REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DROGURILE PREFERATE de constănţeni: canabisul, cap de afiş!

DROGURILE PREFERATE de constănţeni: canabisul, cap de afiş!

Replica API 23 ianuarie 2020 | 22:41 364

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa a anunţat miercuri, 22 ianuarie a.c., printr-o conferinţă de presă, debutul campaniei „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”. La conferinţă au fost prezenţi şi au luat cuvântul directorul medical dr. Bogdan Obadă, comisarul Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, dr. psihiatru Camelia Panţu şi Loti Popescu din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

În cadrul conferinţei au fost expuse cazurile persoanelor cu boli mintale, dar şi cele ale dependenţilor de droguri şi alcool. În ceea ce priveşte consumul de droguri, comisarul şef Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, a vorbit în mod special de dependenţă şi efectele acesteia asupra corpului dar şi asupra celor din jur. “Dependenţa de droguri este o boală cronică, care afectează persoana consumatoare atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. De exemplu, aceştia pot şi afectaţi de panică, de depresie, de tendinţe paranoice, agresivitate, tulburări de comportament, acestea putând duce chiar la stările de suicid” transmite comisarul Cristian Oprişan. Tot acesta trage un semnal de alarmă şi mai transmite şi faptul că trebuie făcută diferenţa între consumator şi traficant. Un caz concret ar fi acela că dacă un consumator este prins cu substanţe interzise la el şi recunoaşte că îi aparţin şi sunt pentru consum propriu, procurorul îl trimite către centrele noastre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog pentru tratarea dependenţei de droguri şi astfel, nu se mai aplică pedeapsa cu închisoarea.

“La spital dar şi în centrele de tratare vin mai rar persoane sub influenţa stupefiantelor, din propria iniţiativă. Este o muncă dificilă cu aceşti oameni, pentru că drogul şi alcoolul, combinate sunt uneori fatale. În general sunt aduşi de prieteni sau chiar de familie. Avem situaţii destul de dese în şcoli iar psihologii şcolari îi consiliază pe aceştia sau îi trimit în centrele noastre” a mai adăugat acesta.

Conform comisarului şef, în ceea ce priveşte numărul celor care au solicitat serviciile de asistenţă în anul 2019 se aflau în asistenţă 47 de persoane consumatoare de droguri, apoi, noul prag a fost de 107 persoane iar la începutul anului 2020, rămânând 46 de persoane în evidenţă. Au fost referiţi de către DIICOT 83 de persoane, de către serviciul de probaţiune 18 persoane, din proprie iniţiativă 28, de către familie au fost aduşi 12, de către serviciile sociale, majoritatea fiind minori – 9 persoane şi de către central de arest preventiv al Inspectoratului de Poliţie – 3 persoane.

Ca şi substanţe de consum, cele mai multe persoane sunt consumatoare de cannabis – 85 persoane, etnobotanice – 35 persoane, de alcool – 21 de persoane, ecstasy – 5 persoane, ametamfetamină – 4 şi alte substanţe cum sunt ciupercile halucinogene – 3. Din dotalul lor, 19 sunt minori iar 134 majori. Cel mai tânăr pacient al nostru din central de asistenţă este de fapt o fată de 14 ani, consumatoare de etnobotanice.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
inmultiti cu 100-1000 si vedeti nr mai reale.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108