REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
14.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

DSP confirmă: salmonella de la Auchan a băgat în spital mai mulţi clienţi!

DSP confirmă: salmonella de la Auchan a băgat în spital mai mulţi clienţi!

Replica API 31 decembrie 2015 | 00:00 313

Doi angajaţi de la sectorul gastronomic aveau streptococ

Doi angajaţi de la sectorul gastronomic aveau streptococ

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au dat verdictul: constănţenii care au ajuns la spital după ce au consumat preparatele de la Auchan au fost infectaţi cu salmonella. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a demarat o anchetă epidemiologică în acest caz, iar rezultatele analizelor confirmă faptul că doi dintre angajaţii de la sectorul gastronomie aveau streptococ.

Reprezentanţii DSP au stabilit că aceste persoane au consumat preparate de la Auchan în 22, 23 şi 24 decembrie. Este vorba despre musaca de cartofi cu carne de porc sau pasăre, carne de pui la grătar (pulpe/ aripioare/ piept) cu cartofi prăjiţi, pizza, fasole cu cârnaţi. „La 4-16 ore de la consum au apărut primele simptome de boală, greţuri, vărsături bilio-alimentare, scaune diareice, febră, frisoane, cefalee, lipotimie. Bolnavii au încercat, iniţial, tratament la domiciliu, în conformitate cu recomandările primite de la personalul Serviciului de Ambulanţă, medici din serviciile medicale private.

Din cei 16 pacienţi prezentaţi la serviciul de internări al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase au fost 12 internaţi, 4 au refuzat internarea. În urma tratamentului cu soluţii perfuzabile, simptomatice - antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evoluţia a fost favorabilă”, se arată în comunicatul DSP. Marţi, 29 decembrie a.c., a mai fost internat, în regim de spitalizare de zi, un copil în vârstă de cinci ani care a mâncat musaca de cartofi cu carne, cumpărată de la Auchan şi consumată acasă în 24 decembrie.

Miercuri, 30 decembrie a.c., o singură persoană mai era internată în spital. Şase dintre bolnavi au fost externaţi cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară cu salmonella grup D, sindrom de deshidratare, iar la ceilalţi şase bolnavi nu s-a identificat germenul. „În data de 23.12.2015, urmare a prezentării primelor două cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP s-a deplasat la Auchan (Maritimo) Constanţa pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare.

În data de 26.12.2015, la spital au mai fost internaţi încă 5 bolnavi, iar echipa de control din cadrul DSP - Serviciul de Control în Sănătate Publică s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe: exudate naso-faringiene şi ex. coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar probe de salubrităţi din secţia gastronomie”, au declarat reprezentanţii DSP. Pentru deficienţele constatate, DSP a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 3.000 de lei. Menţionăm că pentru determinările de laborator, cu rezultate necorespunzătoare, Serviciul de Control în Sănătate Publică va aplica o altă sancţiune contravenţională conform legislaţiei sanitare în vigoare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108