elimine materiale de pe platformele lor de internet, fără...214

28 feb 00:00MapamondSUA: Mai mulţi răniţi într-un incident armat în statul Wisconsin

Mai multe persoane au fost rănite miercuri într-un incident armat comis într-o berărie din statul Wisconsin, în...217

Sănătate
28 feb 00:00Sănătate47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 47, a anunţat, joi, Centrul Naţional...213

28 feb 00:00SănătateProducătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) face o serie de precizări în contextul...208

28 feb 00:00SănătateDescoperire a unor cercetători americani: Tomografiile unor pacienţi infectaţi de COVID-19 ar putea duce la un diagnostic mai rapid

O echipă de cercetători din Mount Sinai, New York, prima din SUA care analizează scanările tomografiilor...237

28 feb 00:00SănătateNelu Tătaru face apel la calm în ceea ce priveşte conoravirusul şi îndeamnă la prevenţie, nu la panică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a făcut, joi, un apel la calm în ceea ce priveşte...214

28 feb 00:00SănătateAlis Grasu (SABIF): Ambulanţele, dezinfectate o dată la 12 ore

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu, a precizat joi, în cadrul unui comandament...199

27 feb 00:00SănătateAlimente cu efect detoxifiant pentru ficat

Ficatul este unul dintre cele mai complexe și solicitate organe din corpul nostru, având numeroase atribuții...580

27 feb 00:00SănătateZece alimente care „ard” grăsimile văzând cu ochii

Din fericire, trăim într-o perioadă în care se fac o mulțime de studii cu privire la proprietățile pe care le au...593

27 feb 19:36SănătateCopiii tăi dorm suficient? Un nou test de sânge ar putea deține răspunsul [studiu]

Printr-un simplu test de sânge, părinții ar putea afla dacă copiii lor dorm suficient, potrivit unei noi...375

27 feb 00:00SănătateCinci sfaturi pentru a nu crește în greutate atunci când iei anticoncepționale

Multe femei spun că se îngrașă din cauza contraceptivelor orale. Medicii le contrazic și spun că de vină pentru...360

27 feb 00:00SănătateDureri musculare la copil? Ar putea fi miozita, o complicație a gripei

Miozita este termenul medical care descrie inflamația musculară. Deși miozita poate provoca dureri musculare și...426